Life&style

Često kuhamo bolognese umak, no koliko on ima veze s pravim talijanskim receptom u koji ide i mlijeko?

  • Za Talijane umak bolognese nije nešto što se smućka u 20 minuta. Umak se duuugo kuha na laganoj vatri
  • Osim toga u njega ide podosta sastojaka, od raznog povrća i vina do mlijeka!
  • U sastojcima nema ni bosiljka ni origana, njih posipaj po posluženom jelu u tanjuru, zajedno s rabanim sirom

Svaki talijanski chef će reći da je bolognese puno više od umaka za tjesteninu - on je virtuozan način da paket mljevene junetine pretvoriš u jelo s kojim ćeš se moći hvalisati i izmamiti uzdahe. Drugim riječima, nije nešto što na brzinu smrljaš, mada moramo priznati da je to velika privlačnost ovog jela s kojim riješimo ručak u dane kad nemamo vremena za kuhanje. A još ga i djeca vole. Zapravo... znaš li nekoga tko ne voli špagete s bolognesom?

Možda vas zanima 3 modela suknji koja trebaš u svom ormaru za nadolazeću blagdansku sezonu Rubrika Moda Moda

2 sata? Na ovo nismo računali...

No, Talijani koji su ga izmislili kažu da ipak treba dosta vremena da se stvori puno, bogati i aromatični okus ovog umaka od mnogo više sastojaka nego što su luk, meso i rajčica - točnije, dva sata! Tajna je u dugom krčkanju na niskoj temperaturi tako da svaki sastojak odradi svoji dio "posla" i nastane jedinstven okus. Isplati se probati, posebno jer jednom kad ubaciš sve sastojke nemaš nikakvog drugog posla nego čekati dok se umak lagano kuha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comfort in a bowl, vegetarian style. Who doesn’t love a pile of spaghetti tossed in hearty, “meaty” sauce? This version is rich and complex with lots of layers of flavor. Serve this sauce in the traditional way, over al dente spaghetti, fettuccine or pappardelle and add your favorite cheese 🧀 to this pasta 🍝 dish!⠀ .⠀ . ⠀ For the full recipe click the link in our bio 🖕⠀ .⠀ .⠀ Recipe & Photography: @avirtualvegan⠀ .⠀ ,⠀ #recipe #veganrecipe #whatsfordinner #bolognese #veganfood #veganpasta #meatlessmonday #kosher #kosherdotcom #instayum #feedfeed #f52 #sauce #pasta #saucey #zoodles #homemade #quickandeasy #healthyeating #healthyliving #eeeeeats

A post shared by Kosher.com (@kosherdotcom) on

Sastojci za 6 osoba:

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 glavica nasjeckanog luka

1 mrkva, oguljena i sitno nasjeckana

1 stabljika mladog celera, sitno nasjeckana

1/2 kg mljevene govedine

2 režnja češnjaka, nasjeckana

1 dl suhog bijelog vina

4,5 dl pelata, krupno nasjeckanih

3 žlice koncentrata rajčice

4 dl goveđeg temeljca (ne smije biti jako slan)

1 list lovora

3 žlice koncentrata rajčice

2 dl punomasnog mlijeka

3/4 žlice soli

svježe mljeveni crni papar

Priprema:

1. Počni s povrćem. Zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodaj luk, mrkvu i celer pa pirjaj dok ne omekša, 7 minuta otprilike (povrće će se do kraja pripreme praktički sasvim raskuhati i nestati, no ostavit će svoj slatkasti okus). Umiješaj zatim češnjak i meso. Meso razmrvi vilicom i prijaj otprilike 8 minuta, dok promijeni boju iz ružičaste u smeđu i lako se razdvaja. 

2. Dodaj vino pa neka sve zavrije, kuhaj dok se vino ne reducira. Umješaj pelate, koncentrat rajčice, goveđi temeljac, lovorov list pa smanji vatru i pusti da umak krčka 1 sat da se svi sastojci prožmu. Upečatljiv okus češnjaka, snažan okus koncentrata rajčice, atomatični lovor i vino (možeš upotrijebiti i crno!), bolognese dižu na viši nivo, dajući mu jedinstven okus - nemoj preskočiti ni jedan od ovih sastojaka. I daj mu vremena, total od 2 sata kuhanja se isplati, dobit ćeš koncentrat svih okusa.

3. Završi s miljekom! Dodati mlijeko zvuči čudno, no kažu da je to ključno za pripremu pravog bolognesea. Kuhaj umak s mlijekom još 45 minuta, dok se umak sasvim ne sjedini - mlijeko će omekšati meso, a umaku dati nježnu teksturu. Začini solju i paprom.

Photo: Instagram@sophiesfoodphotos

Komentari 0