Life&style

"Ja sam neuroznanstvenik i objasnit ću ti kako ćeš se najlakše riješiti negativnih misli i utjecaja..."

  • Zaglavila si u petlji negativnog razmišljanja?
  • Rješenje je jednostavnije nego što vjerojatno misliš
  • Donosimo ti savjete znanstvenika 

Naše glave su bučna mjesta, a uglavnom je to dobra stvar. Sanjarenje je, prema znanosti, znak inteligencije i može nas učiniti kreativnijima. A promišljanje o svojim problemima i rješenjima jedan je od najboljih načina za napredovanje u životu (čak i ako to nije ugodan način provođenja vremena).

Ali, ponekad sve to brbljanje u našim glavama postane destruktivno. Patimo zbog najmanjeg neuspjeha, rješavamo se osjetljivih rizika koje bismo zapravo trebali poduzeti ili zaglavimo u petlji brige ili srama. Takva vrsta nezdrave mentalne buke jedna je od tema nove knjige neuroznanstvenika Ethana Krossa sa Sveučilišta Michigan, pod nazivom „Chatter“.

Nikako da se riješiš negativnih misli? Ovih 5 strategija pomoći će da svijet izgleda bolje

U knjizi prolazi kroz evolucijski razlog zbog kojeg nam je tolika buka u glavi, što se događa u našem mozgu kad razmišljamo te donosi tehnike za suzbijanje kontrole vlastitog unutarnjeg glasa. Nedavno je to podijelio tijekom intervjua za znanstveni časopis „Nautilus“.

via GIPHY

Što bi Batman napravio?

„Chatter“ (u prijevodu: brljanje, ćaskanje) događa se, objašnjava Kross, kad zapnemo u mentalnoj kolotečini, ponavljajući iste brige iznova i iznova bez donošenja bilo kakvog korisnog zaključka ili utjehe. Izlaz iz te kolotečine zahtijeva određenu emocionalnu distancu između tebe i svega što te muči. Teško je shvatiti kako riješiti problem kad si zbog toga jako uznemirena. 

Jezik može pomoći, kaže Kross. Istraživanja pokazuju da jednostavna tehnika koja se naziva „distancirani samogovor“ omogućava ljudima da promijene svoju perspektivu i objektivnije sagledaju probleme. Sve što trebaš jest zaustaviti svoj unutarnji glas koji govori „ja, ja, ja“ i umjesto toga upotrijebiti neku drugu riječ ili zamjenicu.

„Znamo da je ljudima puno lakše davati savjete drugima, nego poslušati savjet. A ono što smo naučili jest da nam jezik pruža alat za vodstvo kroz same probleme, kao da razgovaramo s drugom osobom. Uključuje korištenje svog imena i drugih zamjenica koje nisu prvo lice, poput 'ti' ili 'on' ili 'ona'“, objašnjava Kross. „Ovaj alat daje ti malo mentalnog prostora, neku psihološku distancu od naših problema, što ti pomaže da sama sebi daš konstruktivniji savjet kako se nositi sa situacijom.“

via GIPHY

Čini se kako nije bitno koji točno jezik odabereš. Jedno je istraživanje čak pokazalo da su djeca, koja su pitana kako će Batman riješiti problem, konstruktivnije razmišljali o tome. Sve dok se potičeš na razmišljanje o svojim problemima poput zabrinutog autsajdera, nije važno misliš li: „Hej, Wonder Woman, smiri se i dobro razmisli“, ili samo: „Mila, što bi tvoj mentor rekao?“ Sve dok izbjegavaš „ja“, trebala bi biti u mogućnosti smanjiti temperaturu svojih osjećaja i lakše pronaći izlaznu stanicu od uznemirujućih misli.

Možda vas zanima Neraspoložena, s čestim glavoboljama i lako se debeljaš? Možda ti nedostaje ovog minerala Rubrika Life&style Life&style

Bonus savjet za smirivanje misli

Udaljeni samogovor je jedan od učinkovitih načina da stišaš brbljanje u glavi, ali nije jedini. 

Priroda „daje našoj pažnji sposobnost da se napuni... suptilno skrećući pažnju na stvari koje su nama zanimljive, ali ne moraju nužno uzimati puno širine kako bi nam imale smisla“, objašnjava Kross.

Dakle, sljedeći put kad se nađeš u neproduktivnoj mentalnoj petlji, kreni prema najbližem zelenom prostoru i provedi nekoliko minuta razmišljajući kako bi netko drugi mogao riješiti tvoje probleme. Nadamo se da ćeš se u ured vratiti s puno mirnijim umom.

via GIPHY

Možda vas zanima Ovih 10 namirnica će poboljšati tvoju memoriju, koncentraciju i raspoloženje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0