Life&style

Zašto žene s ovim omjerom struka i bokova imaju pametniju djecu - prema znanstvenim istraživanjima

  • Kad žene pitaju: "Izgleda li moja stražnjica velika?", muškarci se preplave strahom
  • Pa, sad je možda u redu to reći - budući da je znanost utvrdila da majke koje imaju veće stražnjice rađaju inteligentniju djecu
  • "Masnoća na tim područjima je skladište za izgradnju dječjeg mozga," izjavio je za dr. William D. Lassek

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Pittsburgh otkrilo je da razvoj bebinog mozga ovisi o zalihama masti koje se nalaze u maminim stražnjicama i bedrima.

I ne samo to, nego i količina koja je tamo pohranjena može izravno utjecati na djetetovu inteligenciju.

"Masnoća na tim područjima je skladište za izgradnju dječjeg mozga," izjavio je za dr. William D. Lassek, autor knjige „Why Woman Need Fat“.

Masnoća opskrbljuje kemikalije poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA), za koje Lassek kaže da su "posebno važna komponenta u ljudskom mozgu".

via GIPHY

To je omega-3 masna kiselina koja je bebama potrebna za razvoj živčanog sustava i njihovog mozga u prvih šest mjeseci života. Ta se kemikalija nalazi u majčinom mlijeku.

Prema istraživanju, "masnoća gornjeg dijela tijela ima negativne učinke, a masnoća niže tjelesne mase ima pozitivne učinke na opskrbu dugolančanim polinezasićenim masnim kiselinama koje su ključne za neurorazvoj. Stoga, omjer struka i bokova (WHR), koristan za omjer masti gornjeg dijela tijela i masti donjeg dijela tijela, mogao bi predvidjeti kognitivne sposobnosti žena i njihovih potomaka."

"Izgleda da su žene evoluirale kako bi akumulirale ove masti i zadržale ih na sebi - sve dok ne stigne dijete", rekao je dr. Lassek. "To je slično razinama koje se primjećuju kod medvjeda koji idu u hibernaciju ili u kitova koji žive u hladnim arktičkim morima."

(Kratka napomena dobrom liječniku: pažljivo bih uspoređivala žene s medvjedima i kitovima, bez obzira na to očekuju li djecu ili ne.)

Autori istraživanja također napominju da su "neuobičajeni obrasci mršavljenja i taloženja masnoća kod reproduktivno starih žena mogu biti rezultat prirodne selekcije za sposobnost podržavanja neurorazvoja fetusa i novorođenčadi - selekcijskog pritiska koji je bio mnogo slabiji kod naše bliske rodbine primata."

Bar sada znamo zašto toliko žena misli o svojim bedrima i zadnjici kao o problematičnim područjima.

Nije da nemaju disciplinu - to je jednostavno evolucija.

Možda vas zanima Znanstvenici su otkrili nevjerojatnu stvar: Tko ima veliku stražnjicu, ima i veliku inteligenciju Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0