- Jesi li znala da postoji više od 350 vrsta i oblika tjestenine?
- Velika većina špagete priprema uz bolognese umak što zapravo nije ispravno! Pročitaj u nastavku koji je točan način posluživanja
- Otkrivamo ti koja tjestenina najbolje odgovara gustim i rjeđim umacima
Ako si poput većine ljudi, vjerojatno ne razmišljaš puno o vrsti tjestenine koju koristiš u pripremi jela. Umjesto toga, odabrat ćeš onu koja ti je najbliža ili ti se u tom trenutku čini najprivlačnijom bez puno razmišljanja hoće li se dobro sljubiti s umakom koji si pripremila. Ipak, postoje određena pravila i sugestije koje profesionalni kuhari vole istaknuti. Oni u pripremi tjestenine dobro znaju koji će oblik i vrsta najbolje komplementirati kojem umaku. U nastavku ti donosimo nekoliko savjeta koje možeš primijeniti sljedeći puta kada pripremaš tjesteninu.
Važno je upariti odgovarajuću vrstu tjestenine s određenim umakom kako bi se zajedno mogli što bolje sjediniti. Pogrešnim odabirom možeš gotovo uništiti cijelo jelo i zbog toga postoji rizik da se umak neće dobro primiti za tjesteninu te će tako jelo ostati bezukusno. Sigurni smo da ne želiš ostaviti loš dojam na večeri koju si pripremala za svoje frendice.
Odabir prema gustoći umaka
Kod pripreme jela moraš ranije znati kakav umak planiraš koristiti. Odabir oblika i vrste tjestenine ovisit će upravo o tome. Generalno pravilo je da laganiji, nježniji umaci tekućih konzistencija najbolje odgovaraju tanjem obliku tjestenine. Stoga, kada pripremaš carbonaru ili aglio e olio, izaberi špagete jer upravo one najbolje odgovaraju laganim do srednje gustim umacima. S druge strane, gušće, teže umake nešto jačeg okusa najbolje je kombinirati s većim, debljim oblicima tjestenine na koju se umak bolje prima. Za takva jela koristi pužiće koji će odlično upiti gusti umak te ćeš maksimalno uživati. Ako si još uvijek u nedoumici koju točno tjesteninu moraš upotrijebiti, tjestenina Gran fusilli pokazala se pravim odabirom jer je oblikovana pomoću brončanog kalupa pa se zbog hrapavije teksture savršeno povezuje s umakom! Na primjer, Gran fusili odlično se sljubljuju sa šalšom od rajčice i paprike, a ovaj super i jednostavan recept pogledaj u videu:
Vrsta i oblik tjestenine
Jesi li znala da postoji više od 350 različitih vrsta i oblika tjestenine? Sigurno postoji dobar razlog zašto se proizvode u toliko oblika. Svaki oblik tjestenine ima određenu namjenu, bilo da se radi o kombinaciji s umacima ili više sastojaka.
Široke ili valovite rezance gotovo svi imamo u kuhinjskim ormarićima i vrlo su popularan izbor za bilo koji ručak. Iako se često poslužuju uz guste i kremaste umake, možeš ih upariti i s umacima koji u sebi imaju gljive ili komadiće povrća. Zbilja se mogu pripremiti na razne načine i vjerujemo kako s njima ne možeš pogriješiti. Takva vrsta tjestenine u sebi sadrži jaja što će savršeno upotpuniti svako jelo.
Penne, makaroni ili svrdla oblici su koji se odlično spajaju s gušćim umacima jer njihovi otvori i rebrasta tekstura dozvoljavaju umaku da se pridrži. Ako voliš kremaste, začinjene umake, svakako izaberi jedan od ovih oblika tjestenine jer će se upravo one pokazati najzahvalnijima.
Tjestenina u obliku školjaka najbolje ''čuva'' umak. Ako se odlučiš pripremiti punjenu tjesteninu s kremastim sastojcima, ova je vrsta pun pogodak. Odlično idu uz težu kremu ili bilo koji drugi kremasti sastojak poput ricotte ili mascarponea.
Šurlice i pužiće najbolje koristi kada želiš napraviti jelo puno sitnih komadića sira, povrća pa čak i orašastih plodova. Uz to, sitni nabori ove tjestenine odlično će primiti pesto ili kremaste umake. Još jedan veliki plus koji pužići imaju je to što su vrlo fotogenični. Fotkaš li ih, sigurno ćeš zadiviti svoje pratitelje na Instagramu večerom koju si pripremila.
Osnovno je pravilo da su tanji rezanci za laganije umake! Prema toj logici, duge i tanke tjestenine poput špageta ili linguina savršeno se podudaraju s laganim umakom ili umakom na bazi ulja. Iako velika većina špagete priprema uz umak bolognese, to je kriva praksa. Za takve umake upotrijebi nešto deblju tjesteninu koja će bolje upiti tekućinu - mi ti preporučujemo tagliatelle.
Polaznice Marodi edukativne radionice već su naučile ove korisne informacije. Ondje su usavršile znanje o sastojcima, pripremi tjestenine i njezinoj kvaliteti. Kroz recepte ih je vodio gastro bloger Darko Kontin, a sudionice su ih vješto pripremale. Za sve vas koji niste bili na radionici pripremili smo video koji možete pogledati ovdje. Ako si i ti velika obožavateljica tjestenine, vrijeme je da isprobaš Marodi tjesteninu i okušaš se u pripremi jela koja će, sigurni smo, biti užitak za tvoje nepce.
Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.