Life&style

Iz sandala ćemo uskoro u cipele - a ovako ćeš najbrže izliječiti žuljeve na nogama

  • Novo godišnje doba je pred vratima i vrijeme je za kupovinu novih cipela 
  • Međutim, tada često dolazi do prilično bolnog problema 
  • Naime, sve dok se cipele ne „iznose“, možeš vrlo brzo dobiti neugodne žuljeve na nogama 

Jedva si čekala da uskočiš u nove cipele, a one su od predmeta divljenja odjednom postale sprava za mučenje? Nastali su bolni žuljevi… Kako pri svakom koraku ne bi imala osjećaj da hodaš po čavlićima, trebaš se pravilno pobrinuti za žuljeve. 

Nemoj bušiti žuljeve 

Koliko god ti se čini da je bušenje žulja i „ispuštanje tekućine“ dobra ideja, nemoj to raditi! Naime, tada mogu bakterije prodrijeti u ranu te je inficirati. 

Međutim, kod golemih mjehura bušenje može imati smisla. Tada je važno da se igla sterilizira te se koža na površini ostavi netaknuta. Na probušeni žulj treba staviti čist i suh zavoj. 

Možda vas zanima Jedan model cipela vladat će ove jeseni. Već ih ima u našim trgovinama, pronašli smo prekrasne primjerke Rubrika Moda Moda

Čvrsti flaster 

Najbolje je na žulj staviti flaster koji dobro „drži“. Štiti ranu od prljavštine te sprječava da trljanje čarapa ili cipela dodatno nadražuje žulj. Posebni flasteri za žuljeve imaju sloj gela. Taj se gel brine da u području rane ima vlage. Tako žulj može brže zacijeliti. Flaster treba ostaviti na rani sve dok sam ne otpadne. 

Možda vas zanima Ovako ćeš graciozno koračati u štiklama - bez boli, grčeva i žuljeva Rubrika Moda Moda

Dezinficiranje rane 

Kad se žulj „sastruže“, ranu obavezno treba dezinficirati. Za to postoje razna odgovarajuća dezinfekcijska sredstva koja lako možeš nabaviti u svakoj ljekarni. Na kraju na to mjesto stavi flaster. 

Bolje oprez nego posljedice 

Naravno, najbolje bi bilo da žulj uopće ne nastane. Zbog toga moraš paziti pri kupovini cipela da cipele doista imaju pravi oblik za tvoja stopala. Osim toga, dobro je „iznositi“ cipele prija nego kreneš na dužu šetnju. Ako imaš već problematična mjesta na kojima ti se koža stalno nabora, možeš ih preventivno zaštititi flasterom. 

Možda vas zanima Zob, led, fen... Jednostavne metode kojima možeš proširiti pretijesne ili premale cipele Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0