Life&style
Smoothie

Iznenađujuće otkriće: Ovo voće čini smoothie manje zdravijim, a skoro svi ga koriste

  • Voliš piti smoothije za doručak? Eh, pa banana je najčešće baza koja donosi i slatkoću i hranjivost
  • Međutim, upravo bi ovo voće moglo zdravi napitak učiniti manje zdravim 
  • Otkrit ćemo ti iznenađujući razlog koji se krije iza ovog fenomena

Ne znamo za tebe, ali kada pomislimo na smoothie, u 90 posto slučajeva sadrži barem pola banane. Popularno voće ne samo da čini smoothie slađim, nego i kremastijim, a banane su općenito jednostavno sjajne, zasitne i pune kalija. Ali, nedavno istraživanje otkrilo je da banane možda nisu savršeno voće za smoothije. Barem ne u određenim kombinacijama.

Čine li banane naše smoothieje manje zdravima?

OK, prije nego što izazovemo zabunu: Banane su, naravno, zdrave (kao i svako drugo voće). Pune su kalija i vlakana koja su dobra za crijeva, što ih čini savršenom vitaminskom bombom za svaki smoothie. Ali, jesi li se možda ikada zapitala kako različiti sastojci u smoothieju utječu jedni na druge, možda čak i negativno? Tim znanstvenika nedavno se pozabavio upravo tim pitanjem, a prema njihovim rezultatima, dodavanje banana može smanjiti sadržaj hranjivih tvari u napitku. Ali, zašto je to tako?

Časopis 'Food and Function' Sveučilišta u Kaliforniji nedavno je objavio rezultate istraživanja koje se temeljito bavi ulogom specifičnog enzima u utjecanju na razine flavanola u hrani. Posebno je proučavano kako ovaj enzim može utjecati na sadržaj flavanola u bananama i smoothiejima.

 | Autor: Unsplash/Denis Tuksar Unsplash/Denis Tuksar Foto: Unsplash/Denis Tuksar

Evo kako banane mogu smanjiti sadržaj hranjivih tvari u smoothiju

Borovnice i kupine su voće koje je posebno bogato flavanolima, kao i grožđe, kruške i kakao. Flavanoli su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima i često se povezuju s raznim zdravstvenim benefitima, uključujući poboljšanje zdravlja srca, promicanje bolje cirkulacije krvi i podršku imunološkom sustavu. Banane su također vrlo dobar izvor flavanola, ali jesu li to i u smoothiju zajedno s drugim voćem?

Možda vas zanima Slavna slastičarnica objavila njihov tajni recept za najbolju crvenu sangriju, moramo ga isprobati Rubrika Life&style Life&style

U redu, sada znamo da su flavanoli dobri za nas i da se nalaze u puno različitih vrsta voća. Ali, neko voće često sadrži i enzim polifenol oksidazu (PPO) koji može imati negativan učinak na flavanole. PPO je upravo onaj enzim koji, kada je izložen zraku, uzrokuje da banane (i druge namirnice) posmeđe. 

Stoga su se znanstvenici fokusirali upravo na taj isti enzim u smoothiejima i otkrili da prerada banana u njima zapravo dovodi do smanjenja sadržaja flavanola aktiviranjem enzima polifenol oksidaze. Sudionicima istraživanja dali su piti smoothie na bazi banane, koji prirodno ima visoku aktivnost PPO, i smoothie od bobičastog voća, koji ima nisku aktivnost PPO. Obje grupe su uz piće uzele i kapsulu flavanola kako bi saznali koliko ga je još uvijek prisutno u tijelu nakon konzumiranja smoothieja.

Rezultat: Oni koji su pili smoothie od banane imali su 84 posto manje flavanola u tijelu!

 | Autor: Unsplash/Nature Zen Unsplash/Nature Zen

Evo što treba imati na umu kada se priprema smoothie

Ako ti je jako važno da smoothie obiluje flavanolima, pripazi da banane i drugo voće s visokim PPO djelovanjem ne kombiniraš s voćem bogatim flavanolima poput bobičastog voća, grožđa i kakaovca, odnosno da ih ne konzumiraš zajedno. Naravno, smoothie s bananom i dalje je zdrav međuobrok ili doručak, premda je možda nešto manje hranjiv nego kad je bez žutog voća.

Možda vas zanima Mrvičasti kolač od borovnica bez glutena super je ukusna i zdrava slastica Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Brenda Godinez
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    bez banane ne valja smoothie najbolje jagoda mlijeko banana