Life&style
Plaža

Evo kakvo te vrijeme čeka na moru i što ti sve nebo sprema do kraja odmora

  • Jedva smo dočekali ljeto i duge tople dane u kojima se možemo izležavati na plaži
  • Kako bi bezbrižno uživala u ljetu provjerili smo vremenske prognoze da vidimo čekaju li nas do kraja ljeta kakva iznenađenja
  • Pogledaj gdje je će biti najtoplije i kakve te temperature mora čekaju kako bi se ležerno mogla bućkati 

Svi se veselimo ljetu i toplim dugim danima. Nadamo se kako ćemo moći uživati na plaži, a većina nas već se uputila prema Jadranu, ili već dobrano rezervirala svoje mjesto u hladu. A kakav će nam biti ostatak ljeta, pogledali smo u prognozama. Očekujemo temperature blizu ili iznad normalnih za ljeto. Konkretno, u srpnju od 25 do 34 °C, a u kolovozu od 28 do 34 °C.

Previše osvježenja nećemo dobiti sve do sredine kolovoza. Premda se i ovog ljeta predviđa manja količina kiše od uobičajene, moguće su i kraće kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto. Metereolozi su upozorili kako će se Europom tijekom ljeta širiti vrućine, no na to smo zadnjih godina već i navikli.

Ali što nas to konkretno čeka na moru u idućih nekoliko tjedana?

Možda vas zanima Pročešljali smo hrvatske plaže i otkrili gdje ljetuju naši najzgodniji nogometaši, glumci, pjevači Rubrika Stars Stars

Sjeverni Jadran 

Pretežno sunčano vrijeme nas očekuje na sjevernom Jadranu, povremeno uz umjerenu naoblaku, osobito tijekom zadnjeg tjedna u srpnju kad su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar će biti slab, na Jadranu te očekuje slaba i umjerena bura, a danju će do kraja srpnja prevladavati sjeverozapadni i zapadni vjetar. Krajem srpnja možemo očekivati da će zapuhati umjeren jugozapadni vjetar te jugo koje će jačati. Dnevna temperatura bit će u blagom porastu.

Mjestimično grmljavinsko nevrijeme moguće je zadnjih dana mjeseca srpnja kada ćemo se barem malo osvježiti. Prosječna temperatura biti će oko 30 °C sve do zadnjeg tjedna kada je moguće osvježenje i pad temperature za nekoliko stupnjeva, a početkom kolovoza ponovno će se nastaviti temperature oko 30 °C. Od sredine kolovoza malo će se lakše disati na sjevernom Jadranu i temperature će pasti na približno 24 °C. Temperatura mora idućih tjedana bi se trebala kretati negdje oko prosjeka za to doba godine, što je oko 24 °C.

Modne kombinacije za plažu Adriane Đurđević - s trudničkim trbušćićem u prvom planu

Srednji Jadran

Na području cijele Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka. Najviše temperature na srednjem Jadranu dosezati će i 35° krajem srpnja, točnije zadnji tjedan srpnja i prvi tjedan početkom kolovoza. Biti će pretežito vedro te se ne očekuju oborine. Dakle, ako si krenula put Zadra ili Šibenika, itekako ćeš se uspjeti osunčati. Krajem kolovoza temperature će biti nešto niže, i lakše će se disati, prosječno će biti oko 24 stupnja. More će biti savršeno za kupanje, za neke čak i pretoplo, s prosječnom temperaturom oko 24.5 °C.

Južni Jadran

Prema prognozama, i ovo će ljeto biti toplije od višegodišnjeg prosjeka uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Na južnom Jadranu biti će pretežito vruće. Prosječna temperatura biti će oko 31°C, a kiša se ne nazire, tek malo vjerojatno poneki kraći pljusak, no temperatura se neće snižavati. Do kraja srpnja i početkom kolovoza prevladavati će sunčano, povremeno s malom do umjerenom naoblakom.

Postoji manja vjerojatnost za pokoji popodnevni pljusak. Povremeno je moguća umjerena bura ujutro, a danju sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature ići će od 20 do 25 °C, pa će već jutro započeti s vrućinama. Pripremi se na njih ako ljetuješ na južnom dijelu Jadrana, primjerice u Makarskoj ili Dubrovniku.  Najviše dnevne temperature od 28 do 32 °C. Također, ne možemo isključiti pojavu toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje. Temperatura mora na južnom Jadranu ići će i preko 25 °C, što je prosjek temperature mora za kraj srpnja i kolovoz na jugu zemlje.

Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Možda vas zanima Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Rubrika Native sadržaj Native sadržaj
Photo: Pixsell

Komentari 0