- Okruglice sa šljivama jelo je koje porijeklo vuče iz Austrije, točnije Austrougarske
- No, odavno su omiljene na menijima hrvatske kontinentalne kuhinje i smatramo ih "našima"
- Donosimo originalni recept za knedle sa šljivama, kako ih pripremaju Austrijanci. I podosta se razlikuje od ovog našeg, s krumpirovim tijestom
Voćne, slatke i mirisne okruglice od šljiva spravljale su naše bake i mame i nekako, osim što su fine i tope se u ustima, bude lijepe osjećaje u nama. Osim toga, nimalo nisu komplicirane za spravljanje - uz pravi recept mogu se prilično brzo napraviti. A imamo pravi, izvorni austrijski recept… Nema pravijeg, ovaj je objavljen na stranici
Knedle od šljiva slatka su poslastica koju možeš poslužiti kao glavno jelo ili kao desert. A uz njih možeš (po želji) poslužiti i sladoled od vanilije, šlag, dodati malo šećera, marmelade, slatkog voćnog umaka…
Austrijske knedle sa šljivama - recept:
Sastojci:
Za knedle
• 300 g malomasnog svježeg sira
• 200 g brašna
• oko 60 maslaca sobne temperature
• 1 vanilin šećer (8 g)
• 1 jaje
• prstohvat soli
• 10 šljiva
• 10 kocki šećera
Za ukrašavanje:
• 100 g krušnih mrvica
• 100 g maslaca
• cimet u prahu
• šećer u prahu
Austrijske knedle sa šljivama - priprema:
1. Pomiješaj omekšali maslac s vanilin šećerom i prstohvatom soli da dobiješ kremastu smjesu. Umiješaj jaje, sir i brašno te napravi tijesto. Oblikuj kuglu, zamotaj prozirnom folijom te ostavi na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
2. Izvadi koštice iz šljiva i na njihovo mjesto stavi kockicu šećera.
Na pobrašnjenoj radnoj površini oblikuj tijesto u valjak od oko 5 cm debljine. Odreži ploške i lagano ih pritisni između ruku. Stavi šljivu u tijesto, pritisni tijesto oko nje i dobro zatvori. Pobrašni ruke, oblikuj okruglice i stavi ih na pobrašnjenu kuhinjsku dasku.
3. Zakuhaj veliku količinu blago posoljene vode u velikom loncu. Smanji vatru, stavi okruglice od šljiva u vodu i ostavi da lagano vriju 10 – 13 minuta. S vremena na vrijeme pažljivo promiješaj da se knedle ne zalijepe jedna za drugu.
4. Za ukras rastopi maslac u tavi. Dodaj krušne mrvice, začini cimetom i prži dok ne poprimi zlatnožutu boju. Pred kraj dodaj obilato šećera. Kuhane okruglice pažljivo izvadi i uvaljaj u pripremljene pošećerene mrvice. Zatim pospi šećerom u prahu.
Savjet: kako se okruglice ne bi raspadale, poželjno je napraviti probnu okruglicu prije punjenja voćem. Po potrebi prilagodi tijesto dodavanjem još brašna ako je premekano ili maslaca ako je prečvrsto.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.