Beauty

Riješi se neugodnosti! Otkrivamo ti 7 čestih uzročnika pojačanog znojenja

  • Znojenje je problem koji pogađa i žene i muškarce i zbog kojeg nam je često vrlo neugodno
  • Tome pridonose nepoželjni tragovi na odjeći, posebno kad se nađemo usred važnog događaja poput poslovnog sastanka ili neke svečanosti
  • Nasreću, znojenje možemo ublažiti i kontrolirati ako znamo što dodatno pojačava taj problem

Osim što regulira tjelesnu temperaturu, znojenje utječe na to da se iz organizma izbacuju toksini i druge nepotrebne tvari. Isparavanjem iz kože, znoj apsorbira toplinsku energiju iz tijela i na taj nas način hladi. No, što kad se znojimo previše? Istraživanje provedeno u Americi pokazalo je da oni koji se pretjerano znoje 66 posto ljudi doživljava nervoznima, što ne čudi s obzirom na to da je pojačano znojenje često uzrok neugode. Razlog je u tome što ovaj omraženi fiziološki proces uzrokuje neugodan miris, a ostavlja i nepoželjne tragove na odjeći.

Znamo da fizički napor, ljetne vrućine, kao i boravak u toplom prostoru, uzrokuju znojenje, no jesi li znala da uzrok pojačanog znojenja mogu biti neke namirnice te situacije, poput stresa i napetosti? U nastavku ti donosimo sedam čestih uzročnika koji dovode do povećanog lučenja znoja:

via GIPHY

1. Začinjena i ljuta hrana

Ako se često i snažno znojiš, u svom bi jelovniku trebala smanjiti ljutu i vrlo začinjenu hranu. Ljudski mozak reagira na snažne začine i nakon njihove konzumacije smatra da treba rashladiti tijelo, pa samim time pojačava lučenje znoja. Zato je jedna od neželjenih posljedica jedenja ljute i začinjene hrane pojačano znojenje, a neugodna popratna pojava su intenzivan miris znoja te zadah. Ipak, uzmi u obzir da konzumiranje takve hrane ima cijeli niz dobrobiti za probavni sustav i za zdravlje općenito pa je nemoj u potpunosti izbaciti iz prehrane.

2. Neke vrste povrća

Povrće poput luka i češnjaka te kupusnjača (kupus, cvjetača, brokula, prokulica, kelj...) sadrži veliku količinu sumpora, čiji se spojevi tijekom probavljanja hrane razgrađuju u tijelu i luče preko znoja. Zbog toga znojenje može biti pojačano i imati vrlo intenzivan miris. Međutim, ovo je povrće izuzetno zdravo u nutritivnom pogledu, pa ga ne bi trebala izbaciti iz prehrane. Kuhanjem u vodi prethodno začinjenoj prstohvatom morske soli možeš neutralizirati veći dio sumpora, pa tako i smanjiti utjecaj na neugodno znojenje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Kofeinski napici

Jesi li znala da jutarnja kava može biti uzrok pojačanog znojenja? Naime, istraživanja su pokazala da unos kofeina u organizam pojačava simptome znojenja i navale vrućine, posebno kod žena. Kofein prekomjerno stimulira središnji živčani sustav i pokreće oslobađanje adrenalina u tijelu, što rezultira podizanjem unutarnje temperature i znojenjem. Najjednostavnije što možeš učiniti da se manje znojiš je svoje omiljene kofeinske napitke zamijeniti beskofeinskim verzijama ili ih smanjiti na šalicu do dvije na dan. 

4. Alkohol

I alkohol je jedan od uzročnika pojačanog znojenja. Alkoholna pića uzrokuju ubrzano lupanje srca, širenje krvnih stanica te podižu tjelesnu temperaturu. Kako bi se obranilo i rashladilo, tijelo pokušava izbaciti alkohol iz organizma i potom počinje proizvoditi više znoja. Taj se proces nastavlja i nekoliko sati nakon konzumacije alkohola. Želiš li izbjeći tamne krugove ispod pazuha, zaustavi se na jednoj čaši vina!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Sintetički materijali

Materijali od kojih je napravljena odjeća koju nosiš također utječu na osjećaj znojenja. Naime, sintetički materijali, poput poliestera, mogu dovesti do pretjeranog zagrijavanja ili hlađenja tijela. Razlog za to krije se u tome što je koži onemogućeno disati ili apsorbirati tekućinu. Ovakva vlakna koži ne omogućuju regulaciju topline, zato dovode do pojačanog znojenja, koje je pogodno za razvoj bakterija. Imaj na umu da odjeća od poliestera može i neugodno mirisati nakon što dođe u doticaj sa znojem.

6. Stres

Pojačano znojenje može biti znak velikog stresa. Tijekom stresnih stanja u našem se tijelu aktivira hipotalamus, koji je svojevrsni regulator temperature tijela. Kad smo pod stresom, hipotalamus šalje neurotransmiterske signale žlijezdama koje stvaraju znoj pa dolazi do njegova pojačanog lučenja. Osim na pojačano znojenje, stres može utjecati na sve aspekte tvog života, uključujući emocije, ponašanje, sposobnost razmišljanja i fizičko zdravlje. Svjesni smo da najčešće ne možemo izbjeći stresne situacije, ali uvijek pokušaj ublažiti svoju reakciju na ovaj podražaj.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. PMS

Promjene raspoloženja, pojačani apetit, razdražljivost, glavobolja i bolovi u mišićima neki su od najčešćih simptoma predmenstrualnog sindroma koje navode žene. No postoji još jedna tjelesna pojava koju malo tko povezuje upravo s PMS-om, a riječ je o pojačanom znojenju do kojeg dolazi zbog pada hormona. Javlja se dva-tri dana prije početka menstruacije, i to najčešće  u obliku tzv. valunga, odnosno naleta vrućine. Kako bi smanjila znojenje tijekom ovog omraženog razdoblja, izbjegavaj određene namirnice, poput čokolade, masne hrane, kave i jakih čajeva. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Pouzdana zaštita

Uz umjerenu konzumaciju kofeinskih napitaka, alkohola, nekog povrća te začinjene i ljute hrane, u smanjenju znojenja pomoći će ti izbjegavanje stresa te nošenje laganih ljetnih materijala poput lana. Međutim, nemoj zaboraviti i na deo zaštitu koja sprječava znojenje. Naša preporuka je da odabereš sprej ili roll-on izlinije  Nivea Black&White Ultimate Impact sa zaštitom 5 u 1, koja te neće razočarati. Namijenjena je svim tipovima kože, ne sadrži etilni alkohol ni sintetička ulja te djeluje umirujuće. Osim standardne deo zaštite, ovi dezodoransi ne ostavljaju bijele tragove na tamnoj odjeći niti žute mrlje na svijetloj. A upravo to nam je posebno važno u ljetnim mjesecima!

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dalilla

    Ali ova Nivea invisible ostavlja tragove na maji, a posprejah se s njom prije nego sam obukla maju 🤷‍♀️