- Božićni blagdani su pred vratima, a s njima i bogat svečani stol
- U našoj tradiciji neizostavan dio blagdanskog stola su razni kolačići i keksići
- Uz ove jednostavne trikove, tvoja tijesta, nadjevi i glazure zajamčeno će ispasti savršeno, a svaki kolačić bit će poslastica
Pečenje božićnih kolačića zahtijeva ljubav, strpljenje i nekoliko provjerenih savjeta kako bi se zajamčio uspjeh s tijestom, nadjevima i glazurama. Pogotovo tijekom Adventa ključno je imati pravi osjećaj za temperature, vrijeme "odmaranja" tijesta i odabir visokokvalitetnih, blagdanski mirisnih sastojaka. Cimet, vanilija i svježe mljeveni orašasti plodovi tek uz pažljivu pripremu otkrivaju svoju punu čaroliju. Mali trikovi mogu čak i jednostavan recept pretvoriti u nebesko iskustvo okusa. Uz malo vježbe i prave tehnike, svaki pladanj kolačića postaje slatki trenutak ispunjen božićnom čarolijom.
Ovi savjeti za pečenje božićnih kolačića jamče uspjeh
1. Kako napraviti prhko tijesto dobro ispadne
Ključ za hrskavo tijesto je hladnoća. Maslac ne smije biti ni rastopljen, a niti tvrd, i treba ga samo kratko mijesiti. Tijesto zatim treba odmarati u hladnjaku najmanje 30 minuta kako bi se maslac ponovno stvrdnuo. S dobro ohlađenim tijestom lakše je raditi i bolje drži oblik u pećnici. Ako postane premekano, jednostavno ga ponovno kratko ohladi.
2. Prstohvat soli - da, molim!
Čak i u slatkom tijestu, malo soli pojačava okus. Savršeno se nadopunjuje s vanilijom, orašastim plodovima i čokoladom.
3. Pravilno dodavanje brašna
Brašno uvijek treba prosijati i samo lagano umiješati ili miješati na najnižoj brzini – nikada ne mijesi predugo. Prekomjerno miješenje aktivira gluten, zbog čega kolačići postaju tvrdi. Vrijedi općenito pravilo: miješaj samo dok brašno prestane biti vidljivo.
4. Ravnomjerno valjanje tijesta
Za ravnomjerno pečene kolačiće, razvaljaj tijesto između dvije drvene daskice tako da bude iste debljine (otprilike 3-4 mm). To osigurava da su svi kolačići, (jer su iste debljine) i jednoliko porumene nakon pečenja.
Foto: Unsplash/Kateryna Hliznitsova
5. Prava temperatura
Većina kolačića najbolje ispadne na 175-180°C koristeći konvencionalne postavke pećnice (gornji i donji grijač). Ako koristiš pećnicu s ventilatorom, peci na temperaturi 20°C nižoj, jer je toplina jača. Važno: uvijek prvo zagrij pećnicu kako bi kolačići od početka dosegli pravu temperaturu i zadržali svoj oblik.
6. Namakanje grožđica
Grožđice, brusnice i drugo sušeno voće postaje sočnije i aromatičnije kada se namače prije pečenja. Tako također teže zagori. Za to ih treba namočiti u rumu, amarettu ili - za bezalkoholnu opciju - soku od jabuke barem jedan dan unaprijed.
Foto: Unsplash/Bruna Branco
7. Pravilno topljenje čokolade
Čokolada ne voli veliku toplinu. Najbolje ju je topiti u parnoj kupelji na maksimalno 50°C za tamnu čokoladu ili 45°C za mliječnu čokoladu. Važno: voda ne smije ući u čokoladu, inače će se odmah zgrudati. Za savršene rezultate otopi dvije trećine čokolade, makni je s vatre i umiješaj preostalu trećinu kako bi bila sigurna da je pravilno temperirana i sjajna.
8. Marmelada
Kako bi spriječila curenje nadjeva, marmeladu treba malo zgusnuti - idealno bi bilo da je kratko prokuhaš i malo ohladiš prije nego što je naneseš na tijesto. Tanko je namaži ili upotrijebi malu količinu kako bi rubove održala čistima. Za osobito aromatične rezultate idealne su kiselkaste vrste poput ribizla ili marelice, jer uravnotežuju slatkoću.
Foto: Unsplash/Nina Plobner
9. Glazura i ukrašavanje
Glazura će imati prekrasan sjaj ako je pomiješaš s malo limunovog soka ili bjelancima dok ne postane glatka. Čokoladu za ukrašavanje koristi tek nakon što se kolačići potpuno ohlade, inače će ostaviti neugledne tragove.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.