Life&style

Je li ovo restoran za sponzoruše? Blogerica potaknula raspravu o seksitičkom jelovniku - za žene, bez cijena!

  • Blogerica Agustina Gandolfo se obrušila na "seksistički" jelovnik restorana i podijelila mišljenja na društvenim mrežama
  • Jelovnik bez ijedne cijene dobila je u otmjenom restoranu, dok je jelovnik njezina partnera imao cijene
  • Restoran podrazumijeva kako bi obrok, posebice onaj skuplji, trebao platiti muškarac, odnosno da je doveo ženu ovdje da ju se počasti

Žena je izazvala debatu nakon što je prozvala restoran za seksističke jelovnike, drukčije za žene i za muškarce koji u njemu jedu. Blogerica argentinskog porijekla Agustina Gandolfo podijelila je svoje iskustvo večere u otmjenom milanskom restoranu sa svojim dečkom, nogometašem Lautarom Martinezom, kada je shvatila da je dobila jelovnik s prazninama umjesto cijena. Provjeravajući jelovnik svog partnera, vidjela je da njegov jelovnik ima cijene, a restoran radi s očekivanjem da će obrok ženi platiti muškarac.

"Jeste li znali da u brojnim restoranima u Italiji ne stavljaju cijene na jelovnike koje daju ženama? A što ako bih htjela platiti?", Gandolfo je pitala svoje pratitelje, dodajući da je "najgore što to opravdavaju govoreći da se to radi "u restoranima određene razine." "Znači li to da se podrazumijeva da žene ne mogu same platiti skuplji obrok?", upitala je.

Treba li uvijek muškarac platiti račun na prvom spoju Možda vas zanima Stručnjakinja za veze otkriva jedini slučaj kad žena treba platiti račun na prvom spoju Rubrika Love&Sex Love&Sex

Pritužba koju je imala Gandolfo brzo je potaknula raspravu na društvenim mrežama, pa čak iu nacionalnom tisku u zemlji, a radnici restorana su se javili da podijele svoja mišljenja o tome je li koncept "slijepog jelovnika" uljudan ili zastario. "Ako je par za stolom, imamo običaj da meni bez cijena damo ženi. To nije diskriminacija, već oblik galantnosti", rekla je Rossella Cerea, menadžerica restorana s tri Michelinove zvjezdice, objašnjavajući da je ta praksa da se ženi savjetuje da uživa u večeri, atmosferi i dobroj hrani bez brige o banalnijim stvarima.

Dakle, banalna stvar je da žena koja je naručila obrok podrazumijeva da taj obrok treba (i želi) platiti. Ne znamo je li ovo oblik galantnosti, ili pomalo uvredljivo razmišljanje da je žena tu samo da "bude lijepa, a ne da misli". Posebice ne da misli o novcu. Za njezine će se troškove pobrinuti muškarac, očito. Možda i hoće, ali podrazumijevati to pomalo je uvredljivo.

Međutim, drugi istaknuti talijanski ugostitelj s prethodnom se tvrdnjom nije složio, tvrdeći da je ta praksa staromodna i da nema smisla. "U 2021. smo i nije moguće vjerovati da žena neće nikad platiti u restoranu. A čak i ako ne plati, zašto ne bi znala cijene obroka?", rekao je ugostitelj Alessandro Pipero.

Možda vas zanima "Muž me godinama financijski zlostavljao. Novac sam dobivala na kapaljku, nisam smjela kupiti ni žvake" Rubrika Life&style Life&style

"Izašao sam na spoj s groznom curom, na kraju sam platio samo svoju polovicu i ostavio ju u restoranu..."

Inspirirani Gandolfovom objavom, Talijani su na društvenim mrežama podijelili druge seksističke restoranske običaje koji još uvijek postoje u zemlji, uključujući da uvijek predaju račun muškarcu i daju njima da kušaju vino čak i ako ga je naručila žena. Ovo zaista ne možemo opravdati galantnošću, zar ne? Što ti misliš o praksi da žene u društvu muškarca ne plaćaju, pa čak i ne znaju cijenu svog obroka u restoranu?

Photo: Instagram@liscalingerie
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Castor

    Same ste se za to izborile.
  • dalibor07

    Ovakve jelovnike su tiskali na temelju godina prethodnih iskustava. I kod nas se očekuje da dasa plati, ali nisu tiskali dodatne jelovnike radi štednje.