Life&style

Nikako da se riješiš negativnih misli? Ovih 5 strategija pomoći će da svijet izgleda bolje

  • Osjećaš se loše i ništa ti ne ide kako bi trebalo? Ovih dana to nije čudno...
  • Kad svakodnevni život prate negativni događaji, teško je ponovno pozitivno gledati na stvari
  • Ovih 5 savjeta pomoći će (barem donekle) da se riješiš negativnih misli!

Sigurno ti je poznat osjećaj da se cijeli svijet urotio protiv tebe (urotio se protiv svih nas, čini se) i da ništa ne ide nabolje. Ali, oprez! Negativne misli mogu brzo odrediti tvoju svakodnevicu, a to nikako nije dobro za tebe. S ovih pet strategija možeš si olakšati. 

Možda vas zanima Svi ovih dana pričaju o ovom vinu - pogledaj u čemu je stvar Rubrika Life&style Life&style

1. Spoznaj svoje negativne misli i zapiši ih

Prije nego što ih se možeš riješiti, prvo moraš postati svjesna svojih negativnih misli. Zato je često vrlo korisno zabilježiti svoje misli. Uzmi papir ili svoj dnevnik i počni pisati. Dok to radiš, već skrećeš svoju pažnju na pisanje i osjetit ćeš da se pomalo opuštaš.

Zapisivanje negativnih misli također ti daje priliku da se zapitaš koji je stvarni problem koji vodi do negativnih misli. Je li to zbog nekoga drugog? Bojiš li se možda određene situacije? Budi svjesna svojih negativnih misli i prihvati da su tu. Nema smisla boriti se s njima. Možeš postepeno naučiti kako se s njima bolje nositi - kako bi ih konačno riješila.

via GIPHY

2. Preispitaj svoje negativne misli i riješi ih se

Kad točno znaš kakav je sadržaj tvojih negativnih misli, postavi si sljedeće pitanje: je li ta misao opravdana? Mnogi ljudi usvojili su stav da uvijek vide ono loše. Vidiš li možda stvari negativnije nego što jesu? Zatim se zapitaj koje osjećaje pokreću negativne misli u tebi. Pomažu li ti na bilo koji način? Tjeraju li te da nešto poduzmeš? Ili ti jednostavno čine nelagodu i možda te paraliziraju u svakodnevnom životu?

Na primjer, sanjaš li već duže vrijeme da promijeniš nešto u svom životu? Ali, ne usuđuješ se, jer se toga bojiš i u tebi se rađaju negativne misli, poput: „I tako to ne mogu napraviti“ ili „To može samo poći po zlu“. Onda napravi sljedeće: razmislite o svim mogućim scenarijima kako bi se situacija mogla razviti. Zapiši koji bi bio najgori mogući razvoj događaja. Zatim smisli rješenja kako bi se nosila s ovom situacijom. Tada već imaš plan što učiniti ako se scenarij doista dogodi.

Možda vas zanima Ova lijepa, svakodnevna navika koju preporučaju psiholozi učinit će te sretnijom Rubrika Life&style Life&style

Otkrit ćeš da svoje negativne misli možeš malo otpustiti te da sada imaš više hrabrosti poduzeti odlučniji korak. Naime, sada si se dobro pripremila. Inače, većina strahova vrlo je često neopravdana. Međutim, sa svojim negativnim mislima možda se nikada ne bi usudila krenuti za svojim snovima.

via GIPHY

3. Skreni pažnju na svoje tijelo

Ako se previše brineš, brzo možeš osjetiti da će ti glava eksplodirati. Stoga skreni pažnju na svoje tijelo. Kako bi zaustavila vrtuljak misli i napunila baterije, vježbanje i sport jako su važni! Dokazano je da tijelo tijekom vježbanja proizvodi serotonin i dopamin. Kad se ti hormoni sreće oslobode, osjećaš se sretnije i bezbrižnije. Istovremeno, tijekom vježbanja razgrađuju se hormoni poput adrenalina i kortizola zbog kojih osjećaš stres. Vježba je savršen način da se riješiš negativnih misli i zamijeniš ih pozitivnim osjećajima.

Možda vas zanima Ako tuga i strah postanu pretežak teret, psihološku pomoć anonimno portaži na ove telefone Rubrika Life&style Life&style

4. Zaustavi svoje negativne misli ovim metodama

Još jedan sjajan način da se riješiš negativnih misli je privlačenje pažnje na svoj um. Na primjer, to možeš napraviti meditacijom. Cilj je, između ostaloga, otpustiti sve svoje misli i usredotočiti se na svoje disanje. Na maštovitom putovanju, na primjer, možeš se opustiti putem vizualnih podražaja i uključiti u nove misli.

Druga vježba je koncentracija. Oni koji žive svjesno pokušavaju usmjeriti svoje misli na sadašnjost. Uglavnom i tako ne možeš utjecati na bilo što u budućnosti ili prošlosti. Stoga koncentracija osigurava svjesno življenje sadašnjeg trenutka. Sjedni na tren i pogledaj svoje ruke. Što vidiš? Kako izgledaju tvoji nokti A linije na dlanovima? Je li koža posvuda jednaka? Ovakvim vježbama svjesno usmjeravaš svoj fokus na ovdje i sada te smiruješ negativno zujanje u glavi.

via GIPHY

5. Pretvori svoje negativne misli u pozitivne misli

U idealnom slučaju, ne samo da ćeš se uspjeti riješiti negativnih misli, nego ćeš početi razmišljati pozitivno. Naravno, to nije lako, a opravdane su i negativne misli. Stoga, ne pokušavaj pod svaku cijenu na sve gledati pozitivno! Međutim, ako si preispitala svoje negativne misli pa zaključila da one nisu dobre za tebe i ne pomažu ti, pokušaj promijeniti svoju perspektivu. Čak i ako još ne vjeruješ da stvari mogu biti pozitivne za tebe, pokušaj vizualizirati kako će određena situacija ispasti pozitivno.

Svojim mislima možemo podsvjesno puno toga kontrolirati. Primijetit ćeš da što više puta uspiješ razmišljati pozitivno, češće ćeš u svoj život privlačiti dobre stvari. Tako ćeš se i dugoročno riješiti negativnih misli!

 

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Ne from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs ... prikaži još!