Life&style

Istraživanje je identificiralo četiri vrste ljudi za koje je najvjerojatnije da će se često prejesti, jesi li među njima?

  • Volimo uživati u slasnim zalogajima i ponekad kao da ne možemo stati
  • No, trebali bi jer prejedanje nam neće pomoći
  • Iako svi mi imamo svoje poroke, a ljubav prema hrani jedan je koji nas sve povezuje, evo koji su ljudi skloniji pojesti koji tanjur previše

Koliko god volimo uživati u hrani, činjenica je sljedeća: prejedanje može biti loše po nas, a psiholozi su otkrili da postoje četiri vrste ljudi za koje je veća vjerojatnost da će se prejesti. Prema jednom švicarskom istraživanju, određene crte osobnosti utječu na to hoće li nam biti teško odoljeti ukusnim poslasticama, poput pizze i čokolade (negativci piramide hrane). Evo četiri osobine koje su posebno pogođene.

1. Osjetljivi ljudi

Postoji razlog zašto romantične komedije počinju koristiti klišej o "sladoledu" kad njihova glavna junakinja prolazi kroz prekid. Istraživanje je otkrilo da će emotivniji ljudi biti skloniji prejedanju i "utapanju tuge" u hrani. 

 | Autor: shutterstock shutterstock Istraživanje je otkrilo da će emotivniji ljudi biti skloniji prejedanju i "utapanju tuge" u hrani

Previše ugljikohidrata izaziva umor i nesanicu Možda vas zanima Obožavaš tjesteninu i pizzu? To bi mogao biti razlog zašto si stalno umorna! Rubrika Life&style Life&style

2. Ekstroverti

Možemo pretpostaviti da bi introverti bili ti koji bi češće puno jeli. Ali ova studija govori drugačije. Zapravo je naš ekstrovertirani kolega nominiran za nagradu "najvjerojatnije da će se prejesti". Zašto? Jednostavno, jer imaju tendenciju da više jedu vani, što dovodi do većih obroka. Da, to zvuči skupo. Dakle, moraju češće "puniti" svoje kreditne kartice jer vole biti punog trbuha. 

Koliko stvarno ima koristi od toga da se potpuno odreknemo šećera?

3. Neurotični ljudi

Ista studija otkrila je da su neurotični ljudi također žrtve emocionalne prehrane zbog svoje nestabilnosti. Za njih je također vjerojatnije da će uživati u slatkim i slanim namirnicama. Ako ne mogu biti sabrani i brzo "puknu", mogli bi jesti više za nadoknadu. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ljubazniji ljudi skloniji su prejedanju

Kako pravilno posoliti jelo Možda vas zanima Kuhari otkrivaju zašto se ne bi trebala obazirati na količinu soli navedenu u receptu Rubrika Life&style Life&style

4. Ljudi koji svima vole udovoljiti

Za osobe koje mrze sukobe, veća je vjerojatnost da će na svoj tanjur gomilati hranu. Drugo istraživanje pokazalo je da oni koji su veoma ljubazni imaju tendenciju da jedu više u društvu, kako bi se drugi osjećali ugodno. Iako nam se to čini besmisleno, čineći da se netko drugi osjeća ugodno, mi sami počinjemo se osjećati nelagodno jer smo "natrpali" u sebe prevelike količine hrane. 

Također, ljudima se ponekad teško oduprijeti i i biti osoba koja jede salatu dok svi ostali uživaju u hamburgerima i pomfritu. Ali ozbiljno, poslušaj svoje tijelo; ako se osjećaš sito, prestani. Tvoje tijelo i zdravlje biti će ti zahvalno.

Photo: Shutterstock

Komentari 0