Life&style

Postoji stvarno sladak razlog zašto te tvoj pas prati čak i u WC

  • Kao i roditelji male djece, tako i vlasnici kućnih ljubimaca znaju da bez njih često ne mogu ni na toalet
  • Iz nekog razloga, psi nas vole pratiti čak i tamo, što je podosta čudan oblik druženja
  • Zašto to čine i je li to loše, objasnili su stučnjaci za ponašanje pasa

Pokušavaš dobiti nekoliko sekundi mira i tišine dok si, hm, na WC-u, ali bez te meke i krznene kugle izgleda ne možeš ni tamo gdje i car ide pješice. Dok se i ne okreneš tvoj kućni ljubimac progurao se s tobom čak i u kupaonicu ili WC. Čini se kao da ti baš obožava tamo raditi društvo. Dakle, zašto nas psi prate do kupaonice? Stručnjaci za ponašanje pasa ponudili su odgovor.

Možda vas zanima Tenisku lopticu nikada nemoj dati svom psu u zube! Koje još stvari ne bi smio žvakati? Rubrika Life&style Life&style

Zašto nas psi prate do kupaonice?

Jutarnji razgovori su lijepi i sve to, ali zašto te pas prati u kupaonicu, sjedajući odmah pored WC-a svaki put kada "obavljaš posao"? Očito nije zato što ti uzvraćaju uslugu, jer mi stojimo pokraj njih dok oni vani rade svoje. Zapravo, sami smo krivi za to.

Uzgajali smo ih tisućama godina da žele biti u našoj blizini, kaže Kayla Fratt, certificirana savjetnica za ponašanje pasa. "Apsolutno ima smisla da nas prate od sobe do sobe i nema pravog razloga da nas ne prate i u kupaonicu." Dakle, nije zato što su mali pervertiti koji te vole gledati dok obavljaš nužndu. Zapravo nema naznaka da uopće znaju što je kupaonica - ili što radimo tamo. Čak i da znaju, zašto bi im to bilo važno? Tvoj pas samo želi biti u tvojoj blizini. Stvarno je tako jednostavno.

 | Autor: Instagram@mattmillerrealestate Instagram@mattmillerrealestate Prati li i tebe tvoj ljubimac u kupaonicu?

Isto vrijedi i za to da li nas gledaju kako se tuširamo ili šminkamo. Činjenica da se toliko različitih stvari odvija u kupaonici samo može biti dio razloga zašto su naši psi toliko znatiželjni o tome.

Jednostavno rečeno, tvoj pas te prati do kupaonice jer te se ne može zasititi. To je kao onaj bivši dečko, ali bez neprestanog slanja poruka i mazniji. Glavni razlog zašto nas psi prate do kupaonice je taj što vole biti tu gdje smo mi. Psi su društvene životinje, što znači da je socijalizacija za njih stvarno prirodno ponašanje. To je dio onoga što ih čini tako fantastično odanim suputnicima.

Ovo je 20 najodanijih pasmina pasa na svijetu, je li i tvoj ljubimac među njima?

 | Autor: Unsplash/Roberto Nickson Unsplash/Roberto Nickson

S druge strane, ako te tvoj pas ne prati u kupaonicu (ili bilo gdje drugdje u kući), to ne znači da s njim ili s vašim odnosom nešto nije u redu. "Neki psi su samo više privrženiji od drugih i stalno žele biti uz vlasnika. Jednostvno više prate vlasnika. To je češće kod nekih pastirskih pasmina nego kod nekih povučenijih, ali to uopće nije abnormalno ponašanje pasa. 

Kako ga odviknuti?

Daleko, najlakši način je naučiti ih osnovnoj komandi 'ostani' i ostaviti ga da te čeka u sobi, a kada završiš, daj mu poslasticu ili pohvalu što su tako hrabri, kažu treneri pasa. Drugi način je da daš svom psu nešto zabavno za igranje dok si u kupaonici - i pokupiš to kad se vratiš. Što god odabrala, pobrini se da je to aktivnost ili predmet koji će ga zabavljati tijekom tvoje odsutnosti i da to nije nešto što će htjeti ponijeti sa sobom u kupaonicu. 

Možda vas zanima Što će se dogoditi ako tvoj pas svaki dan jede istu hranu i je li to štetno? Evo što kažu veterinari Rubrika Life&style Life&style

Dakle, evo ga. Sasvim je normalno da te pas prati u kupaonicu - i sasvim normalno ako to ne čini. Jedini razlog za zabrinutost bio bi ako tvoj ljubimac postane ozbiljno uznemiren zbog toga što je sam dok si u kupaonici, čak i na nekoliko minuta. To bi mogao biti znak separacijske tjeskobe kod pasa i tada je vrijeme da potražiš pomoć savjetnika za ponašanje pasa ili drugog stručnjaka za pse da riješite problem.
 

Photo: Unsplash/Jesper Brouwers

Komentari 0