Life&style

Evo što se događa s tvojim mozgom ako odmah nakon buđenja gledaš mobitel

  • Radiš li to ikada? Ili da preformuliramo pitanje: radiš li i ti to? 
  • Postalo je nekako sasvim normalno da nakon buđenja odmah uzmemo mobitel u ruke 
  • U nedavno provedenom istraživanju otkriveno je kakav to utjecaj ima na naše tijelo

Gotovo svaka od nas odmah nakon buđenja uzme pametni telefon u ruke i počne pregledavati sve i sva – svejedno radi li se o propuštenom chatu, onome što se preko noći dogodilo u svijetu ili „snoozamo“ budilicu na neko vrijeme. Postalo nam je sasvim normalno gledati u mobitel direktno nakon buđenja. Ignoriramo pomisao da bi to moglo imati neki utjecaj na naše tijelo – a to ima posljedice. 

via GIPHY

Tehnologija otima naša čula 

Stručnjaci ukazuju na to da takvo ponašanje može imati iznenađujući utjecaj na naš mozak te razinu stresa. Autor i „trend-prognozer“ Michael McQueen kaže da je prvih deset minuta našeg dana odlučno za to kako će proći ostatak dana. Ako počnemo odmah gledati svoj pametni telefon te provjeravati emailove i društvene mreže, počet ćemo dan tako da si dopustimo da drugi djeluju na nas. Bilo bi bolje da započnemo dan s nečim nad čime imamo kontrolu. 

Možda vas zanima Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje potvrđuje teoriju 

U jednom britanskom istraživanju su znanstvenici istraživali utjecaj tehnologije i trajne dostupnosti na našu psihu. Za vrijeme ispitivanja 2000 radnika otkriveno je da stalno provjeravanje pametnih telefona ima utjecaja na naš mozak te može izazvati strahove. „Provjeravati emailove rano ujutro ili navečer povezano je s povećanom razinom stresa“, tvrde znanstvenici. 

via GIPHY

Može i bez toga 

Pokušaj jednom započeti dan bez pametnog telefona. Tvoji emailovi, vijesti i Facebook-novosti mogu pričekati dok se ne istuširaš i doručkuješ. Osjećat ćeš manje stresa te će započeti dan – imajući kontrolu. 

Možda vas zanima Ako imaš problema sa spavanjem, ove namirnice će ti pomoći da lakše zaspeš Rubrika Life&style Life&style
Photo: BRUNO CERVERA/Unsplash

Komentari 0