Life&style

Zob, led, fen... Jednostavne metode kojima možeš proširiti pretijesne ili premale cipele

  • Nove te cipele mogu nažuljati same po sebi, a još ako si kupila broj premale, napatit ćeš se dok ih ne 'razgaziš'
  • Nošenje cipela postolaru je jedno od rješenja, ali zašto ne bi probala i par jednostavnih i jefitnih metoda kod kuće?
  • Sve što ti treba je par čarapa, fen za kosu, vrećice za zamrzavanje, alkohol, novine i neka vrsta zobi

Vjerojatno ti je poznat scenarij: kupila si prekrasne cipele online i jedva čekala da ih napokon isprobaš. Kad su napokon stigle, s veseljem ih obuješ i... shvatiš da su ti preuske, a već ih ovoga vikenda namjeravaš obuti na prijateljičino vjenčanje. Ne želiš trošiti novac na još jedan par cipela, a opet ne možeš provesti cijeli dan i noć s krvavim žuljevima. Slična stvar ti se možda dogodila i kad nakon mjeseci nošenja širih čizama i tenisica ponovno uskočiš u uske cipele ili sandale pa imaš osjećaj da će ti stopalo eksplodirati. Ne brini, mi imamo par super jednostavnih metoda kojima ćeš proširit cipele barem za pola broja i učiniti ih udobnijima za nošenje.

Debele čarape i fen za kosu

Na stopala navuci debele čarape, a cipele zagrij fenom za kosu. Nakon toga debele zamijene tankim pamučnim čarapama i obuj cipele. Postavi fen na srednju jačinu i grij svaku cipelu zasebno cca. 30 sekundi. Dok se cipele zagrijavaju, pomiči i savijaj nožne prste kako bi ih dodatno rastegnula. Toplina omekšava ljepilo u cipelama pa nemoj zagrijavati one od plastike jer se one neće raširiti već će ispuštati otrovne pare u zrak. 

Možda vas zanima Stalno pospremaš, ali tvoj stan ti se nikad ne čini potpuno čist? Možda je vrijeme da doznaš za ovih 7 stvari Rubrika Life&style Life&style

Voda i vrećice za zamrzavanje

U cipele stavi vrećicu za zamrzavanje te nalij vodu. Količina vode treba biti takva da u potpunosti ispuni cipelu, a pritom pazi da vrećica ne pukne ili se podere. Za svaki bi slučaj trebala koristiti dvije vrećice. Sljedeći je korak stavljanje cipela u zamrzivač koje trebaš ostaviti tamo dokle god se voda ne zaledi. Zaleđena će voda rastegnuti cipele za cca. 9 posto zbog konstantnog pritiska leda na njih.

Prskanje alkoholom

Ulij malu količinu alkohola u neku praznu bocu s raspršivačem. Prskaj unutrašnjost cipela sve dok ne budu lagano vlažne. Nakon toga obuj cipele i hodaj u njima dok se alkohol potpuno ne osuši. Ovu metodu možeš isprobati i umakanjem pamučnih čarapa u alkohol iz kojih ćeš potom istisnuti višak. Nakon toga nosi čarape i cipele dok se alkohol ne osuši. Ovaj će postupak pokazati najbolje rezultate na kožnoj obući.

Možda vas zanima Znaš li dobro iskombinirati cipele s odjećom? Rubrika Moda Moda

Vlažne novine

Navlaži nekoliko listova novina te ih oblikovane u male loptice prvo dodaj u cipele na mjesto prstiju. Nakon toga nastavi dodavati loptice novina duž cijele cipele. Kako se papir bude sušio, tako će se širiti i stvrdnjavati te na taj način širiti cipele. Pripazi da postavljaš novine tako da prate oblik cipele, a ovu tehniku izbjegavaj kod kožnih cipela.

Zob, žitarice ili riža

Napuni plastičnu vrećicu zobenom kašom, rižom ili bilo kojim drugim zrnom koje nabrekne u kontaktu s vodom. Dodaj dovoljno vode da pokrije zrna, dobro zatvori vrećicu i stavi je u cipelu preko noći. Kako se zob proširuje, tako će pritisak djelovati na rastezanje materijala cipele.

 

 

Photo: Instagram/@my_trendshoes

Komentari 0