Life&style
Stroga pravila ponašanja za pripadnike britanske kraljevske obitelji

I sama kraljica Elizabeta mora se pridržavati ovih 12 strogih pravila protokola

  • Nije istina da kraljica može raditi što želi, samo zato jer je kraljica
  • Čak se i glava britanske plave krvi mora pridržavati određenih pravila 
  • A neka od njih su prilično stroga!

Protokol engleskog dvora slovi kao jedan od najstrožih na svijetu. Stoga ne čudi što članovi u zlatnom kavezu, poput vojvotkinje Kate, moraju godinama ići u plemićku školu kako bi naučili i utvrdili sve propise. Ali, ne mora se samo Williamova supruga te njihovi najdraži pridržavati strogih uputa. Postoje pravila koja čak ni glava britanske kraljevske obitelji ne može prekršiti - sviđalo se to kraljici ili ne.

1. Nemaju pravo glasa!

Kraljica ili Kate na biračkom mjestu? Nikada! Njihov odabir mogao bi u konačnici utjecati na mišljenje ostatka stanovništva.

10 pravila o trudnoći, porodu i djeci kraljevske obitelji koje sigurno nisi znala

2. Ne smiju obnašati nikakvu političku dužnost!

Isti princip: time se želi osigurati da niti jedan član kraljevske obitelji ne može utjecati na javno mnijenje ili koristiti službu za osobnu korist. Kad bi se ovo pravilo odnosilo na sve...

3. Ne smiju jesti školjke

Doduše, ovo je pravilo više mjera opreza nego zahtjev. U osnovi, služi za sprječavanje alergijskih reakcija ili trovanja hranom. 

4. Redoslijed se mora poštivati u službenim prilikama!

Kate prva ulazi u dvoranu? To se nikada neće dogoditi! Tko gdje stoji, hoda ili sjedi strogo je regulirano. Onaj s najvišim činom - u ovom slučaju kraljica - uvijek ide prvi.

Kraljica Elizabeta primjenom beuty trendova skinula bi godine s lica Možda vas zanima Kako bi izgledali članovi kraljevske obitelji da prate beauty trendove? Ne moraš nagađati, slobodno pogledaj Rubrika Life&style Life&style

5. Može se jesti samo kad kraljica posegne za zlatnom žlicom!

Znači, ako kraljica jede, dopušteno je jesti i ostalima, a ako kraljica prestane, to se također odnosi na sve - usput, i na sve ostale članove kraljevske obitelji. Dakle, ako si stvarno gladna, brzo jedenje je na dnevnom redu. Nikad se ne zna...

6. Ne smiju biti katoličke vjere!

Britanski kraljevi oduvijek su morali biti lojalni engleskoj crkvi. Međutim, 2011. godine ublažen je zakon koji je članovima Krune zabranio da se vjenčaju s pripadnicima bilo koje katoličke vjere.

7. Ne smiju ih dirati oni koji nisu članovi kraljevske obitelji!

Pri tome se svakako ne misli na rukovanje. Ali, grljenje, kao što to slavne osobe često čine prilikom poziranja s Williamom, Kate ili Harryjem, zapravo je strogo zabranjeno. Kako je dobro što normalni smrtnici to ne znaju i što su Kate i dr. previše drage da bi išta rekle. Bila bi šteta, zar ne?

8. Odjeća ne smije slati dvosmislene poruke!

U protokolu nije precizno navedena samo duljina suknje. Odjeća kraljevske obitelji trebala bi biti moderna i elegantna, ali nikada ne smije prenositi političku ili društvenu poruku. (Plava vrpca na reveru kao protest protiv zabrane ulaska u SAD? Nezamislivo!)

9. Ne smiju nositi krzno!

Ovo pravilo Edwarda III. datira iz 12. stoljeća. Ipak, kraljica, vojvotkinja Camilla pa čak i Kate već su viđene s ponekim dlakavim priborom. Hmmm.

10. Moraju sa zahvalnošću prihvatiti darove!

Bez obzira što dobiju, moraju to uzeti. A budući da svi darovi pripadaju kruni, kraljica odlučuje tko će dobiti koji poklon.

Pomoću ovih trikova članice kraljevske obitelji baš uvijek izgledaju besprijekorno

11. Božić moraju provesti zajedno!

Barem je tako uvijek bilo do 2016. godine. Jedne godine Kate je prekinula tradiciju i praznike provela s Williamom i dvoje djece s obitelji u Buckleburyju. Kraljicu to navodno nije oduševilo.

12. U londonskom Toweru uvijek mora biti najmanje šest gavrana!

Ovo pravilo seže u staru legendu koja kaže da će, kada više nema gavrana na tornju, kraljevstvo pasti. Prilično melodramatično, ali kaže se: sigurno je sigurno.

Možda vas zanima Pogledaj haljinu kojom je Kate zavela princa Williama, a vojvotkinja bi je se danas zasigurno posramila Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0