Life&style
Mali psi

Za ove male pasmine će se vlasnici najradije odlučiti, a onda ih čeka iznenađenje

  • Male pasmine su neodoljivo slatke i često smatramo kako su najbolje rješenje za društvo u stanovima i gradskom stanovanju
  • Međutim, svaka pasmina ima svoje karakterne osobine kao i brojne sklonosti i zdravstvene tegobe koje se trebaju uzeti u obzir
  • I najpopularnije vrste psića mogu zadavati prave glavobolje ako imaju karakteristiku koja ne odgovara vlasnicima, zato se važno informirati 

Prije nego što svoju obitelj obogate za još jednog člana, preslatkog psa, mnogi će dobro odvagnuti prednosti i mane. Oni koji imaju manje stambene prostore, često putuju i ne žele se odvajati od svog četveronožnog krznenog prijatelja rado će se odlučiti za manje pasmine. Obično se smatra kako mali psi i donose manje problema, odnosno posla. Međutim, to ne mora biti sasvim istina i mnogi vlasnici bi se mogli iznenaditi karakterima i zahtjevnim osobinama njihovih omanjih ljubimaca. 

Možda vas zanima 15 najboljih vrsta pasa, malih, srednjih i velikih za život u stanu Rubrika Life&style Life&style

Zato je vrlo važno informirati se o njihovim mogućim boljkama i naravi. Kako se s obzirom na navedeno ponašaju najpopularnije male pasmine možeš saznati u nastavku. 

Jorkširski terijer

Vlasnici stanova rado u svoj dom primaju jorkširske terijere. Ipak, ova preslatka pasmina uz brojne prednosti ima mane na koje bi trebalo pripaziti. Jorkširski terijeri nisu baš otporni na stres, imaju krhke kosti i skloni su hipoglikemiji. Imaju krzno koje kvalitetom podsjeća na kosu znači da se često moraju kupati i šišati.

Kako nema podlaku (što je u nekim slučajevima prednost) znači da se njihova svilenkasta dlaka brzo masti pa se često treba kupati posebnim proizvodima. Posebnu pažnju treba pokloniti štencima koji mogu lako ozlijediti šapice samo skakanjem s malo povišenog namještaja. 

11 pasmina pasa tako nježnih i privrženih vlasniku da bi se cijelo vrijeme mazili

Ši-Cu

Nadasve to su preslatka bića, puna ljubavi za svoje vlasnike koje nije potrebno voditi u duge šetnje. Dobro se slažu s ostalim pasminama i s djecom.

Iako se brzo naviknu na ljude, ovi psići ne mogu dobro podnijeti samoću što može predstavljati problem za vlasnike koji odrađuju osmosatno radno vrijeme u uredima. Uglavnom imaju svijetlo krzno koje se vrlo brzo prlja posebno u kišnim i snježnim uvjetima. Kako bi izgledali uredni, krzno je potrebno i često šišati. 

Ruska igračka 

Ruska igračaka je jedna od najmanjih pasmina na svijetu, ali njezina osobnost nipošto nije minijaturna. Tko nema dovoljno, energije, razumijevanja ili strpljenja za psića koji neumorno trči, skače i radi nepodopštine po kući, bolje je ovu pasminu ne uzima u obzir. 
Osim toga, mogu biti strašno plašljivi i tako bez razloga glasno lajati na ljude, situacije, stvari….

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @toyandchih

Ako mu se gost koji dolazi u dom ne svidi, ruska igračaka je spremna provesti cijelo vrijeme ispod kauča lajući na osobu koja ga nije osvojila. 

Ovo je 12 najodanijih pasmina pasa na svijetu - sve bi dali za svog čovjeka

Jack Russell terijer

Iako su neovisnog karaktera Jack Russell terijeri su jako privrženi vlasniku, a i ostvaruju odličnu komunikaciju s djecom. No, ne vole dugo biti sami i na miru pa kada im postane dosadno bez problema će se zabaviti uništavanjem stvari poput namještaja, odjeće, obuće….

Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)

Najmanja vrsta španijel psa ujedno je i jedna od najinteligentnijih pasmina, a izvorno je uzgajan da bude ljubimac dama iz visokog društva. Odlično se slažu s drugim pasminama i mačkama i mogu poživjeti do 16 godina. Svoj životni vijek će provesti - aktivno! Rijetko će mirovati satima u torbi ili u krilu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by むぎ (@mugi_pappy)

Nažalost, njihove kosti su vrlo krhke pa i skok s kauča ili kreveta može biti koban za ovu vrstu psića. 

Starenje kože ne možeš zasutaviti, ali ga možeš usporiti - evo kako

Čivava

Aktivni, znatiželjni i brzi psići uvijek su spremni za interakciju sa svojim vlasnikom. Ipak, ne smatraju se dobrim društvom za djecu. 
Kako se radi o vrlo malim psima krhkih kostiju djeca ih mogu ozlijediti i u najnježnijoj igri. Također, njihova osobnost neće tolerirati previše zadirkivanja pa odjednom mogu postati razdražljivi pa čak i ugristi

Kovrčavi Bišon (Bichon Frise)

Preslatka pasmina kovrčavih bišona potječe s Mediterana, a izgleda kako su pomalo lijeni barem kada su u pitanju duge šetnje. Odraslim bišonima bit će dosta 30 minuta šetnje, a štencima i 15-20 minuta.

Potrebna im je redovita njega pa će vlasnici bišona često morati odlaziti u salone za pse ili sami ovladati vještinama trimanja i šišanja. Redovitim češljanjem sprječava se petljanje dlake, a barem jednom mjesečno bi trebali dobiti novu frizuru. 

Francuski buldog

Francuski buldozi su dobro prilagođeni životu u gradskim stanovima. Međutim, podložni su brojnim bolestima i mogu imati ozbiljne probleme s kralježnicom, očima, kožom i disanjem. Ne podnose pretjeranu hladnoću, vrućine ili bilo kakvo drugo loše vrijeme.

Zapravo se lako može dogoditi da francuski bulldog neće napraviti ni koraka ako pada kiša već će radije pojuriti natrag u stan bez obzira na fiziološke potrebe. 

 

Photo: Instagram@lejla.fili

Komentari 0