Beauty

12 istina o noktima koje bi ti manikerka trebala reći, ali možda neće

  • Saloni za nokte i pedikeri opet rade, jupi! No, jesi li sigurna u čije ruke prepuštaš ne samo ljepotu svojih ruku i stopala već i zdravlje?
  • U dobrom salonu neke stvari ne bi trebali raditi, a na neke opasnosti te trebaju i upozoriti
  • Što znaš o higijenskim uvjetima u salonu? Loši te mogukoštati infekcije

Odlazak na manikuru (i pedikuru) za mnoge je žena postao uobičajena rutina, kao redovit odlazak frizeru. A salonima u koje idemo te manikerkama u njemu prepuštamo s punim povjerenjem, vjerujući im bez previše razmišljanja. Glavno da dobijemo lijepe nokte! Ipak, bez jednostavnih mjera opreza, posjet salonu za nokte može kriti i neke opasnosti. Naizgled nimalo štetni tretmani mogu završiti loše. 

Možda vas zanima Evo zašto prije i poslije posla ne bi trebala odgovarati na mailove Rubrika Life&style Life&style

1. Instrumenti

Najgora posljedica odlaska u loš salon su infekcije, od heptitisa B i C do gljivica. Treba se uvjeriti steriliziraju li u salonu u koji odlaziš instrumente na ispravan način, a još bi bilo sigurnije donijeti svoje škarice, rašpice itd. da ti s njima naprave manikuru. Nemoj se stidjeti postavljati pitanja o higijeni i čistoći, tvoje je zdravlje u pitanju. 

 | Autor: Pixabay/Bru-nO Pixabay/Bru-nO

2. Lomljivi nokti 

Nijedna žena ne žeki imati lomljive nokte, a jedan od uzroka te pojave može biti upravo nekvalitetna manikura. Eksperti tako ne preporučuju skraćivanje noktiju rašpicom. Bolje ih je odrezati škaricama pa samo oblikovati rašpicom. Naše, prirodne nokte ne bi trebalo brusiti grubom rašpicom već što nježnijom, gradacije 240 ili veće (što je brojka veća to je rašpica nježnija). Također, rašpati se smiju samo suhi nokti; mokri nokti su ranjiviji.

Možda vas zanima Nokti premazani puderom su veliki hit, kad vidiš ovaj video, shvatit ćeš zašto Rubrika Beauty Beauty

3. Žuti nokti

Žuti nokti nisu samo pokazatelj nekih zdravstvenih problema nego mogu biti i posljedica nekvalitetne manikure. U dobrim će ti salonima tako preporučiti uvijek prvo stavljanje zaštitnog laka na nokte, pa tek onda nanošenje onog u boji i koristit će samo kvalitetne, skuplje lakove. Ne stavljaj nikad jod na nokte, i od njega će požutjeti. Pasta za zube, piling solju, kupke s limunovim sokom i hidrogen peroksid mogu pomoći da noktima vratiš lijepu prirodnu boju, odnosno ukloniš žutilo. 

4. Lak za nokte

Lakovi za nokte kao i drugi proizvodi koji se na njih stavljaju mogu sadržavati opasne kemikalije koje zapravo oštećuju nokat, a katkad mogu izazvati i alergijske reakcije. Da se to ne bi dogodilo, eksperti savjetuju mijenjanje laka za nokte svaka tri do četiti tjedna, a noktima bi trebalo priuštiti i odmor od svih kemikalija svakih šest do osam mjeseci. Odmor bi trebao trajati 105 dana. Toliko, naime, treba vremena da izraste novi nokat.

 | Autor: Unsplash/element5 digital Unsplash/element5 digital

5. Zanoktice

Neprofesionalna manikura može uzrokovati pojavu zanoktica. Eksperti kažu da se zanokticu smije samo pažljivo i nikada preduboko odrezati, a da je se nikad ne smije probati otrgnuti. Da bi spriječila nastanak zanoktica, neguj ruke kremom bogatom vitaminom E te biraj samo provjerene salone za manikuru. 

6. Brijanje nogu prije pedikure

Nije potrebno, kažu pedikeri. Njima ionako nije važno imaš li dlačica po nogama ili ne, ne obraćaju na to pažnju, a svježe obrijana koža sa svojim otovrenim porana i s "oguljenim" zaštitnim slojem podložnija je infekcijama. 

Možda vas zanima Balerina-nokti: prelijepi oblik noktiju koji izdužuje prste i ruku čini gracioznijom sada je u trendu Rubrika Beauty Beauty

7. Uklanjanje bradavica

Liječnici sigurno ne bi preporučili da ti u salonu za pedikuru uklanjaju bradavice na stopalima. Pri tom ti mogu instrumentima oslijediti stopalo i može doći do infekcije. Posjeti radije dermatologa.

8. UV-lampe 

UV-lampe koje se koriste za sušenje laka i šelaka su također opasne za zdravlje. UV zrake oštećuju kožu i mogu dovesti i do opekotina. Zato prije odlaska u salon nanesi zaštitnu kremu za sunčanje ili pak idi u salon koji koristi LED lampe, a ne UV lampe. 

 | Autor: Pixabay/Bru-nO Pixabay/Bru-nO

9. Urasli nokat

I ovo zahtijeva liječničku pomoć, pedikerke/manikerke najčešće namaju kvalifikacije za to. Krivi postupak može uzrokovati infekciju koja će se morati kasnije liječiti antibioticima, a možda će na kraju trebati i iščupati nokat.

10. Vruća kupka za stopala

Razlog ispucaloj koži na stopalima mogu biti vruće kupke. Ako ti noge često otiču, ili pak i inače imaš suhu kožu trebala bi ih izbjegavati. Redovito stopala njeguj hidratantnim kremama i losionima. 

 | Autor: Unsplash/Rune Enstad Unsplash/Rune Enstad

11. Uklanjanje kožice oko nokta

Kožica štiti nokat od infekcija i kad je manikerke uklanjaju, odnosno brutalno odrežu može doći do infekcije ili oštećenja nokta zbog čega oni mogu postati zadebljali, bez boje, čak i valoviti. Pa ćeš umjesto lijepe manikure dobiti ružne nokte. Liječnici ne preporučaju stoga uklanjanje kožice škaricama. Bolje je omekšati je pa samo nježno čistim štapićem gurati prema vanjskom rubu nokta.

12. Odvajanje nokta

Pedikura u lošem salonu može dovesti do pojave oniholize iliti odvajanja nokta od podloge (brrr!), a događa se zbog oštećenja donjeg sloja nokta. Samo dermatolozi to mogu izliječiti, propisujući vitamine, masti i kupke. 

Photo: Unsplash/designecologist

Komentari 0