Life&style 17. rujna 2021.

Ovaj trik za 'kuhanje' jaja rijetko tko zna: kako skuhati jaja bez kuhanja

Trik za pripremu jaja
Shutterstock. Trik za pripremu jaja
  • Naučili smo da se jaja kuhaju u vodi - pa kako bi drukčije?!
  • Međutim, postoji druga metoda i to bolja - prednosti se mogu samo nabrajati
  • Otkrit ćemo ti o čemu je riječ

Jaje za doručak mnogima je omiljeni jutarnji ritual, a osobito za vikend. Tijekom tjedna obično nemamo vremena za kuhanje jaja, a savršeno jaje za doručak obilježava početak ugodnog vikenda.
Svatko voli jaje pripremljeno na neki svoj način i obično dobro zna koliko minuta ga treba kuhati da bude mekano, tvrdo, srednje tvrdo ili gotovo tekuće, ovisno o želji.

Ali, ono što malo tko sa sigurnošću zna: što se može napraviti da se spriječi da jaja puknu tijekom kuhanja ili da voda ne prekipi? Rano vađenje jaja iz hladnjaka i probadanje onog debljeg kraja iglom prije vrenja može pomoći. Međutim, u jednom istraživanju, u kojem se kuhalo 3000 jaja, otkriveno je da se otprilike svako deseto jaje raspukne - bez obzira na to je li probodeno ili ne.

Trik kako razbiti jaje zagovaraju kao genijalan, a zapravo je opasan po zdravlje i gnjusan

via GIPHY

Trik: kuhati na pari umjesto u vodi

Srećom, postoji mnogo sigurniji trik: nemoj kuhati jaje u vodi, nego ga „kuhaj“ na pari. Tako ne može prsnuti, štednjak ostaje suh, siguran od prelijevanja vode, a ova metoga također štedi energiju i vrijeme jer se mora zagrijati manje vode. 

Za „parenje“ jaja zapravo su ti potrebni samo lonac i sito koje možeš objesiti u lonac. Naravno, ako ga slučajno imaš, umetak za kuhanje na pari za tvoj lonac ili aparat za kuhanje na pari dobrodošli su. Inače, kuhanje na pari princip je električnog kuhala za jaja, koji neki od nas još poznaju iz mladosti, ali koji je izašao iz mode jer ga je u jednom trenutku snašla sudbina većine kuhinjskih naprava: višak je i skuplja prašinu.

Kuhanje jaja na pari: evo kako to funkcionira

Budući da se jaja ne kuhaju u vodi, nego se „kuhaju“ na pari, dovoljno je staviti u lonac dva do tri centimetra vode da zakipi. Onda stavi jaja u sito koje objesiš blizu površine vode. Na taj način jaja se kuhaju u pari bez pucanja, a i kasnije ćeš ih lakše oguliti. Nakon 6 minuta (za meko kuhano) do 11 minuta (tvrdo kuhano), jaja za doručak su spremna i čekaju da ih s užitkom pojedeš. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MyLukara (@mylukara)

Komentari 0