Life&style
Dijeta s jajima

Dijeta s jajima: kako funkcionira i može li se stvarno izgubiti 9 kg u 2 tjedna?

  • Nova je godina u punom pogonu i sada je već krajnje vrijeme za ispunjavanje novogodišnjih odluka
  • Jedna od najčešćih je mršavljenje - barem onih nekoliko kilograma skupljenih za blagdane
  • A uz dijetu s jajima trebali bismo izgubiti i priličan broj kilograma u kratkom vremenu - uspjelo je to Margaret Thatcher o čijoj se dijeti prije izbora (prije 40 godina!) puno pričalo 

Kakva je to dijeta? Dijeta s jajima jedna je od takozvanih metoda mršavljenja s niskim udjelom ugljikohidrata (i puno masnoća) i trebala bi nam pomoći da izgubimo težinu. To znači da se puno bjelančevina apsorbira, a ugljikohidrati se uglavnom izbjegavaju. Na dijeti s jajima trebali bismo konzumirati do 35 jaja tjedno, dakle do pet dnevno. Budući da tijelo više ne mora sagorijevati ugljikohidrate, ono se vraća na vlastite zalihe masti. Pozitivna nuspojava: bjelančevine osiguravaju da se mišićna masa ne razgradi.

Kako je nastala dijeta s jajima?

Dijetu s jajima je prije gotovo 40 godina započela bivša premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Margaret Thatcher. Tada joj je cilj bio doći do željene težine prije pobjede na izborima. Kažu da je dijeta s jajima pridonijela da je „željezna dama“ u dva tjedna izgubila 9 kilograma.

Možda vas zanima Izgubila je više od 50 kg na keto dijeti, ali ju iz ovih razloga nikada ne bi ponovila Rubrika Life&style Life&style

Kakvo djelovanje jaja imaju na tijelo?

Jaja su godinama imala lošu reputaciju – i to pogrešno – zbog visoke vrijednosti kolesterola. Naime, kolesterol koji se nalazi u jajetu gotovo da ne utječe na vrijednosti kolesterola u krvi. Čak su (iznenađujuće) zdrava, jer osim proteina sadrže i druge dobre sastojke. To uključuje:

• vitamine D, B12 i K

• biotin

• minerale u obliku željeza i selena

Osim toga, jaje sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina, koje se smatraju posebno zdravima.

via GIPHY

Istraživanje pokazuje da jaja pomažu pri mršavljenju

Kada je u pitanju mršavljenje, ovi sastojci pomažu u dugotrajnom zasićenju tijela i pokretanju metabolizma masti. Istraživanje Sveučilišta Saint Louis pokazalo je da jaja općenito imaju pozitivan učinak na težinu. U sklopu istraživanja je jedna skupina ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom morala svako jutro pojesti dva jaja za doručak, dok je druga grupa jela pecivo koje je imalo otprilike isti broj kalorija. Rezultat: ispitanici koji su jeli jaja imali su 60 posto veći gubitak težine od kolega koji su jeli pecivo. Tijekom dana unosili su 330 kalorija manje.

Možda vas zanima Recept koji je zapalio društvene mreže: slasna jaja iz pećnice Rubrika Life&style Life&style

Koju hranu još možemo jesti na dijeti s jajima?

Za razliku od onoga što bi u početku mogla pomisliti, dijeta s jajima nije klasična brza dijeta, jer to bi značilo da možeš jesti samo jaja. Prema principu unosa niske razine ugljikohidrata, ovdje je dopuštena i druga hrana. To uključuje:

• povrće, na primjer rajčica, krastavci, paprika, luk, brokula, špinat

• voće, na primjer jabuke, banane, mandarine, jagode

• nemasno meso, na primjer pileće ili pureće meso

• nemasna riba, na primjer bakalar, smuđ

• niskokalorična pića, na primjer sokovi (s visokim sadržajem vode)

• kava

Sljedeće namirnice, s druge strane, treba u velikoj mjeri izbjegavati:

• ugljikohidrate, na primjer proizvodi od bijelog brašna ili gotova jela

• masti

• šećer

• alkohol

via GIPHY

Ideje za recepte za dijetu s jajima

Želiš početi s dijetom od jaja, ali ne znaš kako najbolje nutricionistički isplanirati svoje dane? Onda ti ove ideje za doručak, ručak i večeru mogu pomoći:

doručak: razmuti dva jaja i dodaj komadiće rajčice. Tu je i citrusno voće poput naranče ili grejpa te šalica čaja ili kave.

Ručak: mali filet pilećih prsa i salata od rajčica, paprike, krastavca i maslina, na primjer. Za desert opet agrumi poput grejpa. Uz to popij dobar sok od jabuka.

Večera: dva jaja (kuhana), s malo svježeg sira i šalica čaja.

via GIPHY

Kritika na dijetu s jajima

Jaja su zdrava, ali uvijek treba paziti na mjeru. Količina bjelančevina koju preporučuje Njemačko nutricionističko društvo (DGE) je 0,8 grama po kilogramu tjelesne težine dnevno za odrasle. Za ženu od 60 kilograma to bi bilo 48 grama bjelančevina (dobra 3 jaja dnevno). Gornja granica je dva grama po kilogramu tjelesne težine dnevno. Na primjer, ako svako jutro pojedeš jaje za doručak, ne možeš pogriješiti.

Kao zdrava osoba možeš bez zadrške ići na dijetu s jajima i do dva tjedna, nakon čega bi ponovno trebala jesti uravnoteženiju hranu. Jednostrana prehrana inače može dovesti do simptoma nedostatka nutrijenata. Yo-yo efekt također nije isključen ako jedeš na isti način nakon dijete kao prije. Za dugotrajno mršavljenje prikladnija je uravnotežena prehrana ili dijete koje se smatraju zdravima, poput mediteranske prehrane i dosta tjelovježbe.

via GIPHY

Photo: Unsplash/Tengyart

Komentari 0