Life&style

Hoćemo li uskoro šetati cyber pse? Prvi model je ovdje i ima "prirodu pravog kućnog ljubimca"

  • CyberDog novo je tehnološko otkriće kineskog proizvođača Xiaomija
  • Ovaj robotski pas ima prirodu kućnog ljubimca i sposobnost da reagira na glasovne naredbe 
  • Namijenjen je obožavateljima robotike prije nego obožavateljima pasa, a jedna djevojka je sa svojim "robo dogom" već prošetala ulicama grada. Kako ti se sviđa?

Kineski tehnološki div Xiaomi predstavio je četveronožnog robota po imenu CyberDog: eksperimentalni stroj otvorenog koda za koji tvrtka kaže da "ima beskrajne mogućnosti". A ovaj stroj već je viđen na ulicama: djevojka ga šeta kao sasvim uoičajenog psa. Ne vjerujemo kako će naše kućne ljubimce zamijeniti robot, no ovo nije običan robot. Veoma je sličan pravom psu.

Možda vas zanima U svijetu se počela raditi robotska manikura. Evo kako izgleda Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli GOODLIFE (@goodlife)

Priopćenje tvrtke za javnost ističe CyberDogovu "prirodu poput kućnog ljubimca", uključujući njegovu sposobnost da reagira na glasovne naredbe i slijedi svog vlasnika kao pravi pas. CyberDog izgleda elegantno i futuristički - čak i pomalo prijeteći, poput prijetećeg kućnog ljubimca koji ulijeva strah neznancima.

Postoji stvarno sladak razlog zašto te tvoj pas prati čak i u WC

 | Autor: Xiaomi Xiaomi CyberDog

Nije jasno koju svrhu Xiaomi predviđa za CyberDoga. U priopćenju za tisak, tvrtka je naglasila prirodu dizajna uređaja otvorenog koda i da će u početku izdati samo 1000 jedinica za "Xiaomi obožavatelje, inženjere i entuzijaste robota". Tvrtka kaže da se nada da će ovi prvi korisnici "potaknuti razvoj i potencijal četveronožnih robota" i odrediti cijenu robota za prodaju. Prvih 1000 jedinica koštat će otprilike 1540 američkih dolara odnosno oko 10.400 kuna. Hm, ako nam robotski usisavač čisti stan dok nas mena kod kuće, zašto nas ne bi robotski pas veselo dočekao kad se vratimo?

CyberDog ima širok raspon pokreta uključujući trčanje, skakanje, skretanje lijevo ili desno i naginjanje naprijed. CyberDog također može napraviti preokret, prevrnuti se i stajati na stražnjim nogama. S maksimalnim izlaznim momentom, ima maksimalnu brzinu hoda od 3,2 m/s i maksimalnu nosivost od 3 kg.

 | Autor: Xiaomi Xiaomi CyberDog

Možda vas zanima Japanci su razvili robotsku ruku za 'romantičnu šetnju': znoji se, ima miris i topla je Rubrika Life&style Life&style

Također, može analizirati svoju okolinu u stvarnom vremenu, kreirati navigacijske karte, iscrtati svoje odredište i izbjegavati prepreke. Zajedno s ljudskim držanjem i praćenjem prepoznavanja lica, CyberDog je sposoban pratiti svog vlasnika i bježati oko prepreka, kaže Xiaomi. Stroj također može reagirati na glasovne naredbe, uključujući prepoznavanje riječi i uputa za buđenje, ili se njime može upravljati pomoću povezane aplikacije za pametni telefon.

Photo: Xiaomi

Komentari 0