Life&style

Imaš li na noktima Beauove linije? Osim što su estetski nepoželjne mogu upućivati i na bolesti

  • Savršeno nanošenje laka za nokte odjednom su sabotirala neobična horizontalna udubljenja na noktu?
  • Vjerojatno je riječ o Beauovim linijama koje mogu upućivati na određene nedostatke ili bolesti u organizmu
  • Ako se zadržavaju dulje vremena najbolje bi bilo da posjetiš liječnika, a uzroke koje mogu biti i blaže naravi, otkrij u nastavku

Jesi li ikad primijetila udubljenja odnosno vodoravne brazde na svojim noktima? Možda si ih prvi put otkrila kada četkica laka i nije tako glatko klizila po tvom noktu ili kad si nervozno prelazila preko pločice nokta uslijed napornog radnog dana. Bez obzira kako si došla do ove spoznaje sigurno si se zapitala otkud ove nepravilnosti na tvojim noktima. Za početak, nokti mogu puno toga reći o tvom zdravlju otkrivajući i rizik za oboljenje od nekih drugih bolesti. 

Možda vas zanima Klub sretnih bakterija: što je točno ona crna masa ispod noktiju? Rubrika Life&style Life&style

Udubljenja tako mogu biti prilično alarmantna pojava na noktima, a obično se nazivaju Beauovim linijama. Stručnjaci savjetuju kako bi one mogle ukazivati na nedostatak cinka. Uz to ove linije povezane s dijabetesom i vaskularnim bolestima kao i bolestima koje prati visoka temperatura kao što su šarlah, ospice, zaušnjaci i upala pluća. 

Možda vas zanima 12 istina o noktima koje bi ti manikerka trebala reći, ali možda neće Rubrika Beauty Beauty

No, prije nego što pomisliš na najgore, važno je i spomenuti da ove linije mogu biti i povezane s traumom

''Beauove linije razvijaju se kada je privremeno poremećen rast pločice nokta koji započinje u dijelu smještenom ispod kutikule nokta. To se može dogoditi izravnom ozljedom dijela nokta zaduženom za njegov rast, s upalnim stanjem poput psorijaze,  zbog infekcije oko pločice nokta pa čak i kao posljedica manikure'', izjavila dr.med. Celeste Robb-Nicholson. 

Uzroci mogu biti i nedostatak važnih minerala i vitamina, bolesti praćene visokom temperaturom, metabolički poremećaji, uzimanje određenih lijekova (posebno lijekova za kemoterapiju) ili smanjena cirkulacija u prstima (npr. Raynaudov fenomen).

Kako se riješit Beauovih linija?

Dobra vijest jest da Beauove linije s vremenom nestaju. Ako su rezultat jednokratne traume, nokat će na kraju izrasti i crte će nestati. Nokti rastu tri milimetra mjesečno pa tako može proći nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci prije nego što primijetiš da su linije na tvojim noktima sasvim nestale. Ako su udubljenja posljedica nedostatka nekog minerala, rješenje je da ga nadomjestiš do razine koja je potrebna tvome tijelu. Ipak, prije uzimanja dodataka, posavjetuj se sa svojim liječnikom. 

Ako udubljenja primjećuješ duže vremena svakako posjeti liječnika. 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0