Life&style
Žene bi trebale imati plaćeni dopust za menopauzu

Hoćemo li nakon rodiljnog dobiti pravo i na dopust za menopauzu? Neke tvrtke ga već daju

  • Online trgovačka tvrtka ASOS je nedavno došla na naslovnice raznih medija 
  • Predstavili su novu poslovnu politiku, koja uključuje plaćeni dopust i fleksibilne mogućnosti rada za zaposlenike koji „prolaze kroz životne događaje povezane sa zdravljem“
  • Ti uključuje i menopauzu, tretmane plodnosti, pobačaj i operaciju promjene spola

Internetski trgovac na malo, koji ima 3800 zaposlenika, uglavnom sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kaže da je politika menopauze rodno neutralna i priznaje da „fizički i psihički utjecaj menopauze može otežati rad na isti način.“

Tvrtka je pohvaljena zbog ovog koraka, što je nesumnjivo dobro za njihove zaposlenike (i pr tvrtke). Ali, vijest je naglasila činjenicu da velika većina tvrtki nema takvu politiku i da mnoge žene usred menopauze pate u tišini, boreći se s valunzima i simptomima mentalnog poremećaja zdravlja poput promjena raspoloženja i depresije. Također naglašava da jednostavno ne govorimo dovoljno o menopauzi, dobnoj diskriminaciji starijih radnika, a osobito žena.

Možda vas zanima Sojino mlijeko više nije 'tajno oružje' protiv simptoma menopauze: sad se zna da ublažava valunge Rubrika Life&style Life&style

Uobičajeni simptomi menopauze uključuju navale vrućine, koje mogu biti popraćene lupanjem srca ili vrtoglavicom, padom libida, "maglom" u glavi i nesanicom. Menopauza otežava rad: gotovo polovica žena s takvim simptomima vjeruje da su im otežali radni život, prema istraživanju Working Mother Media i Pfizera iz 2014., a samo 54% tih žena kaže da su im kolege pružale podršku. Jedna od 10 žena rekla je da je zbog simptoma menopauze prešla na drugo radno mjesto. Osim karijere, menopauza može utjecati i na doživljaj sebe same, može duboko utjecati na samopouzdanje i prouzročiti svojevrstan "gubitak identiteta“ iako nije bolest već prirodna faza života“.

via GIPHY

Na tržištu se pojavljuje sve više novih marki za njegu kože, kose i intimnu njegu specifičnih za menopauzu čineći je ugodnijom i rješavajući probleme poput suhe kože, prorijeđene kose i bolova u zglobovima. Ali, premda je u tim područjima došlo do značajnih inovacija, korporacijski svijet još nije sustigao činjenicu da oko polovice stanovništva prolazi kroz menopauzu. 

Možda vas zanima Obrati pozornost na njih: 4 znaka koja mogu detektirati preuranjenu menopauzu Rubrika Life&style Life&style

Možeš kupiti rashladni sprej za ukroćivanje valunga - ali uzimanje slobodnih dana za simptome menopauze i dalje je u velikoj mjeri tabu. To se počinje mijenjati, budući da je ove godine nekoliko velikih tvrtki, uključujući Vodafone i Diageo (koje posjeduju robne marke poput Guinnessa i Captain Morgana), donijelo politiku specifičnu za menopauzu. Ipak, još je sve to daleko od sveobuhvatnog načina razmišljanja i promjene politike koji su radnicama potrebni kako bi se uistinu osjećale jednakima i shvaćenima, te da se njihova postignuća cijene i da se ne mogu koristiti nakon određene dobi.

Menopauza | Autor: Shutterstock Shutterstock

Seks postaje muka, počinjemo se debljati, hormoni su opasni... 8 mitova o menopauzi koji nisu nužno istina

Poslodavci moraju biti svjesniji kroz što ljudi prolaze kad dođu u menopauzu, da prijelaz može biti kamenit za neke žene. Neke imaju užasna razdoblja. Neke dobiju blagu depresiju. Poslodavci bi se trebali boriti protiv dezinformacija o menopauzi. To bi pomoglo njihovim zaposlenicima i vjerojatno bi smanjilo dane bolovanja, a također i zdravstvenih troškova. 

Radnice se ponekad moraju nositi s neugodnom, a ponekad i traumatičnom stvarnosti bez ikakve podrške poslodavaca. Premda se barem dio korporacijskog svijeta polako počeo osvještavati, stvarnost je frustrirajuća. Međutim, moramo nastaviti razgovarati o tome, a politika ASOS-a koristan je početak. Podsjeća nas i na to koliko smo još daleko kada su u pitanju prava svih radnika.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0