Life&style

I korisno i štetno: Pogledaj što će ti se dogoditi ako prije spavanja popiješ čašu vode

  • Jako je važno za tijelo da budeš stalno hidrirana 
  • To ne vrijedi samo tijekom dana, nego i noću! 
  • Međutim, je li dobro kasno navečer piti vodu?

Dok preko dana pokušavamo piti puno tekućine, logično je da pauziramo preko noći. Ako nešto na brzinu popijemo prije spavanja, to nas može zaštititi od noćne dehidracije, ali ima i neke nuspojave. Otkrit ćemo ti što se događa kad netom prije spavanja popiješ još čašu ili dvije vode. 

Pozitivno: može poboljšati raspoloženje 

Kad tijelo pati od dehidracije, to može negativno utjecati na raspoloženje. Glavobolja, gubitak energije ili snažna glad mogu biti posljedice. Preko noći se puno znojimo (između pola litre pa čak do dvije litre), a pošto po noći ne pijemo, teško to možemo nadoknaditi redovitim unosom tekućine. Ali, tko popije čašu ili dvije vode prije spavanja, izbjeći će noćnu dehidraciju i neće se sljedeće jutro probuditi loše volje. 

Negativno: može remetiti san 

U normalnim slučajevima se navečer pripremimo za krevet: operemo zube, skinemo šminku te idemo na toalet. Tek sljedeće jutro se opet nađemo ispred ogledala. Ako prije spavanja popiješ čašu ili dvije vode, to može opteretiti mjehur. Sila ti je t i morat ćeš ustati i ići na toalet. Osim što te to sigurno jako živcira (osobito u hladno godišnje doba kad moraš napustiti fini topli krevet), vodi do toga da (logično) manje spavaš. A opuštajući san je jako, jako važan.

Pozitivno: može smanjiti glavobolju 

Lijepo si se provela navečer, ali si na kraju popila čašu ili dvije vina više nego obično? Pošto alkohol izvlači tekućinu iz tijela (zajedno s mineralnim tvarima poput magnezija, kalija ili natrija), može doći do ne baš tako lijepog mamurluka. Kako se ujutro ne bi probudila sa strašnom glavoboljom, prije spavanja popij pola litre vode. 

Naš savjet: rastopi tabletu magnezija u vodi i tako ćeš dvostruko pomoći svom tijelu. 

Možda vas zanima Koliko vremena prije jela treba popiti vode kako bi uspješno smršavila? Znanstvenici imaju odgovor Rubrika Life&style Life&style

Negativno: može preopteretiti mjehur 

Noćni poriv za mokrenjem (zvan još i nikturija) nije nimalo ugodna stvar. U poznijim godinama je sve češća pojava i češće se budimo noću zato jer moramo na toalet. Uzimanje tekućine netom prije spavanja može dodatno pojačati poriv za mokrenjem te trajno oslabiti mjehur. Ako ti je stalno sila na toalet, moraš posjetiti liječnika. 

Dakle, piti ili ne piti prije spavanja?

Pokušaj jednom popiti čašu vode prije spavanja te promatraj kako će ti reagirati tijelo. Ako te jako živcira noćni odlazak na toalet, nemoj piti prije spavanja. Važnije je puno piti tijekom dana (2-3 litre). A za organizam je bolje popiti čašu vode ujutro na prazan želudac.

Možda vas zanima Voda s limunom omiljen je ljetni napitak, no je li uistinu korisna? Imamo 10 razloga ZA i 4 PROTIV Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0