Life&style

Nakon potresa važno je sačuvati mentalno zdravlje. Evo kako pomoći sebi i drugima

  • Posljedice razornog potresa ne ogledaju se samo u počinjenoj materijalnoj šteti već i učincima koje ostavljaju na naše mentalno zdravlje
  • Itekako je u ovim trenutcima važno razgovarati o osjećajima i strahovima koje proživljavamo, ali i znati kako nismo krivci za ono što nas je snašlo
  • U nastavku ti donosimo smjernice psihologa o tome kako u danima nakon potresa uspješno pomoći sebi i drugima, naročito djeci

U kratkome vremenu zadesio nas je veliki broj prirodnih nepogoda, a iskustva koja smo neposredno doživjeli mogu biti vrlo potresna i razarajuća za čovjeka. Osjećaji straha nerijetko se izmjenjuju s tjeskobom, ljutnjom, tugom i panikom. U samom trenutku izbijanja potresa naše reakcije uvelike se razlikuju. Neki su od nas otporniji u kriznoj situaciji te su hladne glave izašli iz svojih domova kad su osjetili potres, dok su drugi podložniji doživljavanju stresa pa su se u navedenoj situaciji uspaničili ili zamrznuli.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Kad je u Hrvatskoj najgore, mi pokazujemo najbolje od sebe! Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Kako si?

Riječ je o automatskim reakcijama našeg tijela na iznenadnu opasnost, a kako poručuju članovi online platforme 'Kako si?', njih se ne treba sramiti, već o njima valja razgovarati. "Razgovor s bližnjima nam može pomoći da organiziramo misli i doživljaje prošlih događaja te bolje razumijemo kako smo se osjećali u tom trenutku i kako se osjećamo sada", navodi se na službenoj stranici ove online platforme koja je kreirana od strane studenata psihologije s FFZG-a i polaznika kolegija Psihički poremećaji – etiologija i dijagnostika, pod vodstvom prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić.

Riječ je o online platformi s korisnim i provjerenim psihoedukativnim sadržajima te savjetima za nošenje sa životom u vrijeme korona virusa. Premda je njezina prvotna misija bila usredotočena na privikavanje životu u 'novom normalnom', razorni potres koji je Zagreb pogodio u ožujku usmjerio ju je u drugom pravcu.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kako prevladati sigurnost?

Na službenim stranicama ove psihološke inicijative navodi se kako su osjećaji nesigurnosti, neizvjesnosti i straha česti i prirodni nakon potresa. Situacija jest neizvjesna jer se potres ne može predvidjeti, ali postoje stvari koje možemo učiniti kako bi se osjećali sigurnije. Moglo bi pomoći sljedeće:

  • Opremi torbu s novčanikom, dokumentima, odjećom, lijekovima, vodom i grickalicama.
  • Odredi sigurna mjesta u stanu i sa svojim ukućanima provedi pokusnu vježbu “potres nas ne smije iznenaditi” – na taj će način svi znati kamo treba otići u slučaju potresa.
  • Prati informacije nadležnih službi: kako se ponašati u slučaju potresa te izbjegavaj dezinformacije koje nas mogu činiti još više tjeskobnima.

Možda vas zanima Kako se ponašati poslije potresa, a da dodatno ne ugroziš svoj ili život drugih Rubrika Life&style Life&style

Kako pomoći sebi i drugima

Na spomenutoj stranici našla se i lista prijedloga koja otkriva kako u ovim situacijama pomoći sebi, ali i drugima. Ljudi izražavaju emocije na različite načine nakon ovakvog događaja – neki više šute i tiho se fokusiraju na praktične zadatke, dok su drugi glasniji i žele razgovarati, aktivno traže podršku. U kojem god tipu se pronalaziš, ponašaj se u skladu sa sobom, ali ne zaboravi na mrežu podrške oko tebe. Dijeli svoje misli i osjećaje s drugima.

Znaj da je sasvim u redu reći NE ako trenutačno nemaš kapacitet za neke stvari. Nastoj se hraniti zdravo te održavati dnevnu rutinu (koliko je to moguće) i imati regularan red spavanja.Čini male korake koji će te držati pozitivnom, prisjeti se sretnih trenutaka i dobrih stvari u životu. Znaj da svaki oporavak zahtijeva vremena te budi strpljiva sa samom sobom.

Svatko ima svoj tempo, ne uspoređuj se s drugima! Na kraju nam ostaje vjerovati da je najgore iza nas i da je vjerojatnost pojave novih potresa sve manja. Ove “male potrese” doživimo sa zahvalnošću jer se tako energija oslobađa u malim porcijama, a ne odjednom kao u jačim potresima.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Kako odrasli mogu pomoći djeci

Razgovaraj s djecom/tinejdžerima o njihovim osjećajima i kako su pogođeni situacijom. Pritom koristi jednostavan rječnik i iskreno odgovaraj na njihova pitanja. Budi spremna s njima više puta diskutirati oko pojedinih stvari te učini sve što je u tvojoj mogućnosti da im budeš podrška. Također, iznimno je važno uvjeriti djecu kako ona nisu krivac za ono što se desilo jer krivca naprosto nema.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0