Life&style

Evo kako ćeš jednostavno ohladiti spavaću sobu te spavati 'snom pravednika' unatoč vrućinama

  • Kad su velike ljetne vrućine i sparine, teško je mirno spavati
  • Međutim, i za taj problem postoji rješenje
  • S jednostavnim trikovima možeš ohladiti spavaću sobu, čak i ako je vani trideset stupnjeva

Nagurati nogama prekrivač na rub kreveta? Pa, ne pomaže baš previše kad je velika vrućina. Donosimo ti najbolje savjete za „hladnu“ spavaću sobu – te ugodan san.

Evo kako možeš ljeti ohladiti spavaću sobu

Kako bismo za vrijeme visokih temperatura mogle dobro spavati, naš krevet mora dobiti lagani outfit u kojem ćemo se dobro osjećati. Za prosječnih sedam sati sna noću se bacamo u krevet, ali što je više vani vruće, to je teže zaspati. Neke jednostavne mjere mogu pomoći.

Prekrivač: čak i ako ti je toplo kad ideš u krevet: pokrij se, inače ćeš se brzo ohladiti. Idealne su tanke plahte ili lagani ljetni prekrivači koji dišu.

Posteljina: materijal posteljine može značajno utjecati na noćni mir. Mnogi materijali, poput lana, imaju ohlađujući učinak te mogu prihvatiti do 30 posto vlage. To će se pobrinuti za ugodan osjećaj na koži i sjajnu temperaturu.

Madrac: često postoji ljetna i zimska strana madraca s posebnim slojem za provjetravanje. Ako se noću jako znojiš, redovito ga čisti.

Svjetlo: tamne prostorije potiču zdrav san. U kratkim noćima trebaš spustiti rolete ili nekako zatamniti prozore.

via GIPHY

Hladni materijali u spavaćoj sobi

Presvlake za krevet od prirodnih materijala idealne su za vruće noći. Prirodna tkanina propušta zrak te aktivno diše – stoga se ne znojimo tako brzo ispod prekrivača.

Pamuk: fino je mekan, podnosi visoke temperature pri pranju pa je higijenski. Najbolje ga je ispeglati nakon pranja dok je još mokar.

Svila: plemenita tkanina fino je glatka i sjajna te daje lagani ohlađujući osjećaj. Svila je osjetljiva i treba posebnu njegu.

Lan: fino hladi te ubija klice. Doduše, brzo se gužva i dere. Peri ga kako piše na etiketi, ali radije ga nemoj stavljati u sušilicu.

Možda vas zanima Riješi se neugodnosti! Otkrivamo ti 7 čestih uzročnika pojačanog znojenja Rubrika Beauty Beauty

 

Savršeni zrak u spavaćoj sobi

Ugodna temperatura, dobro provjetravanje i bez nepotrebnih izvora topline: ovi trikovi pobrinut će se za osvježavajući san. Na koliko stupnjeva netko najbolje spava, to se razlikuje i individualno je – međutim, preporučuje se između 16 i 18 stupnjeva. To je teško postići ljeti. Međutim, možeš napraviti neke stvari za temperaturu u prostoriji:

Pravilno provjetriti: ujutro i navečer otvori prozore na najmanje 15 minuta te dobro provjetri stan. Neka preko dana prozori budu zatvoreni, a noću mogu biti otvoreni „na kip“.

via GIPHY

Zaštita od sunca: preko dana pazi na djelotvornu zaštitu od sunca: najučinkovitije su vanjske rolete, ali i zatvorene žaluzine mogu čuvati od topline.

Isključi električne naprave: čak i ako su u stand-byu: PC i TV te mobiteli trebaju struju te pri tome stvaraju toplinu. Zato je bolje isključiti ih ako ti nisu potrebni.

Možda vas zanima Ljetne ljubavi: koji znak očekuje velika romansa, koga vrući seks, a koga sušno ljeto Rubrika Love&Sex Love&Sex

Evo kako ćeš dobro spavati usprkos vrućini

Ako se u vrućoj ljetnoj noći besano vrtiš po krevetu, iskušaj ove trikove:

1. Lagano jedi: umjesto sočne i teške hrane, navečer radije jedi lagano probavljivu hranu – poput ribe ili povrća (najbolje 2-3 sata prije odlaska na spavanje).

2. Pij dovoljno: ljeti naše tijelo treba puno vode. Najbolje je pokriti potrebe tijela za tekućinom tijekom dana, a nakon 19 sati nemoj puno piti kako noću ne bi trebala na toalet.

3. Dobro odjevena: usprkos vrućini odjeni nešto preko noći, jer ako spavaš neodjevena, riskiraš prehladu. Idealne su lagane spavaćice koje dišu, odnosno odvode višak vlage i topline od tijela.

4. Kratko osvježenje: ako si jako „zagrijana“ od sunca, ohladi se kratkim tuširanjem mlakom vodom. Nemoj se tuširati hladnom vodom – to će potaknuti krvotok na rad te ćeš se više znojiti.

via GIPHY

5. Mirisni trik: nakapaj jastuk s nekoliko kapi ulja od lavande. To djeluje umirujuće te ćeš lakše zaspati.

6. Termosica: termosica protiv vrućine? Točno! Može funkcionirati i kao spremnik za hlađenje. Stavi bocu tri sata prije spavanja u hladnjak i uzmi je potom sa sobom u krevet.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0