Life&style

Jabučni ocat je izvrstan za mnoge stvari, ali ga unatoč preporukama ne bi trebala nositi na plažu

  • Otkriveno je da mnoge namirnice imaju dvostruku ulogu - funkcioniraju i kao proizvodi za njegu. Jabučni ocat jedan je od prvaka tog trenda 
  • Pomaže kod nadutosti, dobar je saveznik ako držiš dijetu, možeš njime prati kosu, a uskače i ljeti, kad je sunce prejako
  • Dermatolozi se ne slažu s time da je jabučni ocat dobar za tretiranje opeklina od sunca – kako ga koristiti?

Međutim, čini se da jabučni ocat ima neke prednosti za kožu kada se koristi lokalno, za razliku od konzumiranja octa, što je možda baš ono što je potaknulo najnovije glasine o tome kako je jabučni savršeni "protuotrov" za svježe zadobivene opekline.

Možda vas zanima Isprobala sam 3 najpopularnija proizvoda slavne korejske kozmetike koja osvaja Hrvatsku Rubrika Beauty Beauty

Jabučni ocat na opekline: argumenti "za"

Evo argumenata zašto bi jabučni ocat doista mogao djelovati: „Jabučni ocat postaje sve popularniji u liječenju opeklina od sunca jer je poznato da ima antibakterijski učinak, a na vrućoj koži stvara osjećaj hlađenja“, kaže dr. Melissa Kanchanapoomi Levin, dermatologinja u New Yorku i osnivačica „Entière Dermatology“. 

Mnogi obožavatelji jabučnog octa također kažu da pomaže kod problema s kožom (tj. pomaže kod masne kože i kose, kod prhuti) kada se primjenjuje izravno ili kada je sastojak proizvoda za njegu kože, a možeš načiniti i kupku od jabučnog octa. „Jabučni ocat je koristan kod različitih problema s kožom jer pomaže smirivanju upale i ima antiseptička svojstva“, kaže dr. Joshua Zeichner, direktor estetskog i kliničkog istraživanja dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku. „Ima kiselinski pH, zbog čega se koristi kao prirodni toner za kožu. Štoviše, jabučni ocat  sadrži puno pektina (vrsta topivih vlakana koji se nalaze u jabukama), što potencijalno može poboljšati zaštitnu barijeru kože i smanjiti upalu, dodaje dr. Levin. Sve su to istinite tvrdnje, ali izgleda da dovode u zabludu kad je riječ o opeklinama od sunčevih zraka. Dakle, evo loše vijesti za sve koji vjeruju i u tu moć octa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sooo burnt! This kiddos is why sunscreen is so important #sunburn #usesunscreen #needaloe #asap #dead

A post shared by MikoChan (@himemikochan) on

Jabučni ocat na opekline: argumenti "protiv"

Ali, evo loše vijesti: jabučni ocat nije baš „friendly“ ako je došlo do oteklina izazvanih opekotinama od sunca. Jabučni ocat bogat je jabučnom kiselinom koja je dobra ako želiš piling. Ali, neće biti toliko dobar za gornji sloj već oštećene kože koja je izgorjela od sunca, objašnjava dr. Zeichner. „Jabučni ocat može biti koristan u liječenju stanja poput peruti, ali ne preporučujem ga za opekline od sunca“, kaže. Ako ga staviš na opečenu crvenu kožu, vjerojatno ćeš samo pogoršati bol, dodaje dr. Levin.

Dakle, ako si dobila preporuku da ocat, čak i razrijeđeni staviš na opekline, stani! Dermatolozi ipak preporučuju zaobilaženje octa kod opeklina izazvanih suncem, čak i ako ne postoji rizik od dodatnog nadraživanja. 

U redu! Koji je onda najbolji način ublažavanja opeklina od sunca?

Ako je bolno i neugodno, dr. Levin sugerira da se koža hladi hladnom, vlažnom krpom ili oblozima te hladnim tušem. Dr. Zeichner kaže: „Pazi da koristiš nježna sredstva za čišćenje kože kako bi uklonila preostalu kremu za sunčanje sa kože.“ Također izbjegavaj bilo kakve teške sapune kako ne bi nadražila već osjetljivu kožu. Drži se podalje od sunca i pij puno vode. Ako je koža natečena i bolna na dodir, otiđi u ljekarnu po hidrokortizonsku kremu bez recepta kako bi smirila upalu. Također koristi laganu i prozračnu hidratantnu kremu (čitaj: bez ulja ili losiona sa sastojcima kao što su vazelin, benzokain ili lidokain, koji mogu zadržati toplinu ili iritirati kožu, kaže dr. Levin). Potraži proizvode s aloe verom, koji ti mogu pomoći nanovo hidratizirati i smiriti kožu.

via GIPHY

Jako te peče? Uzmi ibuprofen za smanjenje bolova, oticanja i crvenila, predlaže dr. Levin. I upamti: ako se na opeklini pojave veliki mjehuri, ako zauzima veliki dio tijela ili dolazi s drugim simptomima poput groznice ili zimice, odmah se obrati svom liječniku, kaže dr. Levin.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0