Life&style
Kako pravilno posoliti jelo

Kuhari otkrivaju zašto se ne bi trebala obazirati na količinu soli navedenu u receptu

  • Evo kuharskog trika za koji kuhari tvrde da će ti apsolutno promijeniti život
  • Dobro, neće ti nužno promijeniti život, ali smatraju da će tvoja jela podići na višu razinu
  • Radi se o dodavanju soli u jela, a ovo su neki dodatni savjeti koji jamče bolji okus

Kuhari kažu da, ako tvoj recept zahtijeva na primjer jednu žličicu soli, da zanemariš to mjerenje. U većini slučajeva. Zapravo, da je pogrešno zagrabiti navedenu žličicu, jednostavno je usuti u jelo i kuhati dalje. Evo zašto.

"Ova jednostavna tehnika jedna je od prvih stvari koje se nauče u kulinarskoj školi", kažu. Osnovno je načelo da u svoju hranu trebaš početi dodavati soli čim započneš proces kuhanja. Ali... Postepeno. Pirjaš luk? Začini. Dodaješ češnjak i celer? Dodaj još malo soli. Svaki put kada uvrstiš neki novi sastojak, trebala bi dodati i sol. 

 | Autor: shutterstock shutterstock Dodavanje soli u jelo dati će bolji okus

Možda vas zanima 3 začina kojima nije mjesto u kuhinjskom ormariću, a svejedno ih tamo držimo Rubrika Life&style Life&style

Što "začinjavanje u tijeku kuhanja" ne znači:

A to svakako ne znači dodavanje žličice soli u jedan režanj češnjaka. S druge strane, bijedno zrno soli ili dva ga također neće začiniti. Za pravilno začinjavanje tijekom kuhanja: skupi kažiprst, srednji prst i palacm i zgrabi velikodušan prstohvat soli - to je otprilike prava količina za dodati. Naravno, to će ovisiti o količini onoga što kuhaš, stoga procijeni najbolje prema količini hrane koju spremaš i svakako probaj jelo u hodu.

Uvijek bi trebala začiniti hranu u tijeku kuhanja - svako će jelo imati koristi od ovog pristupa (uz nekoliko iznimaka). Začini sirovo meso prije nego što uopće padne na tavu i povrće čim ga staviš. Gulaše, juhe i umake također treba začiniti.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Soljenje hrane prilikom kuhanja

Ljudi dijele svoje kulinarske tajne: zašto staviti sol u čokoladu, a limun u juhu, kako da se tijesto digne...

Što kad su sastojci sami po sebi slani?

Aako recept zahtijeva znatnu količinu nekog slanog sastojka (na primjer, soja umak ili parmezan), možda bi trebala biti oprezna sa soli. Ako je recept iz pouzdanog izvora, najvjerojatnije je testiran s potrebnom količinom - sve više ili manje moglo bi dati previše slane ili bljutave rezultate. Međutim, ako nije tako, slobodno možeš dodati pola žličice više. Neće imati slani okus, samo bolji - obećaju kuhari.

Začiniti već skuhano jelo? Pogrešno!

Mnogi misle, u strahu da ne presole jelo, da je najbolje dati sol za stol, pa neka si svatko posoli kako mu odgovara. To nije dobar način. Hrana će tako imati samo slani okus i neće biti pravilno začinjena. To je zato što je sol samo na površini jela. No ako začiniš hranu dok je kuhaš, daješ soli priliku da prožme sve sastojke, oživi ih dajući im dodatni okus. Umjesto jela koje ima previše slan okus samo izvana, okus će biti dobro izbalansiran i aromatičan.

Photo: Shutterstock

Komentari 0