Life&style
pizza sa zlatom

Isprobale smo novu zagrebačku gastro senzaciju - pizzu sa zlatom! Evo kako je to jesti 24-karatno zlato...

  • Zagrebački restoran Al Dente u svoju je ponudu uvrstio i posebnu pizzu sa - zlatom
  • Cijena joj je 1000 kuna, ali uključuje i tri slijeda jela te (prave) zlatne i jestive listiće
  • Više o nastanku ove ekskluzivne ponude i njezinoj pripremi otkrio nam je chef restorana, Berislav Lacković

Al Dente je restoran koji služi pizzu sa - zlatom. Grad Zagreb prije godinu je dana postao bogatiji za još jednu, ali posebnu, pizzeriju i talijansku kuhinju. Restoran Al Dente izdvojio se posebnim stilom pripreme pizze pod imenom canotto, i prvi je takav u gradu. Osim toga ponosi se i tjesteninom vlastite proizvodnje.

A osim posebnim načinom pripreme pizza i bogatstvom sastojaka koji se na raznim verzijama nalaze, nedavno je u ponudu stigla i pizza sa zlatom. Točnije, pizza s odležanim ribeyem i listićima od 24-karatnog zlata.

Kao obožavateljice talijanske hrane, pizze smo ovdje isprobale već ranije pa lako možemo izdvojiti Prosciutto verziju, u kombinaciji pršuta i suhih smokava, kao i Verdure s kaparama i rikolom, no u srcu uvijek ostaje ona najjednostavnija i najukusnija - Di bufala, s mozzarellom i bosiljkom. No, sada je na meniju, pod Chef's table, i posebna zlatna pizza koja nas je, blago rečeno, zainteresirala.

Možda vas zanima Slavimo Dan pizze! I to uz najbolji recept za pizza-tijesto slavnog kuhara Gordona Ramsayja Rubrika Life&style Life&style

Ideja je nastala još davnih dana, jer poznata je bila još i za vrijeme starog Egipta, od prvih koraka civilizacije. Naravno, današnja implementacija uključuje i želju da se gostima ponudi nešto jedinstveno i posebno, o čemu nam je više ispričao glavni chef restorana Al Dente, Berislav Lacković. “Ideja je to koja kreće prema luksuzu, želji da se neka posebna situacija ovjekovječi. Željeli smo napraviti nešto neobično, a kvalitetno i lijepo, a sve je to - zlato”, kaže nam.

 | Autor: Al Dente Al Dente

Restoranu je fokus na pizzama, tjestenini i odležanim steakovima, što uključuje komoru za odležavanje odrezaka, peć za pizzu od 450 stupnjeva u kojem je pizza gotova za oko jednu minutu, a tijesto je canotto stila. “Ima malo deblji rub i više je krušasti oblik ruba pizze i po tome je specifičan okus pizze”, dodaje Lacković. I sastojci za pizzu izvorni su i dolaze direktno iz Italije ili pak lokalnih proizvođača.

Kad je pak riječ o zlatnoj pizzi, zanimalo nas je kakvu ulogu u nastajanju i konačnome okusu ima - zlato. Na pizzu se prvo stavlja mozzarella di bufala, a nakon što se ispeče stavlja se na stol. Drugim riječima, dovršava se ispred gosta. “Na pečenu pizzu se dodaju svježe ribani tartufi, riba se ovčji sir s tartufima, dodaje se tanko narezani odležani rib eye steak od 350 grama i na kraju se dodaje mekani sir burrata mariniran u mediteranskim travama”, opisuje Lacković. “Na kraju dolazi zlato. Listići su toliko tanki da su pripremljeni za jelo”, kaže.

 | Autor: Al Dente Al Dente

“Pizza ima previše sastojaka da bi bila za jednog čovjeka”, ističe chef objašnjavajući zašto je navedena kao večera za dvije osobe.
Cijena je ove pizze 1000 kuna, no ona zapravo podrazumijeva cijelu ekskluzivnu večeru za dvoje. To uključuje tri slijeda, od kojih je u prvome kavijar, šampanjac i dimljeni losos s kruščićima. Sljedeće je 35 grama odležanog rib eye steaka na pizzi s burratom, odnosno mekanim sirom koji je kombinacija mozzarelle i vrhnja. Kao desert uključena je čokoladna ganache torta, također sa zlatnim listićima.

A kakvog je zlato okusa? Nema ga. Baš kao što nema ni miris. A toliko je tanko obrađeno da nije ni primjetno dok se jede. Osim vizualno. Zanimalo nas je i kolika je potražnja, odnosno koliko često gosti ovakvu pizzu naručuju. “To je ekskluzivna stvar koja se naručuje kada netko želi počastiti, najčešće, svoju životnu suputnicu. Netko svojoj ženi kupi zlatni prsten, a netko je odvede na zlatnu pizzu”, objašnjava. Lacković.

A koje je naše mišljenje? Pizza je ukusna, tartufi daju zanimljiv i intenzivan okus, idealan za sve ljubitelje tartufa, naravno, baš kao i ovčji sir, dok joj mekani i sočni biftek daje posebnu snagu. Zlato je pak kao superluksuzni ukras, bez okusa, ali vizualno ostavlja upečatljiv dojam na cjelokupnu izvedbu.  

Svaka od namirnica ima svoju priču i posebnu pripremu pa je posvećenost detaljima i cijeli postupak puno složeniji nego što zvuči. I steak se priprema posebnom metodom, baš kao i tijesto te sirevi. Tijesto se tako radi prvo, ali se ne napravi do kraja jer nedovršeno mora odstajati 24 sata nakon čega se radi zamjes, koji stoji još 48 sati, a tek tada kreće se s izradom pizze, kako objašnjava Lacković. A upravo zbog složene pripreme, do pizze sa zlatom moguće je doći samo s prethodnom rezervacijom.

 | Autor: Al Dente Al Dente

Osim pizze i drugi su proizvodi već poznati kao idealan spoj sa zlatom. “Na tržištu postoji i maslinovo ulje, vino i pjenušac sa zlatom”, kaže. Zlato se nabavlja u specijaliziranim radnjama za ugostiteljstvo i ono je već jestivo, a cijena za 50 grama takvoga zlata je 500 kuna. I zato, kako ističe Lacković, cijena nekoliko slijedova i zlatom na vrhu ima svoj opravdani razlog.

Recept za pizzu Merthe Stewart Možda vas zanima Ovaj recept za brzu i zdravu pizzu Marthe Stewart pravi je hit na internetu, svi kažu da ispada sjajno Rubrika Life&style Life&style

A za sve ljubitelje neobičnih jela i luksuza, kao i za sve koji želi posebne situacije proslaviti na jedinstven i ekskluzivan način, ova je pizza i bogatstvo njezinih okusa i raznih sastojaka, obloženih zlatnim listićima, prilično zanimljiva ideja.
 

Photo: miss7
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dalibor07

    Ova folija je par eura, jer je teška pola miligrama. Na Njuškalu se 20 listića 3*3 cm nudilo za 130 kn. 10 listića 4,33+4,33 cm jestive 24 kt folije nudi se za 6$. Možda netko poludi, pa umjesto zlata krene ... prikaži još!