Life&style

Tenisku lopticu nikada nemoj dati svom psu u zube! Koje još stvari ne bi smio žvakati?

  • Žvakanje stvari je uobičajeno pseće ponašanje i nema veze s hranjenjem
  • To čine svi psi, pogodovo dok su štenad, to rade i njihovi rođaci vukovi
  • Psi vole žvakati sve što ih zaintrigira, no stvari mogu biti opasne i ne treba im dopustiti 

Psi su domišljati i uhvatiti će u zube prvo što im probudi interes bilo da se radi o kožnom novčaniku ili teniskoj loptici. Lako je baciti svom psu ono što se čini kao bezazlena igračka za žvakanje kako bi ga zabavila, ali neke stvari pas može povratiti ili mu mogu uzrokovati štetu na zubima. Evo iznenađujućih stvari koje tvoj ljubimac vjerojatno ne bi trebao žvakati.

Zašto psi toliko žvaču?

Psi često žvaču iz dosade ili anksioznosti. Štenci moraju prigristi nešto kako bi ublažili bol koju osjećaju kad im zubi počnu izlaziti. Odrasli i stariji psi instinktivno će žvakati kako bi održali pokretnost svojih zglobova čeljusti. Psi svih dobnih skupina zapravo čiste zube kada žvaču, čineći rutinsko žvakanje dijelom zdrave higijene zubi.

 | Autor: shutterstock shutterstock Pas žvače kost

Mali psi Možda vas zanima Za ove male pasmine će se vlasnici najradije odlučiti, a onda ih čeka iznenađenje Rubrika Life&style Life&style

U osnovi, pseća usta ogroman su dio njegove sposobnosti za istraživanje svijeta i tumačenje osjećaja. Naš je posao kao njihovih skrbnika osigurati da to rade na najsigurniji način. Pazi da za svog psa odabereš igračke za žvakanje koje su odobrene od strane veterinara i prilagođene dobi, veličini i razini predanosti tvog psa - griženju predmeta.

1. Teniske loptice

Pretjerano žvakanje teniskih loptica može uništiti, stanjiti i istrošiti caklinu na zubima tvog psa. Sve se temelji na tome što su teniske lopte dizajnirane da izdrže višestruko odbijanje na tvrdoj podlozi i teške udarce reketa. Iako se dlakavi filc na loptici na može činiti mekanim, psu može brzo istrošiti caklinu, posebno nakon dugotrajnog žvakanja i kasnije u životu izazvati probleme sa zubima. Veliki psi s jakim čeljustima mogu rastrgati teniske loptice, pretvarajući njihove manje dijelove u veliku opasnost od gušenja. Ona žuta dlaka koja prekriva tenisku lopticu? Crijevna noćna mora ako se proguta

 | Autor: shutterstock shutterstock Pas s lopticom

Žene bolje spavaju uz svog psa nego uz muža - potvrdilo je istraživanje, ne samo iskustvo

Teniske loptice mogu biti i toksične za pse. Jednostavno ne znamo što je sve upotrebljeno za njihovu izradu. Jesu li testirane na sigurnosnim standardima kao igračke za žvakanje? Vjerojatno ne. Na primjer, u teniskim loptama koje pas žvače može biti otrovnog olova.Igranje sa teniskom lopticom potpuno je u redu - samo izbjegavaj da je tvoj pas grize nakon toga. Još bolje, pronađi loptu dizajniranu za pse, a ne za sestre Williams.

 | Autor: shutterstock shutterstock Pas u lovu na lopticu

Ako tvoj pas voli loptice, razmotri druge alternativne igračke. Tvrda gumena lopta, posebno ona dizajnirana za moćne žvakače, izvrsna je zamjena za tenisku lopticu, bez nekih rizika.

2. Kuhane kosti

Vukovi žvaču kosti, ali tvoj pripitomljeni pas ne smije ostati sam s kostima nakon roštilja. Glavne opasnosti kod kosti su te što se cijepaju i dijele na oštre krhotine. Ne samo da bi ove krhotine mogle probiti desni, jezik ili obraze, već bi tvoj pas mogao oštetiti grlo ako pojede otkrhnuti dio kosti. Određene kosti se mogu zaglaviti na ili oko čeljusne kosti tvog psa, što zahtijeva operaciju.

 | Autor: shutterstock shutterstock Pas donosi kost

3. Žvakalice od goveđe kože 

Iako namijenjena baš psima žvakalice od goveđe kože (u obliku kosti) može biti nezgodna.  Za velike pse s jakim čeljustima sirova koža dobra je opcija jer traje dugo i daje im nešto grubo za žvakanje, ali loša opcija jer su ti psi toliko jaki da mogu slomiti žvakalicu i progutati veće i opasne komade. Ako qih veterinar odobri, svejedno nadgledaj svog psa dok grize ovu "kost". Konačno, neki proizvodi od sirove kože također se izrađuju s upitnim sastojcima, poput ostataka iz industrije kože i krzna. Ako se proguta u velikim količinama, to može blokirati probavni sustav i stvoriti psu probleme sa želucem ili crijevima.

Što trebaš znati prije nego psa odvedeš u vodu Možda vas zanima Zašto pitbullovi ne mogu dobro plivati i druge stvari koje trebaš znati prije nego što svog psa odvedeš u vodu Rubrika Life&style Life&style

4. Štap

Svi smo vidjeli preslatke video zapise pasa koji u šetnjama nose svoje štap koji su pronašli ili im ga baca vlasnik. Nošenje i aportiranje je super, žvakanje nije. Lako se cijepa i razdvaja na iverje , što znači da bi se tvoj pas mogao naći sa sitnim posjekotinama u ustima. Gutanje oštrih špranja drveta nije dobro ni za unutrašnjost tvog psa. ( Međutim, jesti travu sasvim je nešto drugo.)

Photo: shutterstock

Komentari 0