Life&style

Imamo recept za okrugle kroasane. A znamo i gdje kušati ovaj gastro hit ako nam se ne pali pećnica

  • Supreme ili Lafayette kroasane prve je osmislila njujorška pekarnica Lafayette po kojoj su i dobili ime
  • Ovi su kroasani za razliku od onih tradicionalnih, okruglog oblika, a dolaze s različitim punjenjima i kremama
  • Imamo izvrstan recept za sve koji su voljni sami ih pripremiti, a istražili smo i gdje ih se može isprobati u našoj blizini

Otkako su se prošle godine pojavili u New Yorku, okrugli kroasani u rekordnom su roku osvojili srca mnogih sladokusaca. Prema imenu pekarnice koja ih je prva osmilila, zovu ih i Lafayette te Supreme kroasanima, a uz dobar recept lako ih mogu pripremiti svi koji se žele u tome okušati ili ih možda nemaju prilike probati negdje u svojoj blizini. Moramo samo napomenuti da je tijesto potrebno pripremiti barem 8 sati prije pečenja kroasana, ali i naglasiti da se sav uloženi trud itekako ispati.

 | Autor: Instagram @wellbalanced_chefkelly Instagram @wellbalanced_chefkelly

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 instant kvasac
  • 1 žličica soli
  • 50 g šećera
  • 140 g hladnog mlijeka
  • 140 g vode
  • 50 g hladnog maslaca
  • 250 g hladnog maslaca

Za nadjev:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 3 žlice namaza poput Lino Lade ili Nutelle 

 | Autor: Instagram @tropchouxtahiti Instagram @tropchouxtahiti

Priprema:

1. Prvi se dan mijesi tijesto od brašna, kvasca, soli, šećera, mlijeka i vode. Nekoliko minuta miksanja spiralnim nastavcima bit će dovoljno da se izradi tijesto, a jednom kada je gotovo, potrebno je dodati mu maslac i miksati desetak minuta dok ne postane glatko i elastično. Nakon toga se pokriveno prozirnom folijom ostavi na sobnoj temperaturi da miruje pola sata.

2. Nakon što odstoji, tijesto se razvalja u pravokutnik i ostavi pokriveno folijom u hladnjaku sat vremena. Dok se tijesto hladi, pripremamo maslac slažući kockice, motajući ih i valjkom ravnomjerno raspoređujući u oblik pravokutnika, jednake debljine na svim mjestima, a zatim ih zamrznemo. 

3. Kada se maslac smrzne, uzimamo tijesto iz hladnjaka te raspoređujemo maslac po njemu, a zatim preklopimo obje strane tijesta preko maslaca, pazeći da se tijesto međusobno ne preklapa, a zatim ga ponovno vratimo u hladnjak ili zamrzivač na pola sata.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

4. Kada ga izvadimo, ponovno razvaljamo tijesto u pravokutnik, a zatim ga opet preklapamo, prvo do pola, a zatim još jednom po sredini, a onda ga još jednom ohladimo pa još jednom razvljamo i preklopimo tri puta. Nakon toga se tijesto dobro zamota i ostavi u hladnjaku najmanje 8 sati.

5. Jednom kada se dobro ohladi, tijesto se razvalja na debljinu od oko 3-4 mm i izravna kako bi svi rubovi bili pravilni, a zatim ga  režemo na dugačke trake debele onoliko koliko su nam visoki kalupi za pečenje. 

6. Tijesto se zarola i stavi na papir za pečenje u okrugle kalupe promjera oko 10 cm, prekrije krpom i ostavi da odmori 2 sata, a za to vrijeme pripremamo kremu - prvo sitno sjeckajući čokoladu, a zatim prelijevajući je vrućim vrhnjem za šlag. Kada se čokolada rastopi, dodamo joj Lino Ladu Gold, promiješamo sve zajedno i ohladimo.

7. Kroasane i kalupe se prije pečenja poklopi drugim kalupom za pečenje kako bi površina ostala ravna, a zatim ih se peče u pećnici zagrijanoj na 200°C desetak minuta. Nakon toga temperaturu smanjimo na 160°C i pečemo ih još otprilike pola sata odnosno sve dok kroasani ne budu ravnomjerno zlatni. 

 | Autor: Instagram @balance_brunch Instagram @balance_brunch

Za sve one koji ipak nemaju vremena, strpljenja ili dovoljno vještina da bi ovaj naoko komplicirani recept sami isprobali, istražili smo i koja ih mjesta u našoj blizini imaju u svojoj redovitoj ponudi. Balance brunch bar o čijoj smo odličnoj ponudi već ranije pisali, smješten na zagrebačkoj Šalati, nudi ih pod imenom croissant roll, a u ponudi imaju tri primamljiva okusa. Ovi megapopularni kroasani i inače dolaze s različitim punjenjima i kremama, a Balance brunch bar nudi jabuku, vaniliju i lješnjak. Osim za croissant rollse, naša topla preporuka ide i za njihove kruhove poput banana kruha, mrkva kruha te kruha od brusnice i jabuke, ali i sve ostale zalogaje koje nude.

Prefinu verziju ovih kroasana nudi i ljubljanska Fétiche Pâtisserie na Cankarjevom nabrežju, poznata po svojim eclairsima, macaronsima, ali i ostalim izvrsnim kolačima i domaćem sladoledu. Osim što je sve što nude vrlo ukusno, sve u njihovoj ponudi napravljeno je od najkvalitetnijih namirnica i prirodnih sastojaka, a okrugli se kroasan na njihovom meniju krije pod imenom Ljubljana Dragon Roll i dolazi u nekoliko opcija poput maline, pistacija i Nutelle. I da, toliko su ukusni da se isplati zbog njih potegnuti sve do Ljubljane. 

Photo: Instagram @angelika.mata
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    lijepu kroasanti