Life&style

6 savjeta koji ti mogu pomoći da bolje spavaš na paklenim vrućinama

  • Koliko god da volimo ljeto, mnogima od nas vruće noći predstavljaju zamoran problem…
  • A ako nisi naspavana, nećeš ni preko dana uspjeti iskoristiti sve ljetne radosti
  • Donosimo savjete kako se navečer, vrućini usprkos, dobro naspavati

Velika je vrućina i sparina, ležiš u krevetu, znojiš se, teško dišeš, jakooo ti je vruće – toliko da ne možeš spavati i bespomoćno se, mrtva umorna i živčana vrtiš po krevetu… Zvuči poznato? Međutim, i za to ima rješenje! S pomoću nekoliko savjeta pronaći ćeš mir i san – usprkos ljetnim vrućinama. 

1. Tuširanje mlakom vodom olakšava spavanje na vrućini 

Smanji tjelesnu temperaturu prije spavanja – to ćeš najlakše napraviti ako se istuširaš mlakom vodom. Nemoj se tuširati hladnom vodom – jer time si nećeš pomoći. Naime, hladna voda stisne krvne žile pa toplina ostane u tijelu. Topla voda otvara pore pa višak tjelesne topline može izići iz tijela. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

2. Eliminiraj izvore topline u spavaćoj sobi 

Već za vrijeme dana pobrini se za „hladniju noć“. Prije nego ujutro napustiš kuću ili stan, zatamni sve prozore. Navečer, kad zađe sunce, možeš širom otvoriti  prozore, dobro provjetriti te spavati pored otvorenog prozora. Mokra krpa preko prozora također pomaže. U spavaćoj sobi izbjegavaj električne naprave koji isijavaju dodatnu toplinu. 

3. Prije spavanja izbjegavaj alkohol, kofein i grickalice 

Dalje prste od svega što ima puno šećera, alkohola ili kofeina. Razlog – konzumacijom nabrojenog potaknut ćeš krvotok i izmjenu tvari u organizmu – a to ometa san. Bolje je popiti dvije do tri litre vode na dan – ali ne iz hladnjaka. Naime, ledena voda ima kontraefekt – tijelo počinje stvarati toplinu. Topli voćni čaj (ne onaj s čajevcem koji sadrži tein) definitivno pomaže. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Možda vas zanima Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći Rubrika Moda Moda

4. Pametno jedi na velikim vrućinama 

Nemoj jesti tešku hranu koja će ti teško sjesti na želudac. Za san su dobre namirnice koje sadrže bjelančevine (poput puretine, jaja ili mliječnih proizvoda). 

5. Hladna posteljina olakšat će ti san na velikim vrućinama 

Optimalna temperatura za spavanje iznosi između 23 i 29 stupnjeva. Stručnjaci preporučuju spavanje bez odjeće ili u laganoj tkanini od prirodnih materijala. Drugi savjet stručnjaka je investicija u kvalitetan madrac koji bolje provodi toplinu i vlagu. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

6. Nakon laganog sporta bolje spavaš 

Prije spavanja se preporučuje dosta kretati. Ako umorno i iscrpljeno padneš u krevet, lakše ćeš zaspati. Ali pazi da najmanje dva sata prije spavanja završiš sa tjelesnim aktivnostima kako ne bi previše „nabrijala“ krvožilni sustav – i ne bi se smireno otišla na spavanje. 

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0