Moda

Najbolje i najgore cipele za tvoja stopala

Stručnjaci kažu da su ovo najzdravije cipele za naša stopala, prema tome, kad ne možeš biti bosa - ovo su cipele koje bi trebala nositi

Cipele su ključan dio svakog outfita - i mislimo da će se sve cure s nama složiti oko ovoga. Međutim, stručnjaci misle da nam je ipak bolje bez njih. Daniel Lieberman i njegov tim stručnjaka sa sveuličišta Harvard otkrili su kako apsorpcijom šoka i ulošcima te ostalim dodacima koji dolaze s cipelama ustvari oslabljujemo svoja stopala zbog čega su sklonija ozljedama.

Istraživanjem, koje se bavilo efektima trčanja u tenisicama, otkriveno je kako "zaštita" stopala s tenisicama može dugoročno imati lošije posljedice po naše zdravlje. Razlog je jednostavan. “Kada smo u tenisicama, naša stopala su zapravo pritisnuta o krute materijale koji nimalo ne sliče zemlji, zbog čega mišići moraju raditi puno manje nego što bi to bio slučaj da hodamo bosi.", kaže Lieberman. 

 | Autor: Promo Promo

Međutim, tenisice su i dalje puno bolja opcija od visokih peta - koje su povezane s gomilom zdravstvenih problema. Osim činjenice da su najneudobnije, visoke pete mogu promijeniti samu strukturu mišića u našim listovima te dovesti do problema sa zglobovima i bolovima u mišićima. Sve ove "nuspojave" štikla još su izraženije kako starimo - što znači da se nećeš naviknuti na štikle s godinama... Cipele koje su preuske mogu također biti velik problem za zdravlje stopala te čak dovesti do deformiteta. 

 | Autor: arhiva arhiva Zara cipele

Pa što onda nositi?! Iako su istraživači podijeljenih mišljenja oko "najzdravije" obuće, ovaj odgovor ipak varira od osobe do osobe, odnosno ovisi o nekoliko faktora poput primjerice godina, visine, težine,...

 | Autor: arhiva arhiva Peta srednje visine ustvari je najzdraviji odabir za naša stopala!

Većina ih se ipak složila kako su cipele s najviše potpore one koje nam savršeno pristaju i osiguravaju pristojnu količinu potpore stopalima. Ovakva skoro-savršena cipela je "minimalistički" model, odnosno model koji najviše imitira bosu nogu. Također, stručnjaci predlažu da često mijenjamo obuću kako bi ipak jednako trenirali i koristili sve mišiće istovremeno te maksimalno izbjegli ozljede.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0