Life&style

Pumpkin spice latte sve više volimo, a ja sam ga pripremila kod kuće: isplati li se?

  • Prvi jesenski dani kao stvoreni su za ljenčarenje pod dekicom uz omiljeni film ili seriju te šalicu toplog napitka
  • Tu se uglavnom radi o šalici vruće čokolade ili čaja, a odnedavno i pumpkin spice lattea koji se, kao brojni drugi trendovi iz SAD-a, polako ušuljao i kod nas
  • Tako i sve više kafića u svojoj ponudi ima ovaj napitak, a mnogi ga i sami rade kod kuće. S obzirom na to da na kulinarskoj strani interneta sve vrvi receptima za pumpkin spice latte, nisam mogla odoljeti pa sam se i sama okušala u njegovoj pripremi 

Kada, u prvim danima jeseni, otvorimo TikTok ili Instagram, sve više možemo vidjeti kako naši omiljeni strani influenceri doslovno odbrojavaju dane kada će u ponudu Starbucksa i drugih kafića stići pumpkin spice latte. Ovaj topli napitak s aromama bundeve nevjerojatno je popularan u SAD-u jer njegova pojava označava službeni početak jeseni i, mnogima omiljene, 'spooky sezone', a popularnost mu u posljednje vrijeme počinje rasti i kod nas. Stoga, pumpkin spice latte možemo pronaći u nekoliko kafića u Zagrebu, a sigurna sam kako će uskoro stići i u McDonald's koji ga je u svojoj ponudi imao i prošle godine gdje sam ga prvi put kušala. 

No, kako bilo, kupovni pumpkin spice latte ćemo nakratko ostaviti po strani i posvetiti se malo kompliciranijem zadatku - njegovoj izradi kod kuće. Naime, internet vrvi receptima za samostalnu izradu ovog napitka i bila bi prava šteta ne provjeriti je li bolje skoknuti do obližnjeg kafića ili se malo potruditi i najbolji pumpkin spice latte pripremiti kod kuće. 

Nakon dugotrajnog istraživanja i analiziranja brojnih recepata koji su zapravo, više-manje isti, odlučila sam se za onaj sa stranice Ambitious Kitchen za koji su potrebni ovi sastojci: 

  • 100 ml espressa
  • 200 ml mlijeka po izboru 
  • 3 žlice pirea od bundeve
  • 1 žlica javorovog sirupa ili meda
  • 1 žličica začina za pumpkin spice latte
  • 1 žličica ekstrakta vanilije 
  • Šlag za ukras

Kada je riječ o pripremi, ona je vrlo jednostavna, ali je važno naglasiti kako kod nas nigdje nisam pronašla gotov pire od bundeve tako da sam ga pripremila sama i to na način da sam butternut tikvu (jedinu koju sam uspjela pronaći u dućanu) prerezala po pola i stavila ju peći 30-ak minuta na 200 stupnjeva. Potom sam ju izdubila i vilicom napravila pire. 

 | Autor: Josipa Farkaš Josipa Farkaš

Nakon što sam od tikve napravila pire, u šalici sam ga pomiješala s ekstraktom vanilije, žlicom meda i gotovom mješavinom začina koju sam kupila u trgovini začina, a koja se sastoji od cimeta, đumbira, korijandera, muškatnog oraščića, klinčića i macisa. Preko svega toga sam prelila espresso pa mlijeko koje sam prethodno zagrijala i pomoću pjenilice za mlijeko napravila raskošnu pjenu. Sve sam dodatno ukrasila šlagom. 

 | Autor: Josipa Farkaš Josipa Farkaš

Dojmovi koje sam stekla nakon pripreme koja je, zbog pečenja bundeve, trajala malo duže, zapravo su vrlo prosječni. Naime, dobila sam ukusan i pomalo neobičan napitak koji ima ono nešto 'cozy' u sebi, ali bundeva, odnosno tikva je ono što se u njemu najmanje, to jest, gotovo uopće, ne osjeti iako je i ova tikva sama po sebi vrlo slatka i aromatična. Ekstrakt vanilije, kava i mješavina začina su ju prilično nadjačali, a u napitku su samo ostali komadići pirea koji stvaraju nepotrebnu teksturu. Ponavljam, napitak uopće nije loš i zanimljiva je zamjena za već ustaljenu vruću čokoladu ili čaj, ali baš se i ne isplati trošiti previše vremena na njegovu pripremu. Eventualno ako želiš izostaviti bundevu. U svakom drugom slučaju, slobodno skokni do obližnjeg kafića i uštedi vrijeme. 

Photo: Josipa Farkaš
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Jesenski kolac