Life&style
Zašto staviti aluminijsku foliju u perilicu posuđa

Evo zašto bi trebala staviti aluminijsku foliju u perilicu posuđa - iznenadit ćeš se rezultatom

  • Aluminijska folija je gotovo pa obavezan dio svake kuhinje
  • Obično je koristimo za pokrivanje ili zamotavanje hrane
  • Međutim, otkrit ćemo ti što komad aluminijske folije može napraviti u perilici posuđa

Perilica posuđa je praktičan pomoćnik u kućanstvu kojeg svatko želi imati. Međutim, premda nam uvelike olakšava svakodnevni život, može nam pripremiti i niz problema: npr. ako unutar stroja postoji neugodan miris ili se suđe jednostavno ne čisti kako treba. Još jedna smetnja: pribor za jelo bez sjaja, koji ne izgleda baš čisto ili, u najgorem slučaju, čak počinje hrđati. Ali, tu na scenu stupa aluminijska folija!

Sve što trebaš učiniti kako bi osigurala da srebrni pribor za jelo ponovno izađe iz aparata sjajan jest oblikovati aluminijsku foliju u kuglu i staviti je u spremnik za pribor za jelo. Zatim ostavi da se program odvija kao i obično - i pribor za jelo zasjat će kao nov. Inače, ne moraš brinuti da će kuglica od aluminijske folije izgrepsti pribor za jelo – ostat će u košari za pribor.

Kako aluminijska folija djeluje u perilici posuđa?

Efekt sjaja nastaje jer metal u aluminijskoj foliji reagira s kemijskim komponentama deterdženta za perilicu posuđa. To dovodi do procesa oksidacije koji čini da pribor za jelo izgleda kao nov. Praktično: u isto vrijeme sprječavaš stvaranje mrlja hrđe na priboru za jelo. 

Upozorenje! Ovih 7 stvari nikada nemoj stavljati u perilicu posuđa

Aluminijska folija apsorbira takozvani film hrđe, koji se može taložiti  na metalnim šipkama i vijcima u perilici posuđa, ali i vijcima na jeftinim loncima i tavama. Međutim, postojeće mrlje hrđe ne mogu se ukloniti ovom metodom.

via GIPHY

Možda vas zanima Stavljaš li pribor za jelo u suđericu na ispravan način ili zapravo naopačke? Evo kako složiti Rubrika Život Život
Photo: Pixabay/jhenning

Komentari 0