- Voliš piletinu, a tvoji ukućani također? No, možda su ti već dosadili klasični načini pripreme
- Mala promjena može učiniti veliku razliku, a ključ je u pripremi mesa za pečenje
- Staviti piletinu u ukusnu marinadu prije pripreme ili je posipati zanimljivim začinima učinit će je preukusnom!
Svi ga znaju i vole: miris pečene piletine. Od pomisli na hrskavu kožicu i meka pileća prsa ide nam slina na usta. Kako bi spravila piletinu kao u najboljem restoranu, otkrit ćemo ti na što moraš paziti, koji začini dobro odgovaraju piletini, a zatim ćemo ti otkriti i fenomenalan recept za začinjavanje piletinu.
Začinjeno pile: popis odgovarajućih začina
Suho bilje
• ružmarin
• majčina dušica
• origano
• kadulja
• estragon
• komorač
• čubar
• piskavica
• korijandar
Kuhari otkrivaju zašto se ne bi trebala obazirati na količinu soli navedenu u receptu
Začini u prahu
• mljevena/dimljena paprika
• curry u prahu
• mljeveno sjeme kima
• kumin
• kurkuma
• šafran
• čili
Svježi začini
• češnjak
• limun
• limeta
• limunska trava
Osim toga
• papar i sol
• umak od soje
• ulje
• BBQ umak
• kečap
• Worcester umak
• med
• javorov sirup
• smeđi šećer
• senf
Mješavine začina
• Ras el-Hanout
• Baharat
Začinjena piletina: savršeno pečeno pile
Za savršeno pečeno pile s hrskavom kožicom i mekim mesom potrebno ti je malo spretnosti. Najvažnija stvar su pravi začini. Međutim, ako slijediš naše savjete, ništa ne bi trebalo poći po zlu.
Mariniranje
Pri pripremi cijelog pileta za pečenje cijela se premaže tekućom marinadom. Za to možeš koristiti kuharsku četkicu ili ruke. Prednost korištenja ruku je da možeš vidjeti točno gdje si već namazala marinadu i možeš je bolje umasirati u kožu piletine.
Začini
Marinada za začinjavanje pečene piletine obično se sastoji od soli, papra, mljevene paprike, češnjaka i ulja te majčine dušice, ružmarina ili origana. Prije nanošenja marinade piletinu isperi pod mlazom vode, a zatim posuši. Osim vanjske marinade, unutrašnjost piletine možeš začiniti i s malo soli.
Pečenje
Zatim mariniranu piletinu peci u pećnici u posudi za pečenje, na rešetki s pladnjem ispod za kapanje masti ili omotanu aluminijskom folijom na gornjoj/donjoj temperaturi oko 200 stupnjeva i to oko 80 minuta. Ako pripremaš piletinu u posudi za pečenje ili na rešetki, trebala bi je premazivati marinadom (s pomoću četkice) u pravilnim razmacima. Na taj način će meso biti sočno.
Savjet: za posebno hrskavu kožu preporučuje se da u marinadu dodaš malo smeđeg šećera. Šećer se tijekom pečenja karamelizira i čini kožicu dodatno hrskavom.
Recept: mješavina začina za pečeno pile
Sastojci za 1 cijelo pile, od oko 1000 g
• 1 režnjić češnjaka
• 2 žličice mljevene paprike, dimljene
• 2 žličice krupne morske soli
• 3 prstohvata papra
• 4 žlice ulja
Nasitno nasjeckaj češnjak. Sve sastojke dobro promiješaj s uljem u zdjeli. Opranu i posušenu piletinu ravnomjerno natrljaj marinadom i dobro umasiraj. Zatim peci u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva gornja/donja toplina oko 60 do 80 minuta.
Važno: nakon otprilike 40 minuta pečenja piletinu treba prekriti aluminijskom folijom ili peći u poklopljenoj posudi da paprika ne zagori na koži.
Kako začiniti pileće batake
Začinjavanje pilećih bataka radi se slično kao i začinjavanje cijele piletine. Najprije operi i posuši batake. Za razliku od cijele piletine, pileći bataci ispeku se naglo oko 8 minuta prije mariniranja. Tek tada ih treba marinirati i peći oko 40 do 45 minuta na 180 stupnjeva gornje/ donje topline. Redovito ih premazuj marinadom.
Začini
Prilikom odabira začina za pileće batake imaš svu slobodu. S čilijem su ljuti, sa sjemenkama kima, šafranom i kurkumom malo orijentalniji te s umakom od soje i limunske trave imaju dašak Azije. Za sve ljubitelje roštilja mogu se marinirati i s malo BBQ umaka, kečapa, Worcester umaka, meda i mljevene paprike.
Kako začiniti pileća prsa
Za razliku od bataka i pečenog pileta, pileća prsa se puno brže spravljaju. Budući da je vrijeme kuhanja kraće, i za mariniranje treba manje vremena. Druga je razlika u tome što se pileća prsa mogu marinirati „na suho“.
Začini pileća prsa na suho
Ako želiš začiniti pileća prsa sa suhim začinima i začinskim biljem, poželjno ih je dodati mesu nakon prženja. Naime, inače mogu izgorjeti pa imati gorak okus. Drugim riječima: pileća prsa prži s obje strane u tavi oko 6-8 minuta, a zatim prekrij s malo tekućine u tavi ili, alternativno, peci u pećnici omotana aluminijskom folijom oko 10-15 minuta. Zatim ih začini.
Mariniranje pilećih prsa
Pileća prsa idealna su za mariniranje tijekom dužeg vremenskog razdoblja tako da upiju pojedinačne začine duboko u meso. Marinade bi se trebale sastojati od podloge od ulja ili umaka kako bi se lako razmazivale. Hoćeš li azijski, roštilj, voćni, ljuti, indijski, orijentalni ili mediteranski okus, ovisi samo o tebi. Zatim možeš pržiti u tavi ili peći pileća prsa u pećnici oko 12-15 minuta.
Koliko dugo treba marinirati piletinu?
Pileća prsa su jedina prikladna za dugotrajno mariniranje. Za najbolje rezultate preporučljivo je marinirati pileća prsa oko tri do pet sati. S cijelom piletinom dovoljno ju je premazati marinadom neposredno prije pečenja i, ako je potrebno, marinadu ponovno premazati tijekom procesa pečenja.
Evo kako će pileća prsa ostati sočna
Pazi da temperatura bude umjerena pri prženju, roštiljanju ili pečenju. Za pečenje možeš koristiti veće temperature, ali bi ih nakon toga trebala smanjiti kako se piletina ne bi posušila. Možeš i zamotati pileća prsa u aluminijsku foliju ili ih pržiti u poklopljenoj tavi. Tako će tekućina koja je iscurila ostati unutra.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.