Life&style

Stalno pospremaš, ali tvoj stan ti se nikad ne čini potpuno čist? Možda je vrijeme da doznaš za ovih 7 stvari

  • Od prašine nam se diže kosa na glavi i baš kada pomislimo da smo je se riješili, ponovno se pojavi
  • Jesi li znala da prašina u našim kućama i stanovima u prosjeku sadrži devet tisuća različitih vrsta mikroba?
  • Donosimo ti sedam trikova pomoću kojih ćeš je se lako riješiti 

Koliko ti se puta dogodilo da očistiš svoj dom, skuhaš si kavu i tek što poželiš odahnuti uočiš dosadnu prašinu koja nikako da ode iz tvog doma. Osim što je dosadna, prašina sadrži nekoliko tisuća mikroba koje mogu imati ozbiljne posljedice za tvoje zdravlje. U nastavku ti donosimo sedam trikova pomoću kojih ćeš joj napokon reći zbogom!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

1.Sredstva za čišćenje stavi na vlažnu krpu

Kos brisanja prašine vrlo ju je bitno "uhvatiti'", a ne dodatno raspršiti korištenjem suhih krpa. Kako bi to spriječila, sredstvo za poliranje ili čišćenje uvijek stavi na vlažnu krpu i kreni u akciju! Isto tako, izbjegavaj apliciranje istih sredstava direktno na površinu koju čistiš. Naime, tako se s vremenom stvara tanak film koji otežava čišćenje i površinu čini skliskom, a to je posebno opasno kad su parketi u pitanju. 

2. Organiziraj svoje ormare

Nećeš vjerovati, ali upravo su ormari glavna utočišta prašine. Brojna sitna vlakna od odjeće, ručnika i posteljine raspršuju nevidljivu prašinu svaki put kada otvoriš vrata ormara. Naravno da ne možeš spriječiti njihovo opadanje s odjeće, ali možeš napraviti reorganizaciju ormara. Prebaci sav sadržaj iz ormara u prozirne plastične spremnike ili vrećice, a jakne i kapute koje rjeđe nosiš spremi u zaštitne futrole odjeću. Tako će vlakna i prašina s odjeće biti "zaključana", a ti ćeš uštedjeti svoje vrijeme. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Održavanje ravnoteže vlage u domu

Kako bi izbjegla nakupljanje veće količine prašine, poželjno je održavati ravnotežu vlage na oko 40-50%. Preporučujemo ti da pronađeš posebne instrumente za mjerenje i ovlaživače zraka i tako smanjiš prašinu u svom domu. 

4. Korištenje odgovarajućeg usisavača

Osim primjene prethodno nabrojenih trikova, važno je imati i desnu ruku u borbi protiv prašine. Vrijeme bučnih usisavača s kilometarskim kablovima i papirnatim vrećicama stvar je prošlosti. Osim što su dodatno povećavali količinu prašine, zauzimali su i dosta prostora. Stoga ti predlažemo da odabereš praktični usisavač. Primjer jednog takvog je novi model marke Gorenje koji, osim što odlično prikuplja prašinu iz tepiha i s drugih površina, ima i HEPA filter koji uklanja više od 99% čestica iz zraka, uključujući pelud i grinje. Uz laku primjenu, napokon ćeš prašini reći zbogom, ali i alergijama.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp Gorenje G·force usisavač

5. Nemoj zaboraviti na zavjese

Nakon ormara, kao jednog od glavnih utočišta prašina, dolaze zavjese. Zavjese su doslovno prekrivene prašinom, pogotovo ako je riječ o onim sintetičkim, a najveći problem je što prilikom čišćenja na njih ne obraćamo pozornost. Savjetujemo ti da ih minimalno jednom godišnje odneseš na kemijsko čišćenje, a ostatak godine ih prilikom čišćenja usisavaj s nastavkom koji na sebi ima čistu četku.

6. Očisti svoje biljke

Kad je prašina u pitanju, ništa manje bitne nisu biljke. Naprotiv, one su pluća tvog doma i trebala bi ih redovito čistiti mokrom krpom ili ih istuširati u kupaonici. Takvim ritualom shvatit ćeš koliko biljke osjete okolinu u kojoj se nalaze. Također, one će učinkovitije očistiti zrak u kući.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Čišćenje filtera

Još jedan od izvora prašine su i filteri koji s vremena na vrijeme zahtijevaju čišćenje. Drugim riječima, što ih rjeđe čistiš, imat ćeš više prašine u svom domu. Onda, znaš što ti je činiti! 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: None

Komentari 0