Life&style

Jagoda, Camilla, Blue, Princeza... Koja je još imena zabranjeno dati djetetu u pojedinim zemljama

  • "What's my name" pjeva Rihanna, no mi ćemo ti reći kako se zasigurno nebi smjela zvati da živiš u pojedinim zemljama
  • Da, dobro si čula, ako koristiš određeno ime u ovim državama, možda ćeš čak završiti u zatvoru
  • Donosimo ti popis 10 zemalja i imena koja u njima ne smiješ nadjenuti djetetu

Sudeći prema tome koja moderna imena slavne osobe daju svojoj djeci, teško je zamisliti što bi nas još moglo iznenaditi. Jedinstvena, pomalo neobična imena za bebe već su godinama u trendu, tako se među celebrityjima izdvajaju Gwyneth Paltrow i Chris Martin koji su svojoj kćeri dali ime Apple, zatim Beyoncé i Jay Z s izborom imena Blue i, naravno, Kim Kardashian i Kanye West s dječjim krsnim imenom ni manje ni više nego poput grada - Chicago. Najdalje su ipak otišli izumitelj i investitor (SpaceX, Tesla Inc.) Elon Musk i pjevačica Grimes nazvavši sina X Æ A - 12!

Elon je malo poludio?

Ime se prema kalifornijskom zakonu smatralo nezakonitim, jer je sadržavalo znakove koji nisu u modernoj engleskoj abecedi, pa je promijenjeno u X Æ A-XII. To je izazvalo i više zabune, jer sad nije sadržavalo brojku, ali ni Æ nije slovo u engleskoj abecedi. Dijete je na kraju dobilo ime X AE A-XII, s imenom X, a kao srednjim imenom AE A-XII. Uf! Što se tiče dodjeljivanja doživotnog obilježja tek novorođenoj bebi, većina zemalja ima svoja ograničenja, vjerujući kako ne treba baš svaku "kreativnu" ideju roditelja uvažiti.

Možda vas zanima Baldo, Zvane, Si, Leeloo... Djeca poznatih Hrvata nose zanimljiva imena, a evo što se krije iza njih Rubrika Stars Stars

Donosimo popis imena koja nikako ne bi mogla odabrati ako se slučajno odlučiš preseliti u neku sljedećih zemalja:

Francuska: Nutella i Jagoda 

Francuska obitelj nazvala je svoju kćer po slatkom čokoladnom namazu Nutella. Možda su roditelji sanjali da će njihovo dijete u budućnosti postati jednako popularno u cijelom svijetu. Ali sve se odvijalo pomalo drugačije. Naime, u školi su je zadirkivali vršnjaci, pa je morala promijeniti ime u Ella. O toj se priči široko raspravljalo u francuskoj javnosti i, kao rezultat toga, vlada zemlje službeno je zabranila davanje imena Nutella djeci.

Drugi francuski par htio je kćer nazvati Fraise, što je na francuskom jagoda, ali je zahtjev odbijen. Razlog tome bila je igra riječi: u žargonu postoji prilično bezobrazna fraza koja zvuči veoma slično. Kao ishod toga, dijete je dobilo ime Fraisine.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Meksiko: Terminator

Tko bi rekao da je to ime već dugo uobičajeno u Meksiku. I u jednom trenutku, djeca koja su dobila ime po filmskom liku Arnolda Schwarzeneggera bila su toliko brojna da su lokalne vlasti odlučile zabraniti ime Terminator.

Švedska: Ikea 

Postoji li netko tko ne voli ovaj lanac švedskih trgovina namještajem? No, je li ta ljubav dovoljno jaka da svom djetetu damo ime po IKEA-i? Svakako ne. S time su se složile i švedske vlasti, i tako su, odlučivši igrati na sigurno, 1982. godine donijele zakon prema kojem roditelji nisu mogli svojoj djeci davati imena prema omiljenim brandovima i trgovačkim lancima.

Island: Camilla 

Na Islandu postoji poseban odbor koji postavlja i regulira jasna pravila za imenovanje novorođenčadi. Tako je, na primjer, zabranjeno zvati svoju kćer Camilla, jer u lokalnoj abecedi nema slova "c". Ali zato je ime Kamilla dozvoljeno. 

Ohio (SAD): Santa Claus (Djed Božićnjak)

 | Autor: shutterstock shutterstock

Robert William Handley, koji živi u Ohiu, očito toliko voli Božić da je odlučio promijeniti ime u Santa Robert Claus. Međutim, lokalne vlasti zabranile su mu da uzme ovo ime. No, odluka suda je toliko razljutila muškarca da je podnio tužbu za reviziju svog slučaja. Na kraju se izborio i dobio dozvolu za promjenu imena.

Njemačka: Pepermint i Kamen

U Njemačkoj su roditelji željeli svom djetetu dati ime Pfefferminze, što je na njemačkoj paprena metvica odnosno pepermint. No zahtjev je odbijen zbog činjenice da bi mogao naići na neodobrovanje i ismijavanje od strane društva. Ime Stein ili Kamen na hrvatskom također je zabranjeno zbog činjenice da se "dijete ne može identificirati s njim, jer je to objekt, a ne ime".

Možda vas zanima Ovo je najomiljenije ime za dijete na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Italija: Petak i Blu

Tako lijep dan u tjednu kao što je petak zabranjeno je koristiti kao ime u Italiji. Talijanski je sud odlučio da Venerdi, što na talijanskom znači petak, spada u kategoriju "smiješnog ili sramotnog". Također 2018. godine, u Milanu, lokalne vlasti zabranile su paru da svojoj kćeri daju ime Blu (što je na talijanskom plavo). Ova se odluka temeljila na predsjedničkoj uredbi, objavljenoj 2000. godine, koja je glasila da "ime koje se daje djetetu mora odgovarati njegovom spolu", a Blu se ne može smatrati jednoznačno ženskim.

Međutim, ova zabrana nije na snazi u cijeloj Italiji. Primjerice, 2020. godine Gianluca Vacca i Sharon Fonseca dali su svojoj novorođenoj kćeri ime Blu Jeruzalem. Par živi u Bologni, gdje se ime Blu smatra potpuno prihvatljivim za dijete.

Danska: Pluton i Majmun

U Danskoj roditelji mogu djetetu odabrati ime sa službenog popisa koji ima oko 7000 odobrenih imena. Oni koji žele dati ime koje nije na popisu, moraju za to dobiti službeno odobrenje. Tako se, na primjer, Pluton i Majmun (zapravo Abe, na danskom ni ne zvuči tako loše, zar ne?) mogu naći na popisu zabranjenih imena.

Kina: @

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kineski par pokušao je svojoj bebi dati ime "@", tvrdeći da je taj znak korišten u e-mail adresama odraz njihove ljubavi prema djetetu, jer prevedeno na kineski znači "volim ga". Međutim, ova ideja nije uspjela. U Kini je zabranjeno koristiti simbole kao imena.

Možda vas zanima Imena za djevojčice koja krademo od kraljevskih obitelji Rubrika Life&style Life&style

Novi Zeland: Princeza

 | Autor: shutterstock shutterstock

Dječje ime Princess zabranjeno je na Novom Zelandu. Zemlja je odbila ovo ime zbog činjenice da je to službeni naslov, odnosno titula. Popis zabranjenih imena uključuje i druge titule poput princa, kralja, kraljice, vojvode, gospodara, pape, sveca, gospodina, dame i nekih drugih.

Photo: shutterstock

Komentari 0