- Za Talijane umak bolognese nije nešto što se smućka u 20 minuta. Umak se duuugo kuha na laganoj vatri
- Osim toga u njega ide podosta sastojaka, od raznog povrća i vina do mlijeka!
- U sastojcima nema ni bosiljka ni origana, njih posipaj po posluženom jelu u tanjuru, zajedno s rabanim sirom
Svaki talijanski chef će reći da je bolognese puno više od umaka za tjesteninu - on je virtuozan način da paket mljevene junetine pretvoriš u jelo s kojim ćeš se moći hvalisati i izmamiti uzdahe. Drugim riječima, nije nešto što na brzinu smrljaš, mada moramo priznati da je to velika privlačnost ovog jela s kojim riješimo ručak u dane kad nemamo vremena za kuhanje. A još ga i djeca vole. Zapravo... znaš li nekoga tko ne voli špagete s bolognesom?
2 sata? Na ovo nismo računali...
No, Talijani koji su ga izmislili kažu da ipak treba dosta vremena da se stvori puno, bogati i aromatični okus ovog umaka od mnogo više sastojaka nego što su luk, meso i rajčica - točnije, dva sata! Tajna je u dugom krčkanju na niskoj temperaturi tako da svaki sastojak odradi svoji dio "posla" i nastane jedinstven okus. Isplati se probati, posebno jer jednom kad ubaciš sve sastojke nemaš nikakvog drugog posla nego čekati dok se umak lagano kuha.
Sastojci za 6 osoba:
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica nasjeckanog luka
1 mrkva, oguljena i sitno nasjeckana
1 stabljika mladog celera, sitno nasjeckana
1/2 kg mljevene govedine
2 režnja češnjaka, nasjeckana
1 dl suhog bijelog vina
4,5 dl pelata, krupno nasjeckanih
3 žlice koncentrata rajčice
4 dl goveđeg temeljca (ne smije biti jako slan)
1 list lovora
3 žlice koncentrata rajčice
2 dl punomasnog mlijeka
3/4 žlice soli
svježe mljeveni crni papar
Priprema:
1. Počni s povrćem. Zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodaj luk, mrkvu i celer pa pirjaj dok ne omekša, 7 minuta otprilike (povrće će se do kraja pripreme praktički sasvim raskuhati i nestati, no ostavit će svoj slatkasti okus). Umiješaj zatim češnjak i meso. Meso razmrvi vilicom i prijaj otprilike 8 minuta, dok promijeni boju iz ružičaste u smeđu i lako se razdvaja.
2. Dodaj vino pa neka sve zavrije, kuhaj dok se vino ne reducira. Umješaj pelate, koncentrat rajčice, goveđi temeljac, lovorov list pa smanji vatru i pusti da umak krčka 1 sat da se svi sastojci prožmu. Upečatljiv okus češnjaka, snažan okus koncentrata rajčice, atomatični lovor i vino (možeš upotrijebiti i crno!), bolognese dižu na viši nivo, dajući mu jedinstven okus - nemoj preskočiti ni jedan od ovih sastojaka. I daj mu vremena, total od 2 sata kuhanja se isplati, dobit ćeš koncentrat svih okusa.
3. Završi s miljekom! Dodati mlijeko zvuči čudno, no kažu da je to ključno za pripremu pravog bolognesea. Kuhaj umak s mlijekom još 45 minuta, dok se umak sasvim ne sjedini - mlijeko će omekšati meso, a umaku dati nježnu teksturu. Začini solju i paprom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.