- Nije ni čudo što su nam najdraži recepti s tikvicama – tako su ukusne lagane, odlično se nadopunjuju s drugim okusima i imaju samo 20-ak kalorija na 100 grama
- Još bolje, njihova sezona upravo je u punom jeku zbog čega je idealno vrijeme da isprobamo nove recepte
- Puno puta smo ih jeli pohane, punjene, iz tave ili iz pećnice, a sigurni smo da ćeš tikvicama u novom ruhu osvježiti svoj meni - recepte pročitaj u nastavku
Sezona je tikvica, mnogima omiljenog povrća zbog svoje podatnosti, lakoće okusa, izvrsnog sljubljivanja s drugom hranom, visoke nutritivne vrijednosti te malo kalorija. No, možda su ti ipak dosadili recepti za tikvice koje si do sada pripremala? Vrijeme je za nove recepture od čijeg će ti samo čitanja rasti zazubice, jer ovo ljetno povrće zaista može biti kraljica jela u mnoštvu varijanti.
Iz pećnice ili iz tave, s mljevenim mesom ili sirom, s drugim povrćem, pohana, u juhama, na salate - nema načina na koji ne bismo probali tikvicu. Ipak, u nastavku donosimo neke sasvim svježe recepte koje možda nisi do sada degustirala i zbog kojih ćeš još više zavoljeti ovo povrće.
Tikvice s mljevenim mesom iz pećnice
Sastojci:
- 1 crveni luk
- 2 mrkve
- 300 g mljevenog mesa
- 100 g kukuruza šećerca
- 2 tikvice
- 150 ml tople vode
- 1 kocka za goveđu juhu
- 180 g kiselog vrhnja
Doznaj što sve tikvice rade tvom tijelu pa isprobaj recept za prefinu, jednostavnu pitu s tikvicama
Priprema:
- Luk sitno nasjeckaj, a mrkvu izreži na kolutiće. Povrće dinstaj na malo ulja, a kada omekša dodaj mu mljeveno meso i sve zajedno termički obradi dok meso sasvim ne potamni.
- Smjesu posloži na dno vatrostalne zdjele, a zatim na nju stavi tanki sloj kukuruza šećerca.
- Tikvice izreži na komade debljine prsta, posoli ih te ostavi da puste vode. Kada su se ocijedile složi ih preko kukuruza.
- U toplu vodu dodaj kocku za juhu te miješaj dok se sasvim ne otopi. Zatim dodaj kiselo vrhnje I sve zajedno promiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Smjesu s vrhnjem prelij preko tikvica te sve skupa stavi u pećnicu na 200 °C oko sat vremena.
Tikvice bez mesa iz kalupa za muffine
- 1 velika ili 2 male tikvice
- 4 mlada luka
- 2 žlice ulja
- 1 režanj češnjaka
- 2 velika jaja
- 4 žlice grčkog jogurta
- Opcionalno: Prstohvat kopra
Ovo je možda najzanimljiviji recept za tikvice ikad - nismo ni slutili da se ovaki daju pripremiti
Priprema:
- U pećnicu stavi prazan lim za muffine te je uključi na 220°C. Na ribež usitni tikvice, a luk isjeckaj na komadiće. Zagrij 2 žlice ulja u tavi, dodaj luk te dinstaj 3 minute. Ubaci protisnuti režanj češnjaka te usitnjene tikvice i dinstaj još minutu. Smjesu zatim ostavi sa strane da se ohladi.
- U odgovarajućoj posudi istuci 3 jaja, dodaj prstohvat kopra i 4 žlice grčkog jogurta. Posoli i po želji dodaj papra. U smjesu s jajima dodaj ohlađene tikvice iz tave, promiješaj.
- Smjesu rasporedi u kalupe za muffine i peci 15-18 minuta odnosno dok muffini od tikvica ne potamne. Posluži toplo ili hladno uz salatu.
Juha od tikvica i poriluka s feta sirom
- 1 žlica ulja
- 400 g poriluka izrezanog na kolutiće
- 450 g tikvica, sjeckanih na komadiće
- 1 litra povrtnog temeljca
- 400 g špinata
- 150 g feta sira
- 15 g bosiljaka i još nekoliko listova za serviranje
- Za posluživanje: tamni punozrnati kruh
Čokoladni kolač s tikvicama? Nemoj se zgražati već isprobaj ovaj genijalan recept za presočan desert
Priprema:
- U velikoj dubokoj tavi zagrij ulje, a zatim dodaj poriluk te ga dinstaj dok ne omekša. Dodaj tikvice, poklopi I kuhaj povrće još 5 minuta. Ulij povrtni temeljac, poklopi i kuhaj još 7 minuta.
- Dodaj špinat, a zatim ponovo poklopi tavu i kuhaj još 5 minuta. Povrće ukloni s plamena te ga usitni sa štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj bosiljak i feta sir, a zatim ponovo smjesu obradi u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
- Juhu posluži u dubokoj zdjeli ili tanjuru posutu tostiranim sjemenkama po izboru te uz nekoliko listića bosiljka. Neka se pri ruci nađe i punozrnati kruh.
Dobar tek!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.