Life&style 13. listopada 2021.

"Muž me godinama financijski zlostavljao. Novac sam dobivala na kapaljku, nisam smjela kupiti ni žvake"

shutterstock. Žena se prisjetila kako nije iala pristup svom novcu, a morala je opravdati svaku potrošenu kunu
  • Žena je podijelila svoju priču o financijskom zlostavljanju u braku kojeg dugo nije bila svjesna
  • Nije imala pravo baratati sa svojim novcem, a za svaku kupljenu namirnicu i stvari za domaćinstvo morala bi predočiti račun
  • Novac je od supruga dobivala "na kapaljku" i imala budžet od 200 kuna tjedno za sve svoje potrebe i želje

Jedna žena podijelila je svoju priču o tome kako je godinama bila fiancijski zlostavljana, a da toga nije ni bila svjesna. Započela je priču napisavši kako ne zna točno kako je sve počelo ni kako se našla u toj situaciji, no tek nakon što se rastala je shvatila o kakvom je zapravo zlostavljanju bila riječ. Supruga je upoznala vrlo mlada, ona je imala 16 godina, a on 19. Nije im trebalo puno vremena prije nego što su shvatili da žele zauvijek biti zajedno, pa su se se ubrzo nakon toga zaručili. Prešla je preko noći iz života s roditeljima koji su je, naravno, kao svoje dijete uzdržavali do braka u kojem je bila neiskusna i u kojem novac i dalje nikad nije bio moj iako sam ga zarađivala.

Nije raspolagala ni vlastitim, zarađenim novcem

"Oboje smo radili puno radno vrijeme i počeli otplaćivati ​​kredit. Živjeli smo prosječnim načinom života. Nismo imali premalo, no nismo se baš ni valjali u novcu". Ponekad su se ljudi čudili kada bi spomenula neke primjere njihove raspodjele novca, no nije o tome razmišljala kao o zlostavljanju. Sjeća se kako je imala budžet od oko 200 kuna tjedno za sve što je trebala ili željela.

"To je uključivalo odjeću, ručkove, piće, bilo što. Suprug nije mnogo trošio pa sam osjećala da sam ja ona ona rastrošnija u braku. Naravno, novac koji sam dobivala nije pokrivao mnogo toga. Nikada si nisam priuštila ništa luksuzno nisam posjećivala kozmetičke salone, čak ni frizera ili otišla na pedikuru. Jedino što sam si mogla priuštiti bila je pokoja "suvišna" namirnica - tako sam počela peći kolače. To mi je postala ljubav, kao neki hobi koji mi je pomagao da ne prolupam. No kad god bismo išli u kupovinu namirnica, uzeo bi račun i iz mojeg džepa oduzeo troškove za jaja, šećera i mlijeka", dodaje. "Ponekad sam si znala kupiti žvakaće gume (to je bio luksuz), to sam također morala platiti iz onog "mog" novca koji mi je davao."

 | Autor: shutterstock shutterstock Žena se prisjetila kako nije iala pristup svom novcu, a morala je opravdati svaku potrošenu kunu

"Morala sam opravdavati svaku kunu..."

Povremeno joj je bilo dopušteno otići u trgovinu pod uvjetom da mu se po povratku predoči račun. "Kad god sam mu predala račun, odmahivao bi glavom i nezadovoljno mrmljao što su troškovi kruha, mlijeka, sira i jaja oko 200 kuna. Nazivao je to pretjeranim". Stalno joj je prijetio kako bez njega nikada ne bi imala novca, da ne bi znala sama upravljati njime. Odnos se s godinama pogoršavao, ali kako nije imala pristup novcu, osjećala se zarobljeno. Prijelomni trenutak za nju bili su božićni blagdani 2020. godine.

"Imali smo zabavu za vikend pa sam izdvojila 100 kuna za piće i ručak s prijateljicom tijekom tjedna, što znači da mi je ostalo još oko 100 kuna za "razmetanje. Otišla sam sama u supermarket i kupila sladoled. Sjećam se kako sam sjedila kod kuće sa sladoledom u rukama i razmišljala: je li to to? Je li ovo sve što postoji u životu?", prisjetila se. Kad je shvatila da ima 26 godina i jedino što je veseli je što si je uspjela bez pitanja kupiti taj sladoled, shvatila je da želi i zaslužuje više. 

Tetovirani muškarac Možda vas zanima... "Istetovirao si je moje ime nakon tri mjeseca izlaženja. Meni to nije romantično nego zastrašujuće" Rubrika Love&Sex Love&Sex

Konačno se oslobodila zlostavljača

U međuvremenu je odlučila otvoriti drugi račun na koji će joj sjedati plaća i kojem suprug nema pristup. Smišljala je planove o tome kako da ga ostavi. Uskoro se to i ostvarilo. Nije mogla vjerovati da je napokon dobila kontrolu nad vlastitim novcem. Bio je to osjećaj koji ju je oslobodio i istovremeno prestravio jer toliko joj je dugo govorio da bez njega neće uspjeti, da je nesposobna sama brinuti o svom životu. Trebalo joj je dosta vremena da se oporavi od zlostavljanja, ali odlazak je bila je najbolja stvar koju je ikada učinila, kaže. I to što je stala na vlastite noge.

Stručnjaci za financije otkrivaju koje se stvari u dućanima uistinu isplate kupiti u velikim količinama ili pakiranjima

Komentari 0