- Pileća krilca su fingerfood par excellence, barem kad su dobro začinjena i hrskava
- Donosimo ti tri recepta s pilećim krilcima koji zadovoljavaju sve kriterije i super su jednostavni za spravljanje
- Ne vjeruješ? Onda isprobaj naše recepte i uživaj u „uvjeravanju“
Vruće, hrskavo, začinjeno i rajski ukusno: pileća krilca! Bilo u pećnici ili na roštilju, uz aioli od rajčice ili BBQ umakom - hrskavi fingerfood dostupan je u brojnim varijantama – i sve su superukusne! U tri recepta reći ćemo ti kako ih lako možeš pripremiti sama sa samo nekoliko sastojaka.
Pileća krilca uz aioli umak i salatu od krastavaca
Za četiri osobe potrebno je:
• 3 režnjića češnjaka
• sok od 2 limete
• 2 žlice sirupa od agave
• 2 žlice maslinova ulja
• 16 pilećih krilca
• 500 g krastavaca
• 5 žlica octa od bijelog vina
• dimljena paprika u prahu
• 2 žlice smeđeg šećera
• 2 žlice ulja
• sol
• papar
• 1 žlica koncentrata rajčice
• 3 žlice majoneze
• morska sol
Brzi ručak gotov za 20 minuta: Ljutkasta piletina u sezamu s rižom
Priprema
1. Oguli 2 češnja češnjaka i lagano ih pritisni stražnjim dijelom noža, a zatim nasitno nasjeckaj. Pomiješaj u posudi zajedno sa sokom od limete, sirupom od agave i uljem.
2. Pileća krilca posuši, pomiješaj ih s pripremljenom marinadom i pusti da odstoje oko 30 minuta.
3. U međuvremenu operi krastavce, oguli te nareži na tanke ploške. Pomiješaj ocat, prstohvat paprike, šećer i ulje. Začini dressing solju i paprom, dodaj kriške krastavca i sve zajedno promiješaj.
4. Marinirana pileća krilca stavi na lim obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici (ventilatorska pećnica: 175 stupnjeva) 25 minuta.
5. Oguli posljednji režanj češnjaka, nasjeckaj ga nasitno i pomiješaj s koncentratom rajčice, majonezom i soli. Izvadi pileća krilca iz pećnice i posluži uz aioli od rajčice i salatom od krastavaca.
Hrskava aromatična krilca s batatama
Za četiri osobe potrebno ti je:
• 2 češnja češnjaka
• 50 ml + 2 žlice suncokretovog ulja
• 2 žlice octa
• 2 žlice tekućeg meda
• 1 žlica senfa
• 2 žlice sojinog umaka
• 1 žlica Worcestershire umaka
• 1 žličica čili pahuljica
• 1 žličica + 1 žlica slatke mljevene paprike
• sol
• 1 žličica kajenskog papra
• 2 kg pilećih krilca
• 1 kg batata
• 4 grančice ružmarina
• 30 g kukuruznog škroba
• pergament papir
Priprema
1. Oguli pa sitno nasjeckaj češnjak i pomiješaj zajedno sa 2 žlice ulja, octom, medom, senfom, umakom od soje, Worcestershire umakom, čilijem, 1 žličicom paprike, 1 žličicom soli i kajenskog papra kako bi napravila marinadu. Ulij u duboku posudu za pečenje, dodaj krilca, mariniraj ih te ostavi da odstoje oko 2 sata.
2. U međuvremenu oguli batat te nareži na štapiće debljine 1 cm. Operi ružmarin, protresi, natrgaj listove te nasitno nasjeckaj. Stavi ih u veliku posudu, dodaj kukuruzni škrob, 50 ml ulja, 2 žličice soli i 1 žlicu paprike i sve zajedno promiješaj. Dodaj štapiće krumpira i promiješaj.
3. Svježe marinirana pileća krilca peci u kalupu u zagrijanoj pećnici (pećnica s ventilatorom: 200 stupnjeva) 45 minuta. Pileća krilca nanovo premaži marinadom. Nakon 10 minuta pečenja rasporedi batat na lim obložen papirom za pečenje, dodaj pilećim krilcima i zajedno peci zadnjih 30 minuta dok ne postane hrskavo.
Savjet: kako bi pileća krilca bila posebno hrskava, uključi funkciju roštilja u pećnici malo prije kraja vremena pečenja.
Piletina ti ispada suha, tvrda i bezukusna? Onda sigurno radiš jednu od ovih pogrešaka
Pileća krilca u marinadi od javorovog sirupa
Za dvanaest komada potrebno ti je:
• 12 pilećih krilca
• 10 grama đumbira
• 30 g svijetlih sjemenki sezama
• 4 žlice javorovog sirupa
• 1 žlica sojinog umaka
• sol
• papar
• 5 žlica ulja
• 1 organski limun
• 1 vrećica za zamrzavanje (6 l)
Priprema
1. Posuši meso, oguli đumbir i nasitno ga naribaj. Pomiješaj sezam, sirup i 1 žlicu sojinog umaka. Začini marinadu solju, paprom i đumbirom, a zatim umiješaj ulje.
2. Stavi pileća krilca u vrećicu za zamrzavanje, ulij marinadu, dobro zatvori, promiješaj i ostavi da se marinira sat vremena.
3. Stavi pileća krilca na rešetku, peci ih na roštilju na neizravnoj vatri 45 minuta.
4. U međuvremenu operi limun vrućom vodom, posuši i izreži na ploške. Posluži krilca i ukrasi ih limunom.
Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.