Life&style

Mrvičasti kolač od borovnica bez glutena super je ukusna i zdrava slastica

  • Ovaj kolač od borovnica super je jednostavno napraviti, a odlično funkcionira i sa svježim i sa zamrznutim borovnicama
  • Kombinacija tijesta od limuna s maslacem koje se topi u ustima i sočnog, pekmezastog nadjeva od borovnica je fenomenalna
  • Nitko neće otkriti da je ova slastica bez glutena i bez jaja

Kombinacija finog hrskavog tijesta s limunom i maslacem i sočnog nadjeva od borovnice je kod ovih slatkih pločica (tako je kolač nareže pa ga nazivamo i poločicama od borovnice) jednostavno božanstvena. Sjajna je stvar također da ove crumble pločice možeš napraviti i sa svježim i sa smrznutim borovnicama, a priprema je super jednostavna.

Evo zašto ćeš voljeti ove pločice od borovnice bez glutena:

• Prhko tijesto od limuna s maslacem topi se u ustima. Predivno su bogate i nježne, s pravom ravnotežom između hrskavog i mrvičastog. Pecivo je puno kore od limuna i vanilije i nije preslatko, jer treba voditi računa i o slatkoći nadjeva.

•  Sočan, pekmezasti nadjev od borovnica. I tekstura nadjeva je savršena: Sočan je, ali nije previše tekući, a borovnice zadrže dio svoje teksture tako da nisu premekane ili kašaste.

• Super jednostavno ih je napraviti. U receptu se koristi isto tijesto za prhko tijesto i za koru te mrvice. To znači da se pločice doista jednostavno i brzo sastavljaju, a također ne trebaš koristiti nikakvu posebnu opremu - nikakav stalak ili ručni mikser ili nešto slično.

•  Nitko neće znati da su bez glutena! Pločice nisu previše mrvljive, što se ponekad može dogoditi s receptima bez glutena. Umjesto toga, dovoljno su mrvičaste da se jednostavno tope u ustima, ali su i dovoljno čvrste da ih možeš rezati, bez brige da će se raspasti.

•  Također su bez jaja! Budući da se i donja kora i crumble na vrhu temelje na jednostavnom prhkom tijestu, u ovom receptu ne trebaš koristiti jaja.

Sastojci

Bezglutensko tijesto s limunom:

• 125 g sitnog/superfinog ili granuliranog šećera

• kora od 1 limuna (po mogućnosti organski)

• 140 g omekšanog maslaca

• 1 žličica paste od mahune vanilije (ili 2 žličice ekstrakta vanilije)

• 300 g obične mješavine brašna bez glutena

• ¾ žličice ksantan gume (izostavi ako mješavina brašna bez glutena već sadrži ksantan gumu.)

• ½ žličice soli

Torta od gumenih medvjedića Možda vas zanima Torta od gumenih medvjedića? Ne moramo imati 7 godina da bismo je obožavali! Evo i recept Rubrika Life&style Life&style

Nadjev od borovnica:

• 75 g sitnog/superfinog ili granuliranog šećera

• kora od 1 limuna (po mogućnosti organski)

• 600 g svježih ili zamrznutih borovnica (ako koristiš zamrznute borovnice, nemoj ih prethodno odmrzavati)

• 10 g kukuruznog škroba 

• 1 žlica soka od limuna, svježe iscijeđenog

• 1 žličica paste od mahune vanilije (ili 2 žličice ekstrakta vanilije)

Priprema

Bezglutensko tijesto s limunom:

• Stavi rešetku za pečenje u donji srednji položaj, a prethodno zagrij pećnicu na 190º C te obloži četvrtastu posudu (23 cm) papirom za pečenje.

Savjet: Kad oblažeš posudu za pečenje, preporučuje se ostaviti malo papira za pečenje preko ruba, jer će to kasnije pomoći pri vađenju pločica iz posude.

• Stavi šećer i koru od limuna u veliku zdjelu i vršcima prstiju utrljaj koru u šećer.

• Dodaj omekšali maslac i vaniliju, te dobro izmiješaj kuhačom dok se ne sjedini.

• U zasebnoj zdjeli pomiješaj mješavinu brašna bez glutena, ksantan gumu i sol.

• Dodaj suhe sastojke u smjesu maslac-šećer i dobro promiješaj (dok se ne počnu raditi grudice). Zatim mijesi dok ne dobiješ prilično mrvičasto tijesto za kekse. Ostavi sa strane dok ne zatreba.

Nadjev od borovnica:

• Stavi šećer i koru od limuna u veliku zdjelu i vršcima prstiju utrljaj koricu u šećer.

• Dodaj (svježe ili zamrznute) borovnice zajedno s kukuruznim škrobom, limunovim sokom i vanilijom, te sve zajedno miješaj dok se ne sjedini.

 | Autor: Instagram@feedtheswimmers Instagram@feedtheswimmers

Sastavljanje i pečenje crumble pločica od borovnice:

• Utisni otprilike ⅔ tijesta (oko 390 g) u obloženu posudu. Zagladi ga u ravnomjeran sloj, a to je najlakše učiniti malom lopaticom.

• Na podlogu od prhkog tijesta rasporedi nadjev od borovnica u ravnomjernom sloju.

• Izmrvi preko preostalu ⅓ tijesta, pazeći da dobiješ prilično ravnomjernu pokrivenost, ali dopusti da malo nadjeva od borovnica proviri.

• Peci na 190º C oko 50-55 minuta (za svježe borovnice) ili 60-65 minuta (za zamrznute borovnice), ili dok crumble ne postane svijetle zlatnosmeđe boje.

• Ostavi da se pločice potpuno ohlade na sobnoj temperaturi prije nego što ih izvadiš iz kalupa za pečenje pa ih nareži na pojedinačne komade.

Savjet: Možeš ih poslužiti i tople s kuglicom sladoleda na vrhu, samo imaj na umu da su puno osjetljivije kad su tople pa je vjerojatnije da će se raspasti kad ih režeš.

Možda vas zanima Zdravija verzija čokoladice Bounty dolazi u obliku kolača koji se ni ne peče. Evo recepta! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram@desertnowdinnerlater
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    prekrasan kolač