Life&style

Jedeš voće navečer? Postoji jako dobar razlog zašto bi trebala prestati

  • Volimo voće! A vjerujemo da ga i ti voliš
  • Svejedno jedemo li ga ujutro uz musle ili kao međuobrok
  • Međutim, navečer bi trebala dobro razmisliti hoćeš li jesti voće

Voće daje tvom tijelu energiju i sjajan je međuobrok. U krajnjoj liniji, ovu superhranu možeš kupiti posvuda, a možeš si napraviti (ili kupiti gotovi) omiljeni smoothie. Međutim, navečer bi trebala držati prste dalje od voća! Otkrit ćemo ti zašto je bolje voće jesti tijekom dana te čime ga možeš zamijeniti navečer.

Voće te drži budnom

Voće sadrži puno voćnog šećera (zvanog fruktoza). Naime, fruktoza je jednostavan šećer te spada među ugljikohidrate. Neće izazvati veliku glad, ali će ga jetra morati razraditi. Doduše, bez inzulina, ali u jetri potiče proizvodnju masnoća. To te drži noću budnom. Tijekom noći je potreba za energijom manja nego tijekom dana. Ugljikohidrati (kao ovi što se nalaze u voću) brinu se da ti da tijelo dobije više energije. Međutim, ona nam noću ne treba. Ako imaš osjetljiv želudac, onda će te noćna probava držati budnom. Osobito kao si netom prije spavanja nešto pojela.

Dobro je znati: limun, maline, borovnice i grejp imaju manje ugljikohidrata od ananasa, manga ili smokve.

 | Autor:

Možda vas zanima Ovo voće nikako ne bi smjela jesti za vrijeme menstruacije jer ćeš obilnije krvariti Rubrika Life&style Life&style

Alternativni obrok

Što može navečer tvoje tijelo dobro probaviti? Jogurt i mlijeko, na primjer. Mala porcija pahuljica je savršeni večernji obrok – i još je ukusan! Ako se navečer ne želiš odreći voća, pojedi komadić banane. Magnezij je dobar za mišiće i jača te za sljedeći dan.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Intolerancija na fruktozu

Nakon što si jela voće imaš grčeve u trbuhu ili se ne osjećaš dobro? Moguće je da ti nedostaje transportni sustav u tijelu odgovoran za preuzimanje fruktoze. To znači da imaš intoleranciju na fruktozu. Ako je to slučaj, trebaš jesti manje fruktoze ili je se potpuno odreći. Test za fruktozu je sličan kao i za laktozu te se može napraviti po preporuci liječnika.

Možda vas zanima Genijalni trikovi s voćem i sladoledom koji će vam sigurno uljepšati uživanje u ovim delicijama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0