Life&style

Jajima je istekao rok trajanja? Evo u kojem ih slučaju ipak možeš jesti

  • Datum s rokom trajanja otisnut na kutiji jaja ne mora pokazivati koliko točno su dobra za konzumaciju
  • Sve dok se jaje stvarno ne pokvari nema straha da ga pojedeš
  • No kako točno znati koliko dugo su jaja sigurna za korištenje? Evo što kažu stručnjaci 

Prepuna bjelančevina, masti, vitamina B i vitamina D, jaja su svestrana osnovna hrana pakirana u krhku ljusku. Ukusna su na bilo koji način da ih voliš (poširana, 'na oko' u omletu ili u burritu za doručak, možda?) i mogu se skuhati u trenu. Uglavnom, što se tiče favorita u hladnjaku, jaja su obavezna.

Trik za pripremu jaja Možda vas zanima Ovaj trik za 'kuhanje' jaja rijetko tko zna: kako skuhati jaja bez kuhanja Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Već sigurno dovoljno znaš o jajima, na primjer da treba provjeriti ima li napuknutih jaja prije nego što ih kupiš. I, možda si čula nešto o testu plutanja? Ako jaje ubaciš u čašu vode, jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju. Ali ako si nesigurna koliko dugo je sigurno čuvati jaja u hladnjaku, evo objašnjenja. Prije svega, treba znati je li datum otisnut na kutijama označava "najbolje upotrijebiti do..." ili datum isteka valjanosti.

Kako god, taj datum nije strogo pravilo. "Sve dok se jaje ne pokvari, nema razloga da ga ne jedemo", kaže nutricionistica Keri Gans. Dakle, kutije jaja koje završe u smeću jer ih nisi sve pojela prije označenog datuma bacanje su novca. No to ipak ne znači da se jaja s vremenom, jednog dana, ipak ne pokvare. Dakle, kako bi trebala znati jesu li ta stara jaja zapravo u redu za korištenje? Evo što kažu stručnjaci za sigurnost hrane.

Koliko dugo jaja traju?

Trebala bi upotrijebiti sva jaja u roku od četiri tjedna nakon što si ih kupila. Ali što ako se ne možeš sjetiti kada si točno kupila tu kutiju jaja? Ne traži dalje od kartona, kaže Dawn Jackson Blatner, autorica knjige "The Superfood Swap". Blizu datuma prodaje trebala bi vidjeti troznamenkasti kod. To je datum kada su jaja pakirana. Svježa jaja pohranjena u kutiji trebala bi trajati od četiri do pet tjedana nakon tog datuma.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Idemo raščistiti cijelu stvar o datumu "prodaje" u odnosu na datum "isteka"

  • Datum "najbolje upotrijebiti do/prije" daje do znanja koliko dugo će jaja biti najboljeg okusa i najviše kvalitete. Definitivno još uvijek možeš jesti jaja nakon što taj datum prođe (sve dok nisu pokvarena).
  • Datum "prodati do" daje dućanu do znanja koliko dugo je u redu još uvijek prodavati jaja. I nakon ovog datuma možeš jesti jaja (opet, samo da nisu pokvarena!).
  • Datum "isteka" ili EXP isti je kao i datum "prodaje".

Datum prodaje nije povezan s time jesu li jaja sigurna za konzumaciju već je više riječ o okusu. Kada taj datum prođe, jaje gubi najvišu kvalitetu što je određeno na temelju studija roka trajanja i preferencija potrošača u testovima. Ako je istekao rok prodaje naveden na kartonu, trgovina bi ih teoretski trebala povući s polica. 

Oprez, tvoj hladnjak je vjerojatno previše topao! Evo na koju temperaturu mora biti podešen...

Kako možeš reći da jaje s istekom roka valjanosti nije dobro?

Najbolji način da se utvrdi je li jaje pokvareno je da ga izbliza proučiš. Kada je ljuska slomljena, čak i mali lom, to je mjesto gdje će se vjerojatno jaja mnogo brže pokvariti. Evo što treba tražiti:

Pregledaj ga: pokvareno jaje moglo bi se "znojiti" izvana ili izgledati ljigavo. Pokvareno jaje također će obično imati ružičasti ili vodenasti bjelanjak, što ukazuje na prisutnost bakterija. Ako primijetiš bilo kakve promjene u izgledu, baci ih.

Pomiriši: Ako jaje smrdi nakon što ga razbiješ, gotovo kao sumpor, onda je vrijeme da ga baciš.
Test plutanja: Isprobaj test plutanja. Kako jaje stari, vlaga izlazi kroz ljusku i ulazi zrak. Da bi provjerila koliko je jaje staro, stavi ga (nerazbijeno) u posudu s vodom. Ako pluta, onda je staro. Ako tone, svježe je. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Dijeta s jajima Možda vas zanima Dijeta s jajima: kako funkcionira i može li se stvarno izgubiti 9 kg u 2 tjedna? Rubrika Life&style Life&style

Ne, kuhanje lošeg jaja, nažalost, neće smanjiti miris i neugodan okus. Da, ta gadna bakterija će se skuhati, ali tvoje će jaje i dalje neće biti dobro tako da ga treba baciti. Ipak, možeš biti mirna oko jedne stvari: iako se jaja mogu pokvariti u hladnjaku, ne moraš se brinuti da će iz njih niknuti salmonela.

"Patogen o kojem se stvarno brinemo kod jaja je salmonela enteriditis koji ne raste ispod 45 stupnjeva", kaže Chapman. "Također, ta se kontaminacija događa unutar jajeta, pa kad je tamo, tamo je." (U osnovi, koliko dugo ostavljaš jaja u hladnjaku nema nikakvog utjecaja na situaciju sa salmonelom.)

Što možeš učiniti da jaja što duže stoje u hladnjaku?

 | Autor: shutterstock shutterstock

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da izvučeš maksimum iz tog paketa jaja. Dodaj ovo na svoju listu namirnica sljedeći put kada kupuješ: Provjeri rok prodaje prije kupnje kako bi bila sigurna da su što svježija kada ih odneseš kući. Pravilno čuvaj jaja kod kuće. Kad dođeš kući, odmah stavi jaja u hladnjak. Nikad ne bi trebala ostavljati jaja izvan hladnjaka dulje od dva sata kako bi izbjegla razvoj bakterija. Ostavi ih u kutiji i nemoj ih čuvati u vratima hladnjaka, koja su toplija zona od polica zbog zraka koji ulazi kada otvoriš hladnjak.

Photo: shutterstock

Komentari 0