Life&style

Jedeš i kad uopće nisi gladna? 5 je razloga zbog kojih ti se to događa

  • Postoje neki trenuci tijekom dana kad dobijemo poriv da jedemo više nego što bismo zapravo trebale
  • I onda s riječi prelazimo na djela – i jedemo, a zapravo nismo gladne! 
  • Kao prvo, šteta je da tako izgubimo gušt jedenja, a kao drugo – debljamo se bez veze…

Je li to poznato? Zapravo uopće nismo gladne, ali ipak jedemo – kao, ipak imamo apetita. Razlog tome su razne stvari koje nas svakodnevno mame i zbog kojih jedemo, premda nismo doista gladne. Ovih uzroka za prejedanje trebale bismo se odmah riješiti…

Narančaste i crvene namirnice 

Znanost zna: jela koja su narančaste i crvene boje potiču apetit. Nažalost, to ne vrijedi tek za zdrave mrkve, naranče ili batat, nego i za sočne i bogate složence, pizze, smoki i lazanje. Dakle, prste dalje od narančastih i crvenih namirnica ako doista nisi jako gladna. 

Kuharske emisije 

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell istraživali su utjecaj kuharskih televizijskih emisija na naše prehrambene navike. Rezultat: ljudi koji su kuhali prema receptima iz tih emisija bili su u prosjeku oko pet kilograma teži. Znanstvenici pretpostavljaju da su razlog toma „snažne“ namirnice poput mascarpone sira, vrhnja i sl., koje se često koriste u kuharskim showovima. 

Grupni impuls 

Kad u restoranu puno ljudi jede oko nas, onda obično i mi nešto (više) naručimo. Ako se nađeš s prijateljima na piću, bolje da nitko ne naruči nešto za jesti, inače će najvjerojatnije svi naručiti nešto za sebe. To vrijedi i kad vidimo strance kako jedu za drugim stolom. 

Možda vas zanima Neka hrana dokazano djeluje protiv bora, a 5 namirnica je pogotovo moćno Rubrika Beauty Beauty

Namirnice u vidokrugu 

Znaš li izreku: „Daleko od očiju, daleko od želuca?“ OK, malo smo modificirali jednu staru izreku, ali nismo daleko od istine. Dakle, radije makni kod kuće sve primamljive namirnice iz vidokruga te nemoj da uz radnu plohu uvijek stoji tabla čokolade. Ako će biti u ladici, manje ćeš misliti na nju…

Veliki tanjur 

Što je veći tanjur, to ćemo više natrpati na njega. To je pogrešno, jer već nakon pola jela nismo više gladne. Međutim, ipak dalje jedemo. Razlog tome je činjenica da se naš mozak prevari te porcija na velikom tanjuru djeluje mala – a nije! 

Možda vas zanima Zašto su jaja vjerojatno najzdravija hrana na svijetu? Rubrika Life&style Life&style
Photo: None

Komentari 0