Life&style

Iznenađujući razlog zbog kojeg te često može boljeti donji dio leđa, plus, evo kako tu bol ublažiti

  • Patiš od učestalih bolova u leđima, no nisi sigurna što ih uzrokuje? 
  • Bol u leđima jedan je od simptoma koji ukazuje na to da je tvoja žučna vrećica upaljena ili začepljena
  • Stručnjaci otkrivaju koje ti namirnice mogu pomoći u otklanjanju ovog problema. Što je najbolje preukusne su!

Da li se često zapitaš: "Zašto me opet bole leđa?" Za milijune žena koje se bore s bolnim leđima problem je zapravo upaljen ili začepljen žučni mjehur. Prehrana igra ključnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo ako je bogata masnoćama i lošim ugljikohidratima.

Prema znanstvenicima istraživačima s američkog Sveučilišta Penn State postoje određene namirnice koje možemo konzumirati bez straha da će se to negativno odraziti na naš postojeći problem sa žuči, štoviše mogle bi nam biti i od koristi.

Možda vas zanima Imaš trnce u rukama, grčeve u mišićima, bole te leđa i zaboravna si... 8 znakova da ti nedostaje ovaj mineral Rubrika Life&style Life&style

Citrusna bomba

Konzumacija mandarina, tangerina i klementina može smanjiti probleme sa žučnim mjehurom za 42 posto, sugeriraju tri provedene znanstvene studije. Prema riječima gastroenterologa Toma Walchera tvoj žučni mjehur sadrži tekućinu za pospješivanje probave (žuč), a hranjive tvari u citrusima sprečavaju da se ta tekućina zgusne i stvori bolne nakupine.


Uživaj u svakom gutljaju

Pijenje dvije šalice kave ili tri šalice crnog čaja dnevno može smanjiti rizik od nastanka kamenaca u žuči za 27 posto u jednom tjednu. A isti učinak može proizvesti i svakodnevno uživanje u jednoj čaši vina, izvještavaju znanstvenici sa sveučilišta Vanderbilt iz Nashvillea. Zahvaljujemo nježnim kiselinama koje otapaju kamenac, a koje se nalaze se u ovim ukusnim gutljajima.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Ovih 7 stvari se dogodi kad ujutro na prazan želudac popiješ vodu Rubrika Life&style Life&style

Podmaži povrće

Svi znamo koliko je za pravilno funkcioniranje organizma važna učestala konzumacija povrća. No, ako se želiš riješiti osjećaja težine, ubuduće bi ga trebala preliti žličicom maslaca ili ulja jer ćeš tako uspješno smanjiti rizik od pojave žučnih kamenaca za 25 posto. To je riječ od istraživača s UCLA-a koji kažu da sparivanje povrća bogatog hranjivim tvarima s maslacem potiče žuč da se stisne i isprazni sitne kristale prije nego što značajno narastu.

Pokušaj s kurkuminom

Svakodnevno uzimanje 500 mg kurkumina uspješno razlaže kamenje te ono postaje sitno poput zrna pijeska. Riječ je o najaktivnijem sastojku kurkume, prema riječima gastroenterologa Robina Spillera on smanjuje oticanje te pomaže žučnom mjehuru da se isprazni. Ipak, prije nego se odlučiš na konzumaciju ovog dodatka prehrani obavezno se konzultiraj s vlastitim liječnikom ili ljekarnikom.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Što bismo trebale jesti na prazan želudac – a što nikako nije preporučljivo Rubrika Life&style Life&style

Miris peperminta

Eterično ulje peperminta ima umirujuće djelovanje na želudac te je odlično za olakšavanje tegoba uzrokovanih žgaravicom. Ipak, ono nije namijenjeno oralnoj upotrebi već nanesi 1-2 kapi eteričnog ulja na maramicu pa udahni nekoliko puta. Britanski istraživači kažu da ulje peperminta opušta sitne kanaliće u žučnoj vrećici, pomažući da problematični kamenčići lakše prolaze.

Dakako, o svemu ovome se konzultiraj sa svojim liječnikom, a ako mu se još nisi javila, a osjećaš bol, svakako to učini. 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0