Life&style

Ako tuga i strah postanu pretežak teret, psihološku pomoć anonimno portaži na ove telefone

  • Teret koji nam je donijela epidemija i potresi, ne treba se ustručavati reći, zaista je težak
  • No, za neke on postaje iznimno zahtjevan zbog čega su u nemogućnosti obavljati svakodnevne zadatke
  • Tko se u tome prepoznaje svakako bi mogao zatražiti stručnu psihološku telefonskim putem, jer zajedno smo jači

Osim što bi je vjerojatno svatko od nas opisao teškom, neugodnom i rado bi je prekrižio u kalendaru, 2020. godina donijela je brojne događaje koji bi mogli našteti našem psihičkom zdravlju. No, kako epidemija koronavirusa te traumatična iskustva jakih potresa nemaju svoje radno vrijeme’ nastavit će utjecati i na naše mentalno stanje u ovoj 2021. godini za koju se nadamo da će ipak pokazati boljom od prethodne. 

Možda vas zanima Nakon potresa važno je sačuvati mentalno zdravlje. Evo kako pomoći sebi i drugima Rubrika Life&style Life&style

Dok izađemo na svjetlo na kraju tunela, trebamo znati da u tjeskobi i strahu od neizvjesne sudbine možemo tražiti pomoć.

Neki su to već i napravili. Psihijatrijske ustanove zaprimaju pozive stanovnika koji trebaju pomoć u nošenju tereta ovih zahtjevnih okolnosti. Ako osjetiš da i tebi taj teret postaje pretežak i ometa te u obavljanju svakodnevnih aktivnosti nemoj se ustručavati javiti se dežurnim službama za pružanje psihološke pomoći. 

 | Autor: Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'

Za to su uspostavljene posebne telefonske linije i u slučaju da je do liječnika u ustanova ili bolnicama teže doći. S druge strane slušalice možeš dobiti osnovne savjete i alate za to kako se nositi s problemima, pri čemu ostaješ anonimna. Stručnjaci naglašavaju kako se tako možeš i lakše otvoriti u razgovoru. Između ostalog, možeš dobiti i daljnje smjernice o tome je li potrebno potražiti pomoć liječnika koji ti može prepisati određenu terapiju lijekova, ili preporučiti savjetovanje.

Možda vas zanima Što kad ti se poremeti ritam spavanja kao ovih dana? Ove stvari će pomoći... Rubrika Life&style Life&style

 | Autor:

U psihijatrijsku bolnicu Vrapče njihovi pacijenti mogu se javiti na redovne telefone (01/3780 293  - trijažna’’ medicinska sestra, ili 098/354 702, 01/3780 690 te 01/3780 697), dok se građani koji trebaju psihološko savjetovanje mogu javiti na: 01/3713 258 ili 01/ 3713 259

Osim što se mogu javiti na telefonsko savjetovalište na broju 091/781 3627, stanovnici Sisačko-moslavačke županije pomoć mogu potražiti i na broju 044/567-164 koji je uspostavio Zavod za javno zdravstvo. 

 | Autor:

Brojeve psihološkog savjetovališta Hrvatskog Crvenog križa prema županijama može potražiti ovdje

Ne zaboravi, zajedno smo jači. 

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lihim

    Making every month extra $ 15k or more just by doing very simple j0b 0nl! Not from home. previous month i have easily made $ 14839 by doing this 0nl! ne j0b in my spare time for only 2 hrs ... prikaži još!