Life&style

Istraživanje je otkrilo čime se najviše igraju djeca koja su iznadprosječno inteligentna

  • Tvoje dijete se često tijekom dana igra s arheopteriksom ili albertosaurusom?
  • Priča ti o lovačkim osobinama velociraptora ili se jednostavno divi dinosaurima
  • Vjerojatno je tvoje dijete onda nadprosječno inteligentno – barem tako tvrdi jedno nedavno provedeno istraživanje

Dijete ti je ljubitelj dinosaura? Ne samo što ih voli, nego ih upija? Ujutro te ispituje je li velociraptor brži od microraptora? Moguće je da imaš nadprosječno inteligentno dijete

Osobito dječake zanimaju činjenice

Svako treće dijete u dobi između dvije i šest godina razvija takozvani „intense interes“, dakle vrlo snažnu fiksaciju na temu poput astrologije, konja ili pak dinosaura. Dok su djevojčice sklonije zalutati u svoj svijet mašte i fantastičnih igara, dječaci često postaju spužve koje upijaju informacije. A dinosauri su im omiljena tema. Latinski stručni nazivi, obilježja i životne navike praživotinja upijaju i brzo nauče.

Možda vas zanima Zašto žene s ovim omjerom struka i bokova imaju pametniju djecu - prema znanstvenim istraživanjima Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Istraživanje je pokazalo da su djeca s „intense interests“ jako inteligentna

Temu svog „intense interests“ biraju mališani sasvim neovisno od interesa roditelja. Zbog velike žeđi za znanjem u samoizabranom području, mali ljubitelji dinosaura (konja, zvijezda i sl.) intuitivno poboljšavaju svoje kognitivne sposobnosti. Osobito kad je riječ o dinosaurima, znanstvenici su primijetili povećanu sposobnost koncentracije, veću pažnju i veći kapacitet obrade informacija kod dječaka. Dali su objašnjenje za to: pošti izumrli dinosauri ne spadaju i prirodni svijet u koji spadaju djeca, potrebno je temeljito istraživanje ako bi se došlo do spoznaja. To istraživanje daje djeci automatski određene kompetencije koje će im kasnije olakšati početak školovanja.

via GIPHY

Kako ih roditelji mogu poduprijeti

Premda roditelji očito nemaju veliki utjecaj na odabir teme, znanstvenici tvrde kako je njihova potpora jako bitna za održavanje zanimanja. Naime, samo uz dovoljan input može se dijete, koje još ne zna čitati, doista uživjeti u svoj hobi. Što možeš napraviti? Čitati mu stručne knjige, gledati s njim dokumentarne emisije ili ići u muzej s djetetom. Tada će djetetu učenje biti zadovoljstvo i zabava! A što ako predmet njegovog zanimanja nije baš tvoje područje? Nema veze – neće ti škoditi da naučiš nešto novo kako bi imala teme za razgovor sa svojim mališanom. 

Možda vas zanima Roditelji koji odgajaju najuspješniju djecu komuniciraju s njima na jedan specifičan način Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Marta010

    ako imate doma takvog malog genijalca preporučam igricu Dinosaur Farm koju mozete naci na Huawei AppGallery, osim što je zabavna je i poučna, kako evo tvrde i znanstvenici, a i svakako daje djetetu fokus bar da neko vrijeme možete biti mirni :-)