Lifestyle Living 41 prikaza 25. srpnja 2012.

Japanski vrt – zen oaza u velegradu

Thinkstock.

Uz Japan uglavnom vežemo pojmove poput minimalizma, čaja te crvene i bijele boje, ali japanski vrtovi sve češće postaju dio hrvatskih gradova (Rijeke, npr.). Japanski vrt je idealan za ljubitelje čistih linija, ali i za sve koji bi željeli iskustvo vrtlarenja prenijeti na višu razinu.

Tradicionalni japanski vrt se razvio iz kineskog vrta. Kroz povijest je odigrao ključnu ulogu u poimanju vrta u Aziji, ali i na Zapadu. Japanski vrt počiva na načelu da vrt mora biti priroda oblikovana ljudskom rukom. Dok ćete u francuskim vrtovima nerijetko pronaći fontane i vodoskoke, u japanskom ćete pronaći isključivo prirodno oblikovane vodene tokove.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Tri osnovna elementa ovih vrtova su voda, kamen i biljka – baš kao i u prirodi. Japanski vrt ne trpi nepotrebne dekorativne elemente, jer je priroda lijepa sama po sebi. Tako u originalnom japanskom vrtu nikada nećete pronaći kipove, statue i sl. elemente. Za dekoriranje se koriste isključivo kamenje, oblutci i šljunak, pošto za Japance kamen ima svijest i duh.

Voda mora biti prirodna, a ne zarobljena u ljudskom djelovanju. Vodoskoci, fontane i slične dekoracije su nepoželjne. Jezerca i potoci su osnovne vodene površine, koje nerijetko sadrže zanimljiv biljni i životinjski svijet.

Biljke predstavljaju svetinju stoga se oblikuju na nježan i delikatan način. Sjetite se samo bonsai drveća koji se godinama obrezuju kako bi nakon mnogo vremena i truda dobila poželjan oblik. Sama tehnika je krajnje zahtjevna i mnogo više od hortikulturne vještine.

Vrste japanskih vrtova

Postoje tri tipa vrtova: Karesansui (suhi vrt), Tsukiyama (priroda u malom) i Chainwa (čajni vrt).

Karesansui ili suhi vrt se sastoji od stijena, šljunka, kamenja i oblutaka. Šljunak se grablja u ovalne oblike (valove ili koncentrične krugove) te na taj način simbolizira vodu. Kamenje položeno umjesto kipova simbolizira otoke, brodove, planine i druge objekte. U ovom tipu vrta nema biljaka, osim mahovine, stoga ga Japanci često nazivaju vrtom praznine. Ovaj vrt služi gotovo isključivo za gledanje, jer svaki korak može narušiti savršenu ravnotežu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Tsukiyama je, kako mu i ime kaže, priroda u malom. Potok postaje rijeka, jezero more, kamenje planine. Prednost ovog vrta je što prostor čini vizualno većim. U njemu možete pronaći brojne staze i puteljke koji će vam omogućiti divljenje reprodukciji stvarnog prizora u malom.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Chainwa je vrt koji je u izvornom izdanju bio smješten uz paviljon u kojem se odvijala poznata ceremonija čaja. Inspiriran je Zen budizmom, a osvaja jednostavnošću i elegancijom. U njemu često susrećemo biljke poput bambusa, paprati i visokih trava. Najvažniji je sklad svih elemenata od kojih niti jedan ne dominira.

Komentari 0